| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Адреса
Alfred-Escher-Strasse 4
8002 Zürich
Schweiz
Google Map / Street View

Телефони:
+ 41 44 20 20 273, + 41 44 20 20 274
Факс: + 41 44 20 20 278
само за хитне позиве: + 41 44 20 20 289

Е-mail: info@konzulat.ch

 


 

У ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ МОГУ УЋИ САМО ЛИЦА СА МАСКОМ.

МОЛИМО ДА ПОШТУЈЕТЕ ДИСТАНЦУ ОД 2 МЕТРА.

 

Рад са странкама*

Понедељак-петак: 08:30 - 13:00, а средом и од 15:00 до 18:00
 

*осим у време празника

ПЛАЋАЊЕ ЕC-KАРТИЦАМА (Electronic Cash Karte)

Обавештавамо грађане да ће се од 01.04.2021. године плаћање свих конзуларних услуга у Конзулату обављати искључиво ЕC - картицама (плаћање кредитном картицом није могуће).

Заказивање термина за пасоше
Обавештавамо вас да је за подношење захтева за израду биометријског пасоша у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху неопходно  претходно заказивање термина.

Заказивање се врши сваким радним даном, од понедељка до петка (осим среде), у периоду од 14 до 15.30 часова на
телефон  + 41(0) 44 202 02 85.

 

КОРОНА ВИРУС:


Kовид 19 - услови за улазак у Републику Србију

 

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПУТОВАЊЕ ГРАЂАНА ИЗ СРБИЈЕ У ШВАЈЦАРСКУ ОД 27.09.2021.

 

 


 
 
 
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА РЕФЕРЕНДУМУ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 16.01.2021. ГОДИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до поноћи, 25. децембра 2021. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Формулар захтева за гласање на референдуму можете преузети овде.


Захтев обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи (лица без пребивалишта не могу да гласају), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму (то јест, место где жели да гласа – на пример: Генерални конзуалт Републике Србије у Цириху) и потпис подносиоца захтева.


По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.


Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.


Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак у Р. Србији можете преузети овде.


Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уз захтев (пријаву за гласање) мора бити достављена копија важећег документа Републике Србије са фотографијом. Саветујемо да Генералном конзулату истовремено доставите попуњена оба горе наведена формулара и копију српског пасоша, на један од следећих мејлова: info@konzulat.ch zivorad.petrovic@konzulat.ch или путем поште на адресу Generalkonsulat der Republik Serbien, Alfred Escher-Strasse 4, 8002 Zürich (у обзир ће се узети само пријаве пристигле до поноћи, 25. децембра 2021. године).


Више информација доступно је на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу Р. Србије, путем следећих линкова:


http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/?script=lat


http://mduls.gov.rs/obavestenja/poziv-gradjanima-da-provere-da-li-su-upisani-u-jedinstveni-biracki-spisak-3/?script=lat

 


Донета Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у сарадњи са дијаспором, 17.11.2021.

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Немања Старовић, донео је 29. октобра 2021. године Одлуку о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Увид у донету Одлуку, као и у списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања, могуће је остварити путем следећих линкова:


https://mfa.rs/lat
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 


Фестивал српског фолклора Швајцарске у Диетикону, 13.11.2021. године

У суботу, 13. новембра 2021. године, у Градској хали у Диетикону, кантон Цирих, Савез српског фолклора Швајцарске је, после две године паузе узроковане пандемијом COVID-19, организовао фолклорни фестивал. Манифестација, која је отворена интонирањем химне „Боже правде“, окупила је тринаест културно-уметничких друштава, и чак 638 учесника, пред преко 1.000 гледалаца. На догађај није било могуће ући без 3G сертификата (вакцинисан, прележао, тестиран), тако да је у ту сврху иза хале био постављен пункт за брзо тестирање.
Конзул Р. Србије у Берну, Предраг Мандић, поздравио је присутне у име Амбасаде и његове екселенције амбасадора Горана Брадића истакавши да су слична дешавања жила куцавица наших људи у расејању, а да је ово најновије доказ да удружења полако излазе из кризе изазване пандемијом. Подвукао је подршку удружењима због богатства културног наслеђа које остављају у аманет будућим генерацијама, и позвао родитеље да уписују децу у Допунску школу на српском језику која је бесплатна, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије. Подсетио је, такође, да се на сајту Амбасаде могу пронаћи многе корисне информације око уписа ученика у Допунске школе, али и увек ажурне информације у вези са COVID-19 режимом уласка у Србију и Швајцарску. Окупљенима су се обратили и домаћин, председник Савеза српског фолклора Швајцарске, Ненад Миленковић, као и протојереј СПЦ у Цириху Бранимир Петковић, док је био присутан и представник Генералног конзулата Р. Србије у Цириху, вицеконзул Живорад Петровић.
Фестивал је званично отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП. Истакао је да Управа већ дуги низ година подржава фолклорне манифестације и удружења, али да је ова година посебна по томе што је први пут у претходних седамнаест година финансирана куповина народних ношњи за децу и то у износу од око 45.000 евра. Назвао је фолклор спортом са душом, изразивши дивљење енергији с којом млади нараштаји негују традицију и наступају на сцени. Српско коло је, како наводи, оно што повезује Србе преко свих меридијана, и нешто што ће обавезно научити и своју децу. Након фестивала, Арно Гујон је одржао састанак са представницима културно-уметничких друштава и организатором.

 


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова