| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Adresa
Alfred-Escher-Strasse 4
8002 Zürich
Schweiz
Google Map / Street View

Telefoni:
+ 41 44 20 20 273, + 41 44 20 20 274
Fax: + 41 44 20 20 278
samo za hitne pozive: + 41 43 344 56 30

Е-mail: info@konzulat.ch

 

 


 

U GENERALNI KONZULAT MOGU UĆI SAMO LICA SA MASKOM.

MOLIMO DA POŠTUJETE DISTANCU OD 2 METRA.

Nur Personen mit einer Maske können in das Konsulat eintreten.

BITTE BEACHTEN SIE DEN ABSTAND VON 2 METERN.
 

Rad sa strankama*

Ponedeljak-petak: 08:30 - 13:00, a sredom i od 15:00 do 18:00


*osim u vreme praznika

PLAĆANJE EC-KARTICAMA (Electronic Cash Karte)

Obaveštavamo građane da će se od 01.04.2021. godine plaćanje svih konzularnih usluga u Konzulatu obavljati isklјučivo EC - karticama (plaćanje kreditnom karticom nije moguće).

Zakazivanje termina za pasoše
Obaveštavamo vas da je za podnošenje zahteva za izradu biometrijskog pasoša u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu neophodno  prethodno zakazivanje termina.

Zakazivanje se vrši svakim radnim danom, od ponedeljka do petka (osim srede), u periodu od 14-15.30 časova na telefon  + 41(0) 44 202 02 85.

 

TERMINVEREINBARUNG FÜR REISEPÄSSE
Wir möchten Sie darauf hinweisen, dass für die Beantragung eines biometrischen Reisepasses im Generalkonsulat der Republik Serbien in Zürich eine vorherige Terminvereinbarung erforderlich ist.

Die Terminvereinbarung erfolgt an jedem Werktag, von Montag bis Freitag (außer Mittwoch), in der Zeit 14-15.30 Uhr unter der Telefonnr. + 41(0) 44 202 02 85

 

KORONA VIRUS:

Covid 19 - uslovi za ulazak u Republiku Srbiju

 

NOVI USLOVI ZA PUTOVANJE GRAĐANA IZ SRBIJE U ŠVAJCARSKU OD 27.09.2021.


 
 
 
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA REFERENDUMU RADI POTVRĐIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE 16.01.2021. GODINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu, da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do ponoći, 25. decembra 2021. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.


Formular zahteva za glasanje na referendumu možete preuzeti ovde.


Zahtev obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (lica bez prebivališta ne mogu da glasaju), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećem republičkom referendumu (to jest, mesto gde želi da glasa – na primer: Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu) i potpis podnosioca zahteva.


Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na republičkom referendumu, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.
Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećem republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.


Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.


Formular zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u R. Srbiji možete preuzeti ovde.


Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i broju lične karte, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/


Uz zahtev (prijavu za glasanje) mora biti dostavljena kopija važećeg dokumenta Republike Srbije sa fotografijom. Savetujemo da Generalnom konzulatu istovremeno dostavite popunjena oba gore navedena formulara i kopiju srpskog pasoša, na jedan od sledećih mejlova: info@konzualt.ch zivorad.petrovic@konzualt.ch ili putem pošte na adresu Generalkonsulat der Republik Serbien, Alfred Escher-Strasse 4, 8002 Zürich (u obzir će se uzeti samo prijave pristigle do ponoći, 25. decembra 2021. godine).
Više informacija dostupno je na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu R. Srbije, putem sledećih linkova:


http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/?script=lat


http://mduls.gov.rs/obavestenja/poziv-gradjanima-da-provere-da-li-su-upisani-u-jedinstveni-biracki-spisak-3/?script=lat

 


 


Doneta Odluka o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u saradnji sa dijasporom, 17.11.2021.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović, doneo je 29. oktobra 2021. godine Odluku o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Uvid u donetu Odluku, kao i u spisak svih pristiglih prijava za dodelu nacionalnih priznanja, moguće je ostvariti putem sledećih linkova:

https://mfa.rs/lat
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Festival srpskog folklora Švajcarske u Dietikonu, 13.11.2021. godine

U subotu, 13. novembra 2021. godine, u Gradskoj hali u Dietikonu, kanton Cirih, Savez srpskog folklora Švajcarske je, posle dve godine pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, organizovao folklorni festival. Manifestacija, koja je otvorena intoniranjem himne „Bože pravde“, okupila je trinaest kulturno-umetničkih društava, i čak 638 učesnika, pred preko 1.000 gledalaca. Na događaj nije bilo moguće ući bez 3G sertifikata (vakcinisan, preležao, testiran), tako da je u tu svrhu iza hale bio postavljen punkt za brzo testiranje.
Konzul R. Srbije u Bernu, Predrag Mandić, pozdravio je prisutne u ime Ambasade i njegove ekselencije ambasadora Gorana Bradića istakavši da su slična dešavanja žila kucavica naših ljudi u rasejanju, a da je ovo najnovije dokaz da udruženja polako izlaze iz krize izazvane pandemijom. Podvukao je podršku udruženjima zbog bogatstva kulturnog nasleđa koje ostavljaju u amanet budućim generacijama, i pozvao roditelje da upisuju decu u Dopunsku školu na srpskom jeziku koja je besplatna, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Podsetio je, takođe, da se na sajtu Ambasade mogu pronaći mnoge korisne informacije oko upisa učenika u Dopunske škole, ali i uvek ažurne informacije u vezi sa COVID-19 režimom ulaska u Srbiju i Švajcarsku. Okupljenima su se obratili i domaćin, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, Nenad Milenković, kao i protojerej SPC u Cirihu Branimir Petković, dok je bio prisutan i predstavnik Generalnog konzulata R. Srbije u Cirihu, vicekonzul Živorad Petrović.
Festival je zvanično otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP. Istakao je da Uprava već dugi niz godina podržava folklorne manifestacije i udruženja, ali da je ova godina posebna po tome što je prvi put u prethodnih sedamnaest godina finansirana kupovina narodnih nošnji za decu i to u iznosu od oko 45.000 evra. Nazvao je folklor sportom sa dušom, izrazivši divljenje energiji s kojom mladi naraštaji neguju tradiciju i nastupaju na sceni. Srpsko kolo je, kako navodi, ono što povezuje Srbe preko svih meridijana, i nešto što će obavezno naučiti i svoju decu. Nakon festivala, Arno Gujon je održao sastanak sa predstavnicima kulturno-umetničkih društava i organizatorom.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova