| |     latinica | english  
Насловна
ОДЛУКA О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ 18.03.2024.

Обавештавамо да је министар спољних послова господин Ивица Дачић, 14. марта 2024. године донео Одлуку бр. 24-596/30-2024/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављену Одлуку о суфинансирању пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.phpОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да је МСП И. Дачић 19. јануара о.г. донео одлуку бр. 24/30-2024/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Конкурс ће бити отворен  у периоду од 1. фебруара 2024. године од 15.30 часова до 12. фебруара 2024. године до 15.30 часова.

Увид у  расписане  конкурсе  за суфинансирање  пројеката  можете извршити на следећим линковима:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlКонкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р.Србије за 2024. годину

Обавештавамо Вас да је Министарство културе - Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе, дана 20. децембра 2023. године расписало следећих шест (6) конкурса који се налазе на сајту овог Министарства:

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/sr/30

 ПОЗИВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ

ПОЗИВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ:

Обавештавамо да је Генерални конзулат Републике Србије Цирих  свим држављанима Републике Србије који су благовремено послали прописно испуњене пријаве и за које је донето решење о гласању у иностранству послао позиве за гласање, на адресу наведену у пријави, за изборе које ће се дана 17.12.2023. године у времену од 07:00 часова до 20:00 часова одржати на бирачком месту број 76 – Генерални конзулат Републике Србије Цирих, Alfred-Еscher-Strasse 4, 8002 Zurich.

Обавештавамо све грађане који су послали пријаве за гласање, на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије могу да провере свој упис у бирачки списак за гласање у Генералном конзулату Цирих, путем линка  https://upit.birackispisak.gov.rs/  уношењем ЈМБГ и броја личне карте или пасоша.

Молимо да приликом доласка на гласање понесете важећи идентификациони документ - биометријски пасош или личну карту Републике Србије.

С поштовањем
ГК РС ЦирихПријављивање за гласање на изборима 17. децембра 2023. године

Пријављивање за гласање на изборима 17. децембра 2023. године

Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 17. децембар 2023. године.

На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Републике Србије са бирачким правом, могу да поднесу захтев за гласање у иностранству у дипломатско-конзуларном представништву најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. новембра 2023. године.  Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.

Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе - https://upit.birackispisak.gov.rs/. Захтев за упис у јединствени бирачки списак се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу еУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.


а) Уколико је лице уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:
- захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

б) уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији, поднеси два захтева:
- захтев за упис у ЈБС у Републици Србији и
- захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећи начин:
- лично у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Цириху, сваког радног дана од 08:30-13:00 часова, а средом од 08:30 до 13:00 и од 15:00 до 18:00 часова;
- електронски путем мејла: sanja.stojanac@mfa.rs
- поштом на адресу: Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich

 Манифестација “Као Гуча 2”

Генерални конзулат Републике Србије у Цириху подржава фестивал “Као Гуча 2” и позива све грађане да се придруже овој манифестацији.

 Генерални конзулат Републике Србије у Цириху подржао Крос РТС-а

Конзул Сања Стојанац је дана 14.05.2023.године присуствовала одржавању овогодишњег Кроса-а РТС-а, који се одржао у Шлирену на фудбалском терену ФЦ СРБИЈЕ ZH, на којем су учествовала деца српске допунске школе у Цириху, трчала и борила се за прво место.

Конзул Сања Стојанац је доделила дипломе најбоље пласираним учесницима, и истакла: Част је бити део ове манифестације и најбоље пласираним учесницима доделила дипломе.Отварање књиге жалости

Књига жалости поводом трагичног догађаја који се 03. маја 2023. године догодио у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, биће отворена у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху у

- петак 05. маја 2023. године од 10.00 до 16.00 часова,

- суботу 06. маја 2023. године од 11.00 до 14.00 часова

- недељу 07. маја 2023. године од 11.00 до 14.00 часова и

- понедељак 08. маја 2023. године од 10.00 до 16.00 часова.

Изјаве саучешћа могу се послати и електронским путем на мејл адресу  srb.cons.zurich@mfa.rsГенерални конзулат Републике Србије у Цириху приредио је пријем поводом Дана државности 15.02.2023. године

Традиционална свечаност одржана је у ресторану Föhrwäldli у Цириху, где су се окупили чланови дипломатског кора (ГК Шпаније и Бразила, вицеконзули Кине, Италије, Турске и Хрватске), свештеници Српске православне цркве у Швајцарској Конфедерацији, Зоран Анђелковић специјални саветник Министра без портфеља за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, као и Миливоје Ћосић шеф кабинета, предстваници српских удружења, истакнути чланови српских заједница из финансијског, привредног и правног сектора, као и представници привредних организација и компанија у Швајцарској (SEC, SGE, Lindenman Law) и друге званице.
          
Почетак пријема поводом обележавања Дана државности почела је интонирањем химни Републике Србије и Швајцарске Конфедерације које су извели дечија певачка гупа Уметничког центра Соко из Базела коју организује професорка Андријана Адамовић, а наког тога су уследили наступи Дечијег и Првог ансамбла српских игара и песама „Абрашевић Цирих“. Млада уметница Данијела Јовичић је отпевала песму Косовски Божури.

Генерални конзул Михајло Шаулић срдачно је поздравио госте и истакао значај обележавања Дана државности. Присутне је поздравио и амбасадор Р. Србије у Швајцарској, Њ. Е. Горан Брадић, као и Ђорђе Милићевић, Министар без портфеља за координацију активности и мера у области односа са дијаспором који се присутнима обратио преко видео поруке.

Прослава Дана државности завршена је доделом захвалница заслужним грађанима за изузетан допринос, несебичну помоћ и добру сарадњу са Генералним конзулатом. Након свечаног дела пријема уприличен је коктел, а присутни су имали прилике да погледају видео о Републици Србији у области туризма, економије и пољопривреде.


 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону од 01. до 15. фебруара 2023. године расписује два конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpНова услуга - еГрађанин

Генерални конзулат Републике Србије у Цириху од 01.02.2023. године почиње са издавањем параметара за електронску идентификацију лица, односно QR кода за инсталирање мобилне апликације ConsentID.

Заинтересована лица дужна су, у ту срху, да лично дођу у просторије конзулата и са собом понесу свој важећи идентификациони документ Републике Србије (личну карту или пасош).

Ради издавања параметара, пре доласка у конзулат потребно је да се лице региструје на порталу Е-управе, преко следећег линка: https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna

Конзуларна услуга издавања параметара за електронску идентификацију се не наплаћује.Генерални конзулат Републике Србије у Цириху честита Божић свим верницима који славе по јулијанском календару.

Мир Божији, Христос се роди!

Генерални конзулат Републике Србије у Цириху честита Божић свим верницима који славе по јулијанском календару.Генерални Конзул Михајло Шаулић и конзул Сања Стојанац присустовали су 25 дечијој смотри српског фолклора

Генерални Конзул Михајло Шаулић и конзул Сања Стојанац присустовали су 25 дечијој смотри српског фолклора.

Генерални конзул М. Шаулић се обратио присутнима: Драги наши сународници, уметници, чувари традиције и идентитета народа Србије. Велико ми је задовољство што могу да вас данас у оволиком броју поздравим на отварању ове лепе манифестације, Дечије смотре српског фолклора Шваjцарске која се одржава већ 23. Пут. Ова манифестација има два изузетно битна сегмента који је чине посебном.

Први је што показујемо да осим очувања своје културе и наслеђа, умемо да покренемо и нове традиције, на било ком меридијану се налазили. Оно што сте ви постигли превазилази границе земаља и упознаје са нашом културом друге народе широм света. Други сегмент јесте тај што оваквим догађајима покрећемо, мотивишемо и васпитавамо у духу народног наслеђа оно најлепше и највредније што имамо, нашу децу. Од самог доласка на чело конзулата истицао сам да речи нашег председника Александра Вучића да заједно можемо све морају да нам буду правило којим се водимо, јер само тако идемо напред. Међу првима који су ми се у томе придружили и подржали ме била су управо културно уметничка друштва. Најбољи показатељ докле смо у томе дошли је овај дан, у ком видимо колико заједно можемо постићи.

А поносан сам и срећан што знам, видевши оне који ће нас наследити, да ће ова идеја живети још дуго. Због свега тога, честитам вам и желим да оваква окупљања трају још дуго, и да их убудуће буде још више. Министарство, конзулат и ја лично ћемо вам у томе пружити сву могућу подршку.

Живела Србија!

 ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, донео одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив може се извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Генерални конзул Михајло Шаулић присуствовао су јубилеју поводом 15 година постојања АНИ Абрашевић ЦХ

Генерални конзул Михајло Шаулић и конзул Сања Стојанац присуствовали су јубилеју поводом 15 година постојања АНИ Абрашевић ЦХ.

Све похвале председнику Ненаду Миленковићу, као и целој управи Абрашевић ЦХ.Генерални конзул Михајло Шаулић присуствовао је манифестацији Фолклорно вече

Генерални конзул Михајло Шаулић присуствовао је манифестацији Фолклорно вече, коју је организовао КУД коло Баден. Том приликом је честитао свим клубовима који су учествовали и приредили дивно традиционално вече.Генерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић посетио два културно-уметничка друштва

Генерални конзул Михајло Шаулић присуствовао је слави СФД Хомоље Госсау. Оно што наша удружења раде је кључно за повезивање грађана Србије који живе у Швајцарској и због тога желим да се захвалим и да истакнем да ћемо конзулат и ја лично увек бити ту да вас подржимо - истакао је генерални конзул Шаулић.

Срдачно дружење са КУД Вук Стефановић Караџић из Роршаха, као и све честитке на организацији и предивној атмосфери. Доказ сте да уједињени можемо напред и да нам је сваки циљ достижан истакао је генерални конзул Шаулић.Генерални конзулат на прослави 40. годишњег јубилеја ФМД „Коло“ Неухаусен

Конзул Сања Стојанац је присуствовала прослави поводом 40. годишњег јубилеја ФМД „Коло“ Неухаусен.

Том приликом је примила захвалницу коју је Генерални конзулат добио за изузетан допринос и сарадњу.Генерални конзул Михајло Шаулић на отварању прве пословнице МТЕЛ

Генерални конзул Михајло Шаулић присуствовао је отварању прве пословнице фирме МТЕЛ Швајцарска у тржном центру у Волену, Цирих.

Том приликом је честитао генералном директору Телеком Србије Љубомиру Лучићу на званичном почетку пословања у Швајцарској Конфедерацији.Посета Њеног Височанства Барбаре Карађорђевић конзулату

Дивна посета и још пријатнији разговор генералног конзула Михајла Шаулића са Њеним Височанством Принцезом од Лихтенштајна Барбаром Карађорђевић.Генерални конзул у посети КУД Кикац Басел

Као по обичају настављамо да обилазимо наша културно уметничка друштва по Швајцарској. Велико хвала на гостопримству Зорану Марковићу председнику друштва.Генерални конзул Михајло Шаулић примио младе извиђаче

Генерални конзул Михајло Шаулић примио младе извиђаче Србије - двадесет и двоје - представнике из Србије који учествују на швајцарској смотри МОВА 2022.

Савези извиђача Швајцарске и Србије су блиски партнери у последњих 15 година у организовацији годишњих кампова извиђача. Ове године учешће младих извиђача је организовано у долини Гомс.

Поред редовних активности у кампу, млади извиђачи Србије су посетили Генерални конзулат Републике Србије у Цириху, где их примио и угостио Генерални конзул Михајло Шаулић.

Генерални конзул Михајло Шаулић истакао:

Дивно је било угостити и дружити се са нашим млађим извиђачима, који су провели 3 недеље у Швајцарској и учестовали на смотри са 35.000 својих вршњака из целог света. Прелеп је осећај видети их насмејане, срећне и пуне прелепих искустава.

Деца су наша будућност!

Живела Србија

Живела наша деца!Генерални конзулат Републике Србије у Цириху подржао КРОС РТС-а

Генерални конзулат Републике Србије у Цириху подржао реализацију манифестације КРОС РТС-а.

Дана 12.06.2022.године се у Шлирену на фудбалском терену ФK СРБИЈЕ ZH одржао овогодишњи КРОС, на којем је учествовало преко 120 деце, трчало и борило се за прво место.

Конзул Сања Стојанац је доделила дипломе најбоље пласираним учесницима, и истакла:

Част нам је била што смо присуствовали овој манифестацији и најбоље пласираним учесницима доделили дипломе.

 

 Свечана додела сведочанстава малим матурантима српске допунске школе

Генерални конзулат је у сарадњи са српском допунском школом организовао свечану доделу сведочанстава малим матурантима.

Том приликом Генерални конзул Михајло Шаулић се обратио:

Поштовани наставници, цењени родитељи, најдражи мали матуранти…
Част ми је да вас све данас поздравим овако лепим поводом као што је завршетак основног школовања. Осам година које сте провели овде остаће вам у сећању као један од најлепших, а свакако најбезбрижнији период живота. Сигуран сам да ћете их се сећати са великом радошћу.

Са друге стране, чињеница да сте одабрали да учите у српској допунској школи треба да вас данас и свакога дана убудуће испуни и поносом. Јер, нисте заборавили ко сте, и одакле су вам корени. Управо та заједничка отаџбина, и другарство које сада негујете, треба да вас у животу стално више повезује и чини да једни друге волите, подржавате и помажете. Јер, само уједињени можемо напред. А док гледам ваша млада насмејана лица, сигуран сам да ће тако и бити!

Уживајте у данашњем дану, и желим вам да ово буде тек почетак свега лепог што вам живот носи.

Живела наша деца!

Живела Србија!Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре

Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре

Четврти Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре („Самит српске дијаспоре“) успешно је одржан 13. и 14. маја 2022. године у Градској хали Дитикон у Цириху. Догађај је организовало Удружење српских привредника у Швајцарској, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Берну. Циљ одржавања Самита је подршка српским компанијама у Швајцарској, као и подстицање и даље унапређење економског развоја и сарадње између дијаспоре и Матице.

Самиту су присуствовали, премијер Р. Српске Р. Вишковић са својим сарадницима, Помоћник министра спољних послова Р. Србије М. Кнежевић, амбасадор Р. Србије у Швајцарској Г. Брадић, амбасадор БиХ у Швајцарској Б. Бронза, Генерални конзул Р. Србије у Цириху М. Шаулић, О. Берчингер, председник Привредне коморе Швајцарске за Централну Европу, Б. Симанић, директор сектора за предузетништво у ПКС са сарадницима, као и бројни представници градских управа из Р. Србије и Р. Српске.

На сајму се представило око 30 компанија из Швајцарске, Србије, Р. Српске, као и по једна из Црне Горе и Хрватске.

У оквиру економског форума одржана су предавања на тему информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине. Предавачи су били угледни представници швајцарских и српских компанија и универзитета који су са посетиоцима сајма, студентима, пословним удружењима и појединцима који послују у Швајцарској, имали прилику да размене искуства у наведеним областима и успоставе значајне контакте у циљу даље заједничке сарадње.

Телевизија „TSD“ уживо је преносила догађај.
 Манифестација ''Као Гуча''

Манифестација ''Као Гуча''

Обавештавамо све грађане да ће се у Цириху, по први пут, од 27. маја до 29. маја 2022. године одржати фестивал ''Као Гуча'' по угледу на традиционални ''Драгачевски сабор трубача'', који је већ препознатљив као Српски бренд.

Генерални конзулат Републике Србије у Цириху подржава фестивал ''Као Гуча'' и позива све грађане да се придруже овој манифестацији, као и да посете штанд Генералног конзулата у циљу упознавања са туристичким и инвестиционим потенцијалима Републике Србије.  
 Генерални конзул у посети ФМД „Коло“: „Морамо сачувати корене“

Генерални конзул у посети ФМД „Коло“: „Морамо сачувати корене“

Као један од главних циљева током свог мандата генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић поставио је веће повезивање наших људи који живе у расејању. Остваривање овог плана настављено је посетом Фолклорно музичком друштву „Коло“ у Нојхаузену (Неухаусен).

Након срдачног пријема од стране управе и чланства, уследило је дружење током кога су чланови удружења пренели своја досадашња искуства генералном конзулу који је истакао значај њиховог рада за очување културе и идентитета.

-      Где год се налазили, своје корене морамо чувати јер је то спона која нас све повезује. Стога вам се захваљујем на свему што сте досад урадили за очување традиције, и врата конзулата и моја лично су вам увек отворена за све што можемо помоћи – истакао је генерални конзул Шаулић.Генерални конзул Михајло Шаулић посетио културно-уметничко друштво „Слога“ из Цириха

Генерални конзул Шаулић: Слога је услов без кога не можемо напредовати

Културно-уметничко друштво „Слога“ из Цириха већ више од пола века окупља људе пореклом из Србије и чува од заборава нашу културу и обичаје. Ову чињеницу истакао је и генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић приликом посете удружењу.

-      Само име вашег КУД-а носи посебну поруку јер слога и јесте услов без кога никако не можемо напредовати и уткана је и у традиционалну изреку „Само слога Србију спашава“. Драго ми је што видим да код вас то није садржано само у имену већ и у свему што радите. Ја вам на томе честитам, и морам вам рећи да ћемо конзулат и ја учинити све да вам само помогнемо у годинама које су пред нама – подвукао је генерални конзул Шаулић који је у пријатном дружењу са чланством провео неколико сати.КУД „Кикац“ из Базела угостио генералног конзула РС у Цириху

КУД „Кикац“ из Базела угостио генералног конзула РС у Цириху

Да наши људи, где год се налазили, не заборављају одакле су потекли, сведок је и КУД „Добросав Радовановић Кикац“ из Базела које још од 1968. негује традицију и културу Србије. Своју жељу да и убудуће наставе са још већим жаром и ентузијазмом потврдили су током посете генералног конзула Републике Србије у Цириху Михајла Шаулића. Током разговора, чланови и руководство удружења изнели су своја искуства али и планове генералном конзулу Шаулићу који им је обећао подршку.

-      Одувек тврдим да само уједињени можемо напред, и циљ ми је да се наши људи који живе у Швајцарској као и удружења што више повежу у времену које је пред нама. Ви сте досад урадили сјајан посао по том питању и имаћете убудуће сву могућу подршку конзулата – истакао је он.

 ЕКОНОМСКИ ФОРУМ И ПРИВРЕДНИ САЈАМ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ 13. и 14. мај 2022. године - Стадхала Диетикон

ЕКОНОМСКИ ФОРУМ И ПРИВРЕДНИ САЈАМ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ
13. и 14. мај 2022. године - Стадхала Диетикон

Обавештавамо Вас да Удружење српских привредника у Швајцарској, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Берну, организује четврти Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре који ће се одржати 13. и 14. маја 2022. године у Градској хали Диетикон.
Позивају се привредници у Швајцарској да узму учешће на сајму као излагачи, а представници дијаспоре да присуствују догађају и по жељи се укључе у дискусије на панелима и обиђу излагаче на штандовима.
Одржавање економског форума и привредног сајма српске дијаспоре је добра прилика да се швајцарски и српски предузетници сретну у Швајцарској и размене мишљења са предавачима из области информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине, као и излагачима из Швајцарске и матице.
Улазнице за форум и сајам се могу прибавити преко следећег сајта:      https://tipo.ch/hrcbggl8bz

Предавачи на форуму:

• Nj. E. Goran Bradić, Ambasador Republike Srbije u Bernu
• Oliver Bertschinger, SEC Handelskammer Schweiz-Mitteleuropa
• Milica Schoch, Sales Manager, Serbia Prime Site One AG
• Sascha Djurdjevic, CEO Klimagie AG, dipl. Techniker HF Klima, Experte Gebäudetechnikplaner/in Lüftung EFZ
• Nebojsa Bogdanović, (Ph.D. Physics & MBA), Senior Transaction Manager Renewable Energy bei EKZ
• Jakob Schaad, (Dr. oec. Publ) Partner bei LINDEMANNLAW
• Slobodan Luković, (Ph.D. Computer Science), CT Expert and Scientist, Project Leader & Blockchain Enthusiast, Vice President Strategic Partnerships Ethernal, COO BizTravelz
• Jovana Micic, (Ph.D. in Cryptology and Data Security), Blockchain expert & SwissNFTs Co-founder
• Maja Mišić, (BA Communication Journalism, and Related Programs), Head of Sales bei Limos4
• Dr Vladimir Cmiljanović, CEO &Founder von Swissrocekts & Rocketvax
• Albert Muntane Casanova, CFO Rocketvax
• Rada Vujinović, PR
• Blagoje Antić, DHG Holding AG, CEO DHG Holding AG
• Ekspert i gostujući predavač kompanije Wemedoo AG

Спонзори и излагачи: 

• Serbia Prime Site On AG
• Klimagie AG
• Vereinigung serbischer Unternehmer in der Schweiz
• Swiss Rockets AG
• RocketVax AG
• DHG Holding AG
• Serbia Prime Site One AG
• Limos4 - Premium-Limousinenservice
• LINDEMANNLAW
• BizTravelz
• Ethernal
• trookut gmbh
• trookut d.o.о.
• SwissNFTs
• Wemedoo AG
• Unity Systems (Schweiz AG)
• swisss serbian business network (SSBN)
• Istria Nuova Villas
• DUGO GmbH
• Serbinfo.ch
• Express Consulting AG
• Gastro Progress GmbH
• TEHNO-INDE D.O.O.
• Optima Medic d.o.o. Modrica
• Gradska Uprava Banja Luka
• SPI Solutions
• Rema Maschinen AG
• MTEL Schweiz AG
• MTEL
• Adria Telekom / Kao Guča
• Opstina Modrica
• Swiss Spine Solution
• Ambasada Republike Srbije u Bernu
• Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu

За пријављивање за излагачко место можете посетити следећи линк:

Aussteller USPS Summit 2022 - Vereinigung serbischer Unternehmer in der Schweiz

За остале информације можете се обратити Удружењу српских привредика у Швајцарској:

USPS Samit 2022  

Udruženje srpskih privrednika Švajcarske
Seemattliweg 9
6423 Schwyz
Telefon 044 578 50 50
info@usps.ch
 

 Генерални конзул Михајло Шаулић на смотри фолклора у Stadhalle Dietikon

Генерални конзул Михајло Шаулић на смотри фолклора истакао: Уједињени можемо све

Чврсто повезивање свих грађана Србије који живе у Швајцарској један је од кључних циљева политике генералног конзула РС у Цириху Михајла Шаулића од првог дана мандата. Решеност да ову идеју спроведе још једном је поновио током присуства на величанственој смотри српских културно-уметничких друштава на којој је у циришкој “Stadhalle Dietikon” 38 ансамбала из свих делова земље извело програм за памћење.

- Поносан сам што смо данас овде још једном показали да нас традиција све повезује, и да смо одлучни да је негујемо јер то није само спона са нашом родном земљом већ и са прецима. Ово је најбољи показатељ да уједињени можемо све и да само тако идемо напред. Циљ генералног конзулата и мој лично је да будемо спона и подржимо овај и сличне догађаје - истакао је генерални конзул Михајло Шаулић и захвалио се свим учесницима и организаторима на сјајној манифестацији.

 ИЗБОРИ 2022

ПОЗИВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА 03.04.2022. ГОДИНЕ:

Обавештавамо да је Генерални конзулат Републике Србије Цирих  свим држављанима Републике Србије који су благовремено послали прописно испуњене пријаве и за које је донето решење о гласању у иностранству послао позиве за гласање, на адресу наведену у пријави, за изборе које ће се 03.04.2022. године у времену од 07:00 до 20:00 часова одржати на бирачком месту бр. 73. – Генерални конзулат Републике Србије Цирих, Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich.

Oбавештавамо све грађане који су послали пријаве за гласање, на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије могу да провере свој упис у бирачки списак за гласање у Генералном конзулату Цирих, путем линка  https://upit.birackispisak.gov.rs/  уношењем ЈМБГ и броја личне карте или пасоша.


Молимо да приликом доласка на гласање понесете важећи идентификациони документ - биометријски пасош или личну карту Републике Србије.

С поштовањем
ГК РС ЦирихГенерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић посетио два културно-уметничка друштва и фудбалски клуб

Још јаче повезивање наших људи - примарни циљ конзулата

Главни приоритет конзулата РС у Цириху у наредном периоду биће још чвршће увезивање свих становника наше земље који живе у расејању као и стратешко повезивање њихових удружења. На овоме се свакодневно интензивно ради па је тако генерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић током претходне недеље обишао два културно-уметничка друштва и фудбалски клуб.

Срдачно дружење са КУД Вук Стефановић Караџић из Роршаха отпочело је топлим пријемом где су конзула дочекали најмлађи чланови, а сјајна атмосфера била је и током сусрета са КУД Вук Стефановић Караџић из Шоненверда. Током сусрета са чуварима традиције генерални конзул Шаулић истакао је значај удружења која окупљају наше људе и негују и промовишу културну баштину.

- Оно што наша удружења раде је кључно за повезивање грађана Србије који живе у Швајцарској и због тога желим да се захвалим и да истакнем да ћемо конзулат и ја лично увек бити ту да вас подржимо - истакао је генерални конзул.

Посета ФК Србија из Базела поклопила се са утакмицом коју су играли а коју је конзул испратио са трибина. По завршетку уследио је срдачни састанак на коме је генерални конзул Шаулић изнео своју визију за покретање савеза који ће се на највишем нивоу бринути о нашим спортским друштвима.

- Чврсто верујем да само уједињени можемо напред и моја снага и енергија у току мандата биће усмерена ка још јачем повезивању наших људи преко конзулата - истакао је генерални конзул Шаулић.

 

 ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да је МСП Н. Селаковић 14. Фебруара  2022. године донео одлуке бр. 51/30-2022/01 и бр. 52/30-2022/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

www.mfa.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

ОДЛУКA

о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре бр: 52-229/30-2022/01 од 11. априла 2022.године  -  отворити ОВДЕ

ОДЛУКА

о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону бр: 51-366/30-2022/01 од 11. априла 2022.године  -  отворити ОВДЕДан државности Србије прослављен у Цириху

 

Генерални конзул господин Михајло Шаулић: Само уједињени можемо напред!
 
Генерални конзулат Републике Србије у Цириху организовао је скуп поводом Дана државности Републике Србије на коме је као домаћин госте дочекао генерални конзул господин Михајло Шаулић, пожелевши добродошлицу бројним уваженим званицама, грађанима Србије али и пријатељима наше земље из целог света.
 
Празник су честитали представници дипломатског кора, међу којима су били и генерални конзули НР Кине господин Zhao Qinghua, Турске господин Hasan Emre Uygun, Доминиканске Републике господин Delano Freddy Marte Ramirez, Бразила господин Jose Estanislau Do Amaral Souza Neto, бројни великодостојници Српске православне цркве, најуспешнији грађани Србије из свих сфера који живе у Швајцарској, као и многи пријатељи наше земље међу којима је био и бивши политичар а сада новинар Kristof Mergel, чије писање је много помогло подизању угледа Србије. Више стотина гостију присуствовали су свечаном програму у коме су им се обратили званични говорници међу којима је био и Његова екселенција, амбасадор Републике Србије у Швајцарској, господин Горан Брадић, а имали су прилике да виде и сплет народних игара којим је обележен један од најзначајнијих датума у историји Србије.
 
- Сретење као Дан државности не носи само симболику, већ и дубоку поруку да само уједињени можемо напред.
 
Управо овај уједињујући фактор, који Србију и чини мајком свих својих становника и пријатељем свих добронамерних људи, инспирише нас и обавезује да још више, у времену које је пред нама, ојачамо земљу изнутра и учинимо је још већим фактором стабилности у региону и свету - рекао је у свом говору генерални конзул господин Михајло Шаулић.
 
 
 
 
 
 
 


ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ

Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 3. април 2022. године.

На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Р. Србије са бирачким правом, могу да поднесу захтев за гласање у иностранству дипломатско-конзуларном представништву најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 12. марта 2022. године.  Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.

       Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак.

    То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  UPIT

а) Уколико је лице уписано у jединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству: 

захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

б) уколико лице није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији, поднеси два захтева:

захтев за упис у ЈБС у Републици Србији  и

захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

     Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

     Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

    Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећи начин:

- лично у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Цириху, сваког радног дана од 08:30-13:00 часова, а средом од 08:30 до 13:00 и од 15:00 до 18:00 часова;
- електронски путем мејла:  sanja.stojanac@mfa.rs
- поштом на адресу: Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich

 

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ДО 12. МАРТА

 

 

 Председник Републике Александар Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију 15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.15.02.2022. - Видео презентација Министарства спољних послова Републике Србије поводом Дана државности 2022

         

Република Србија данас обележава свој национални празник, Сретење. Видео презентацију Министарства спољних послова Републике Србије поводом Сретења - Дана државности Републике Србије можете погледати на следећем линку: https://drive.google.com/file/d/1-IZNdQw5-IatJWLh_XUBZr-9N-xrsOgT/view?usp=sharingГенерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић присуствовао свечаном пријему поводом дана Републике Српске

Част ми је што сам имао прилику да говорим на свечаном пријему поводом дана Републике Српске и да уз честитке и поруку мира и братске љубави пренесем жељу да везе са Србијом у годинама које предстоје буду још јаче. На то нас обавезује не само осећај припадности истом народу, заједничка историја, вредности и моралне норме које делимо, култура и традиција, већ и Дејтонски споразум, за чије је спровођење Србија гарант. Љубав и подршка према свом народу и држави, уз поштовање и сарадњу са свима осталима, били су и остаће принципи које Србија неће мењати.

Живела Србија!

Живела Српска!

 Генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић провео је празник Свети Сава са члановима истоименог КУД из Алстатена

Свети Сава, кога верници СПЦ славе 27. јануара један је од највећих празника међу Србима, а генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић овај празник провео је са члановима истоименог КУД из Алстатена.

Са члановима удружења “Свети Сава” генерални конзул је прославио свеца али и искористио прилику да разговара о изазовима са којима се ови чувари традиције сусрећу.

- Било ми је изузетно задовољство што сам заједно са вама прославио дан у коме обележавамо нашег просветитеља, визионара, првог Архиепископа СПЦ и заштитника свих ђака Светог Саву. Хвала вам свима на отвореном разговору и хвала вашем председнику Перу Ковљенићу, који ме је упознао са свим са чим се суочавате. У конзулату и у мени лично имате подршку у сваком тренутку - рекао је генерални конзул Шаулић.

 Генерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић посетио је Српско фолклорно друштво Хомоље у граду Госсау

Очување традиције и неговање обичаја једна је од најјачих спона са матицом свих наших људи који живе у расејању. Свестан ове чињенице, генерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић посетио је Српско фолклорно друштво Хомоље у граду Госсау.

Ово удружење које већ више од две и по деценије кроз традиционалну песму и игру упознаје младе нараштаје али и грађане Швајцарске са нашом богатом културном баштином топло је дочекало генералног конзула и у искреном и срдачном разговору пренело своје искуство али и изазове са којима се суочавају.

- Удружења попут вашег су од изузетног значаја, јер са једне стране шире нашу културу и уметност по свету, док са друге чврсто повезују све наше људе који живе овде и јачају њихову везу са Србијом. Хвала вам на топлом пријему, а посебну радост ми чини то што видим оволики број најмлађих који желе да чувају нашу традицију. У том смислу, желим да у годинама које следе ваше везе са матицом буду још јаче, и конзулат као и ја лично ћемо се потрудити да вам у томе помогнемо на све расположиве начине - истакао је генерални конзул Шаулић, који је поздравио и захвалио се на присуству овом окупљању градском секретару града Београда и истакнутом члану СНС Немањи Стајићу.

 Генерални конзул Шаулић отпочео разговоре о побољшању сарадње са “Ер Србија”

Генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић наставио је серију састанака који за циљ имају оснаживање повезаности конзулата са заједницом. У том циљу састао се са представником компаније “Ер Србија” Срђаном Павићевићем. У исцрпном и отвореном разговору разматрали су могућности да се у наредном периоду пронађе начин да се направе олакшице и повољности за наше грађане.

- Жеља нам је да побољшамо сарадњу са националним авио превозником и у том смислу састанак који смо имали био је тек први корак у остваривању тог плана, а све са циљем да олакшамо живот грађанима Србије који живе у Швајцарској - истакао је конзул Шаулић и додао да ће оваквих разговора бити још у будућности.

Разговору су као истакнути представници заједнице присуствовали и господин Стојановић и господин Лубеновић који су изнели идеју за манифестацију “Као Гуча” која би представила српско музичко наслеђе нашим људима али и свим осталим народима који живе у Швајцарској, те у годинама које следе постала битан културни али и друштвени догађај. Генерални конзул Шаулић изјавио је да су врата српског дипломатског представништва отворена за све, те рекао да ће конзулат бити партнер свакоме ко жели да побољша живот људи из Србије.Генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић божићне празнике провео је са грађанима Србије

Генерални конзул РС у Цириху Михајло Шаулић божићне празнике провео је са грађанима Србије, верницима СПЦ који су најрадоснији хришћански празник светковали у храмовима. За Бадње вече био је у Светоуспенском храму у Цириху, где је присуствовао литургији. 

- Пуно ми је срце што је вечерас Светоуспенски храм у Цириху био пун верника и што се њиме, на овај празник, ширила атмосфера мира и љубави међу људима. Велико хвала оцу Мирославу и председнику Црквене општине господину Тејићу на гостопримству и указаној части да се обратим нашим грађанима.

Желим свима срећан и благословен Бадњи дан - написао је Шаулић на званичном профилу.

На божићно јутро, генерални конзул запутио се у Сент Гален, где је у храму присуствовао литургији коју је водио отац Бране, а потом и провео сате у разговору са грађанима и представницима цркве.

- Божић је празник када се прашта, када љубав побеђује, када се упућују најлепше жеље и када се породице окупљају. Моја жеља је да се у годинама које су пред нама што више окупљамо јер нас Србија као матица све повезује и да управо наш конзулат постане институција која ће то урадити. У том име желим да вам честитам празнике и да вам кажем да ће наша врата увек бити отворена за све грађане. Мир Божји, Христос се роди - рекао је генерални конзул Шаулић.

 

 

 

 

 Посета генералног конзула Михајла Шаулића Храму Свете Тројице

Новопостављени генерални конзул Републике Србије у Цириху Михајло Шаулић одмах по преузимању функције изјавио је да му је циљ да ојача односе матице са дијаспором, а прве кораке направио је одмах, посетивши у другом дану 2022. године Храм Свете Тројице у Цириху.

Генерални конзул присуствовао је литургији а потом у исцрпном и отвореном разговору са оцем Бранимиром чуо досадашња искуства СПЦ и њених верника који живе у расејању. Старешина цркве објаснио је да су односи цркве и конзулата одувек били добри али да постоји места за напредак, на чему ће се интензивно радити већ у следећим месецима. Како је подвукао генерални конзул Шаулић, времена за чекање нема и један од приоритета током његовог мандата биће учвршћивање сарадње дипломатског представништва са свим заједницама становника Србије који живе у Швајцарској.

- Циљ нам је да у већ првих шест месеци ојачамо све релације између конзулата и верских заједница као и цивилних удружења којима припадају грађани Републике Србије. У том смислу састанак са оцем Бранимиром био је од непроцењивог значаја али ћу већ у наредним данима заказати и одржати састанке и са осталим истакнутим члановима заједнице. Важно је да сви наши људи знају да је конзулат увек ту за њих - поручио је генерaлни конзул Шаулић.

 Донета Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у сарадњи са дијаспором, 17.11.2021.

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Немања Старовић, донео је 29. октобра 2021. године Одлуку о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Увид у донету Одлуку, као и у списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања, могуће је остварити путем следећих линкова:


https://mfa.rs/lat
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Фестивал српског фолклора Швајцарске у Диетикону, 13.11.2021. године

У суботу, 13. новембра 2021. године, у Градској хали у Диетикону, кантон Цирих, Савез српског фолклора Швајцарске је, после две године паузе узроковане пандемијом COVID-19, организовао фолклорни фестивал. Манифестација, која је отворена интонирањем химне „Боже правде“, окупила је тринаест културно-уметничких друштава, и чак 638 учесника, пред преко 1.000 гледалаца. На догађај није било могуће ући без 3G сертификата (вакцинисан, прележао, тестиран), тако да је у ту сврху иза хале био постављен пункт за брзо тестирање.
Конзул Р. Србије у Берну, Предраг Мандић, поздравио је присутне у име Амбасаде и његове екселенције амбасадора Горана Брадића истакавши да су слична дешавања жила куцавица наших људи у расејању, а да је ово најновије доказ да удружења полако излазе из кризе изазване пандемијом. Подвукао је подршку удружењима због богатства културног наслеђа које остављају у аманет будућим генерацијама, и позвао родитеље да уписују децу у Допунску школу на српском језику која је бесплатна, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије. Подсетио је, такође, да се на сајту Амбасаде могу пронаћи многе корисне информације око уписа ученика у Допунске школе, али и увек ажурне информације у вези са COVID-19 режимом уласка у Србију и Швајцарску. Окупљенима су се обратили и домаћин, председник Савеза српског фолклора Швајцарске, Ненад Миленковић, као и протојереј СПЦ у Цириху Бранимир Петковић, док је био присутан и представник Генералног конзулата Р. Србије у Цириху, вицеконзул Живорад Петровић.
Фестивал је званично отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП. Истакао је да Управа већ дуги низ година подржава фолклорне манифестације и удружења, али да је ова година посебна по томе што је први пут у претходних седамнаест година финансирана куповина народних ношњи за децу и то у износу од око 45.000 евра. Назвао је фолклор спортом са душом, изразивши дивљење енергији с којом млади нараштаји негују традицију и наступају на сцени. Српско коло је, како наводи, оно што повезује Србе преко свих меридијана, и нешто што ће обавезно научити и своју децу. Након фестивала, Арно Гујон је одржао састанак са представницима културно-уметничких друштава и организатором.

 


 12.11.2021. - Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs


 12.11.2021. - Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.

Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем позитивне вести и подршку Француске за један или оба кластера, али свакако значајну подршку, поручила је премијерка.

Она је истакла да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Републике Александру Вучићу и читавој Србији, као и да се са радошћу сећа посете Београду.

Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и председником Словеније, са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о подршци те земље, која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, регионалним односима и регионалној сарадњи, поручила је Брнабић.

Она је навела да је у Паризу разговарала и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настави и данас, истакла је премијерка.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs
 Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову, 02.11.2021

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs


 Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања, 15.10.2021

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

 


Oпширније...
Донета Одлука о суфинансирању пројеката за дијаспору 04.10.2021. године

Министарство спољних послова Републике Србије је 04.10.2021. године, донело Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Увид у донете Одлуке могуће је извршити путем следећи линкова.

https://mfa.rs/lat

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 COVID-19

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19   

Сва ограничења уласка у Швајцарску у вези са Ковид-19, која су до сада била на снази, укидају се од 02. маја 2022. године. Од овог датума ће важити уобичајена правила за улазак у Швајцарску.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Р. Србије које је издао МУП РС - Координациона управа. Визе се прибављају у Амбасади Швајцарске у Београду која издаје визе и за Лихтенштајн. Визу није могуће прибавити на граничним прелазима. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца од датума напуштања Швајцарске, док пасош мора бити издат у последњих 10 година. Пасош мора бити важећи у тренутку регулисања боравка.

Носиоци пасоша који поседују дозволу боравка у једној од држава чланица Шенген зоне или важећу визу за дужи боравак категорије „Д“ државе чланице Шенген зоне, нису у обавези да поседују пасош са роком важења од 3 месеца након датума напуштања територије Швајцарске. Такође, лица која поседују пасош Р. Србије који важи мање од 3 месеца, могу да напусте Швајцарску и опет да уђу на њену територију, ако поседују дозволу боравка „Б“ или „Ц“ категорије издату од стране надлежних швајцарских органа (резиденти). Међутим, овим лицима се скреће пажња да погранични органи Хрватске, Словеније и других држава на путу између Швајцарске и Србије, захтевају да пасош важи више од 90 дана од дана уласка у те земље, упркос чињеници да њихови носиоци имају регулисан боравак у Швајцарској. Стога се лицима којима пасош важи мање од 90 дана саветује да користе авио превоз од Швајцарске до Србије (и назад)“.

Швајцарски органи препоручују да се за малолетна лица која путују преко швајцарске границе у пратњи једног родитеља, треће особе или самостално, поседује изјава о сагласности родитеља или старатеља. У тој изјави морају бити наведене личне информације и број телефона, као и подаци о датуму путовања, дестинацији, трајању боравка и разлогу путовања. Препорука je да овај документ буде сачињен на једном од језика који су у службеној употреби у Швајцарској Конфедерацији (немачки, француски, италијански) или на енглеском језику. Не постоји посебна форма у којој овај документ мора бити сачињен; може бити написан у слободној форми.

Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања, с обзиром на веома скупе лекарске услуге, а може се десити и да потврду о осигурању затраже на увид погранични органи. У погледу уношења и изношења новца у готовини, нема ограничења, нити обавезе пријављивања, али је могуће да се на граничном преласку врши контрола порекла новца у случају да лице има више од 10.000 франака. Потребно је имати довољно средстава за боравак у Швајцарској, најмање 150 франака дневно. У погледу уношења акцизних роба, лица старија од 17 година могу унети 1 бокс цигарета, или 50 цигара или 250 грама дувана, највише 2 литра пића са садржајем алкохола до 15% и један литар пића са садржајем алкохола преко 15%. За уношење кућних љубимаца потребна је ветеринарска књижица, односно „пасош“ са уписаним свим вакцинама. За више информација потребно је погледати сајт швајцарске царине: www.ezv.admin.ch

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Споразум између Републике Србије и Швајцарске Конфедерације о социјалној сигурности, који је ступио на снагу 01.01.2019. године, уређује питања инвалидског, старосног и породичног осигурања (рехабилитације, болести, материнства, отпремнине, ванредне пензије, начина обрачуна пензије и исплате давања), осигурања за случај повреде на раду и професионалне болести.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Општа санитарна ситуација је одлична, нема потребе за посебним вакцинама. Телефон хитне помоћи 144, а за случајеве тровања 145. Актуелну информацију о здравственој ситуацији у Швајцарској можете пронаћи на сајту Светске здравствене организације (www.who.int).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Швајцарској је добра. Криминала има релативно мало. Контакти са полицијом су на кантоналном нивоу. Позивни бројеви за полицију су 112 и 117, помоћ на путу 140, за пожар 118. Дозвољена количина алкохола при вожњи је 0,5 промила.

ТРАНСПОРТ – Два највећа аеродрома су Цирих (+ 41 43 816 22 11) и Женева (+ 41 0848 192 020). На уласку у земљу може се купити вињета за превоз путевима по читавој територији Швајцарске у износу од 40 CHF и нема додатних такси, нити рампи на аутопутевима. Швајцарска има најразвијенију железничку мрежу у Европи, возови су брзи, тачни, комфорни, али и скупи. Повратна карта на релацији Берн-Цирих, другом класом, износи 110 CHF. Путна инфраструктура је веома развијена. Дозвољено је користити возачку дозволу Србије до 12 месеци боравка, након чега се она мора заменити за швајцарску возачку дозволу полагањем контролне вожње. Међународна возачка дозвола није потребна, као ни Зелени картон.

Дозвољена максимална брзина на аутопутевима је 120 километара на час. Саобраћајни прекршаји се строго санкционишу (све се снима камерама) и за прекорачење дозвољене брзине казна је од 40-260 CHF, у зависности од висине прекорачене брзине и да ли је прекорачење начињено у насељеном месту или на ауто-путу. Лицима која не измире казну за горе наведене прекршаје, може се догодити да им, приликом следећег доласка у Швајцарску, возило буде привремено одузето док не измире износ казне увећан за опомене и судске трошкове. За разговор мобилним телефоном или невезивање сигурносног појаса током вожње казна је 150 CHF, а за погрешно паркирање 40-120 CHF, у зависности од времена прекорачења, места паркирања и слично. Казне се, починиоцима који у Швајцарској бораве као туристи, достављају на кућну адресу у Републици Србији.

ОСТАЛО – Званична монета је швајцарски франак (CHF). Могуће је користити само међународне кредитне картице „виза“, „дајнерс“, „мастеркард“ итд. Цена превоза трамвајем или тролејбусом је од 2-4 CHF по вожњи. Цена таксијем за краћу вожњу у граду је 25 CHF. У ресторанима се ручак сервира од 12,00-14,00 (просечни мени је 40 CHF са једном чашом вина). Вечера је од 18,00-23,00 часова, а просечна цена са пићем, за двоје је око 100 CHF. Преноћиште у хотелу зависи од локације и категорије. Соба за двоје, са доручком, у хотелу са 3 звездице је од 160 CHF.

 

Контакти                                                                                                                                                   

Приликом боравка у Швајцарској Конфедерацији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Берну (контакт телефони: +41 31 352 6353, +41 31 352 4996, електронске адресе: konzul@ambasadasrbije.ch и info@ambasadasrbije.ch интернет сајт: www.berne.mfa.gov.rs) и Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (контакт телефон: +41 43 344 5630, +41 44 20 20273, електронскa адресa: srb.cons.zurich@mfa.rs интернет сајт: www.zurich.mfa.gov.rs).Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

25. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

 


Oпширније...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
Председник Вучић присуствовао свечаном отварању фабрике „Regent Lighting“

20. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању фабрике за производњу електричне расвете швајцарске компаније „Regent Lighting“ у Свилајнцу и најавио улагања у инфраструктуру тог краја, што је, како је поручио, важно за његове становнике, али и за инвеститоре.


Oпширније...
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори

Обавештавамо да је донета Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, број 326-16/30-2021/01 од 15. септембра 2021. године, а по конкурсу који је био отворен од 22. јула до 06. августа о.г. Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону: www.mfa.rs i www.dijaspora.gov.rsОбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик, уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,
 


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

05. август 2021. године

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!


Oпширније...
Јавни позив за националнa признања 2021 - 4. август 2021. године

Министар спољних послова Р. Србије Никола Селаковић расписао је Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Јавни позив отворен је од 3. августа до 12. августа 2021. године.


Oпширније...
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору - 22. јул 2021.

 Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је Конкурс за суфинансирање пројеката, који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Конкурс траје од 22. јула до 06. августа 2021. године.


Oпширније...
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

20. јул 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

 


Oпширније...
ОНЛАЈН ГРУПНА НАСТАВА СРПСКОГ КАО ЗАВИЧАЈНОГ ЈЕЗИКА

Обавештавамо Вас да Академска српска асоцијација, у оквиру пројекта "Онлајн групна настава српског као завичајног језика", позива припаднике српске дијаспоре старости од 14 до 20 година да се пријаве за бесплатни групни курс српског као завичајног језика преко Скајпа.

Овај курс се реализује већ пету годину заредом, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а по први пут кроз групни облик наставе.
Сви заинтересовани припадници дијаспоре старости од 14 до 20 година могу се пријавити до 13.6.2021. године, док ће се онлајн курс реализовати од 20. 6. до 31.7.2021. године.
Више информација о курсу можете наћи на сајту хттп://скр.рс/зар8

 Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

20. мај 2021. године

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.


Oпширније...
Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја у Београду

Цирих, 29. април 2021.

Програм за повезивање за српском дијаспором "Тачка повратка", уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, обезбедио је посебан термин за вакцинацију српских држављана из дијаспоре.

Држављани Србије који живе у иностранству моћи ће да се вакцинишу 15. маја у Београду, а пријаве за имунизацију доступне су на сајту удружења Тачка повратка https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore.

Пријаве су отворене до петка, 30. априла у 23.59 часова и свако ко се пријави добиће потврду о термину вакцинације као и о тачном времену када треба да се појави на Београдском сајму.

Држављани Србије из дијаспоре моћи ће да бирају између вакцина „Фајзер”, „Синофарм” и „Спутњик Ве”, док ће другу дозу примити на Београдском сајму 5. јуна.

Позив се односи искључиво на држављане Србије који живе у иностранству.Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

21. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

20. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

19. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.


Oпширније...
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ - WICHTIGE MITTEILUNG

Због појаве коронавируса међу запосленима, Амбасада Републике Србије у Берну, у складу са превентивним мерама Швајцарске Конфедерације за сузбијање и превенцију COVID-19, ОБУСТАВЉА свој рад у периоду 01-09.04.2021. године.
Отказују се сви заказани термини за конзуларне услуге, због чега се најискреније извињавамо. За издавање спроводнице и путног листа, потребно је да се обратите Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (www.konzulat.ch).
Лицима којима су термини отказани биће дата предност у пријему захтева, одмах по отварању Конзуларног одељења Амбасаде, 12.04.2021.
Захваљујемо на разумевању.

WICHTIGE MITTEILUNG
Aufgrund des Auftretens von Coronavirus bei Mitarbeitern, hat die Botschaft der Republik Serbien in Bern, gemäss den vorbeugenden Massnahmen des Bundes beschlossen, die Botschaft im Zeitraum vom 01. – 09.04.2021 zu schliessen.
Alle Termine für konsularische Dienste werden abgesagt, wofür wir uns aufrichtig entschuldigen. Um eine Reisebestätigung oder die Ausstellung eines Leichenpasses zu beantragen, müssen Sie sich an das Generalkonsulat der Republik Serbien in Zürich (www.konzulat.ch) wenden.
Personen, deren Termin abgesagt wurde, erhalten unmittelbar nach der Eröffnung der Konsularabteilung am 12. April 2021 Vorrang bei der Annahme des Antrags.
Danke für Ihr Verständnis.Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.

Селаковић је указао да је Србија посвећена вредностима Франкофоније - унапређењу мира, демократије, људских права, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности, и изразио очекивање да ће сарадња бити суштински унапређена конкретним предлозима за промоцију француског језика и франкофоне културе. 


Oпширније...
Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.

Селаковић је указао да је Србија посвећена вредностима Франкофоније - унапређењу мира, демократије, људских права, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности, и изразио очекивање да ће сарадња бити суштински унапређена конкретним предлозима за промоцију француског језика и франкофоне културе. 

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Србија придружени члан Међународне организације Франкофоније (ОИФ) и поручио да наша земља наставља са још интензивнијом сарадњом како би испунила услове за пуноправно чланство. Министар је упутио позив генералној секретарки Међународне организације Франкофоније Луизи Мушикивабо да посети Србију и, с тим у вези, напоменуо да би посета била веома значајна како би се заједнички размотрила различита питања од интереса за ОИФ и Србију. Такође, министар је најавио да ће учествовати на Министарској конференцији ОИФ која се крајем године одржава у Ђерби.

Селаковић је похвалио обележавање Месеца Франкофоније, програма који је приредила ова група амбасадора, и нагласио да је Министарство спољних послова дало свој допринос учешћем у пригодним активностима које су тим поводом организоване.

Амбасадори чланови ГАФ подржали су настојања Србије да интензивира своје активности у оквиру Међународне организације Франкофоније, и изразили се похвално о иницијативама које се предузимају како би се унапредила и популарисала употреба француског језика у Србији.

Данашњем састанку присуствовали су амбасадори Египта, Марока, Либана, Француске, Туниса, Швајцарске, Белгије, Албаније, Кипра, Пољске, Румуније и Словеније, као и отправници послова у aмбасадама ДР Конга и Гвинеје. Такође, на позив министра Селаковића, присуствовао је представник Франкофоније за Средњу и Источну Европу, са седиштем у Букурешту, Ерик Поп.

Београд,
25. март 2021. године
 Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

24. март 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.

 


Oпширније...
Република Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Генерални конзулат Републике Србије у Цириху вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

08. март 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw


Oпширније...
Србија заинтересована за продубљивање сарадње са Швајцарском

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Швајцарске у Србији Урсом Шмидом о наставку билатералне сарадње и јачању економских и трговинских веза између две земље.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

18. фебруар 2021. године

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Дан државности Републике Србије

Цирих, 15. фебруар 2021.

Свим нашим грађанкама и грађанима честитамо Дан државности. Видео материјал, који је наше Министарство спољних послова припремило поводом Дана државности Републике Србије, можете погледати овдеОД 22.02.2021. ОБАВЕЗАН PCR-ТЕСТ И 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Цирих, 10. фебруар 2021. године

Србија се од 22.02.2021. године поново налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље (Bundesamt für Gesundheit), тако да ће од тог дана сви путници, који су у било ком тренутку 10 дана пре уласка у Швајцарску боравили у Србији морати:


Oпширније...
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Улазак у Швајцарску од 8. фебруара 2021. године
 

Лица која имају право да уђу из Србије у Швајцарску морају од 08.02.2021. године да најаве свој долазак попуњавањем пријаве на сајту https://swissplf.admin.ch/home, али само ако долазе авионом, аутобусом, возом или бродом. Путници који долазе из Србије авионом, мораће од наведеног датума да поседују и негативан PCR-тест.
Од 08.02.2021. године, сва лица која су 10 дана пре доласка у Швајцарску боравила у земљама или регионима са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом (листа се налази на сајту Савезне службе здравља Швајцарске: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916) свој долазак морају унапред да најаве на сајту https://swissplf.admin.ch/home. Ова лица мораће да поседују негативан PCR-тест не старији од 72 сата при уласку у Швајцарску и да након тога буду у десетодневном карантину, који ће моћи да се прекине негативним PCR-тестом тек седмог дана од уласка у Швајцарску. Србија се, тренутно, не налази на листи земаља или региона са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом.

 Селаковић и Гујон честитали Савиндан

26.1.2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

Видео честитку можете пронаћи на Твитер налогу и јутјуб каналу МСП РС:

https://twitter.com/MFASerbia/status/1354114539248300032?s=09
https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

26.1.2021.

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
Olakšan ulazak poslovnih ljudi u Srbiju
   

Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 21.01.2021. године

На основу члана 2. став 1. тачка 11а) и члана 53. став 1. тачка 5) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20), члана 15. став 4. Закона о државној управи („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – др. закон и 47/18) и члана 4. став 4. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести („Службени гласник РС”, број 151/20), на предлог Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”,

 

 


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021, који jе отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. Текст конкурса и пратећи пријавни обрасци могу се наћи на следећем линку:
https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

3.1.2021.

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

2.1.2021.

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.


Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

29.12.2020.

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
 

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

 


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.


Oпширније...
Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 20.12.2020. год.

На основу члана 2. став 1. тачка 11а) и члана 53. став 1. тачка 5) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20), члана 15. став 4. Закона о државној управи („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – др. закон и 47/18) и члана 4. став 4. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести („Службени гласник РС”, број 151/20), на предлог Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”, Министар здравља доноси

УПУТСТВО
о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19
"Службени гласник РС", број 151 од 15. децембра 2020.


Oпширније...
Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарскe Конфедерацијe

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарске Конфедерације Урса Шмида, коjeм је пожелео добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Шмид су се сагласили да су политички дијалог и економска сарадња двеју земаља у успону. Председник Вучић је изразио наду да ће амбасадор Шмид, као његови претходници, значајан део својих активности посветити привлачењу швајцарских инвестиција на српско тржиште, с обзиром на повољне услове за улагање.

Амбасадор Шмид је рекао да је дошао у Србију са великим ентузијазмом за рад на јачању свеобухватне сарадње, посебно економске, и потврдио да је швајцарски Парламент продужио програм сарадње са нашом земљом.Председник Вучић је захвалио на помоћи коју Швајцарска, као земља са једним од најбољих образовних система, пружа Србији у успостављању дуалног образовања. Он је, с тим у вези, изразио задовољство сарадњом са Урсулом Ренолд из Швајцарског економског института. Такође је истакао и значај швајцарске помоћи у оснивању научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.

Председник Вучић је захвалио Швајцарској на подршци европском путу Србије, коју је и овом приликом амбасадор Шмид изразио.

Двојица саговорника су разговарали и о ситуацији у региону, као и о глобалним изазовима које је наметнула пандемија корона вируса, посебно за економију. Председник Вучић је захвалио на помоћи коју је Швајцарска упутила нашој земљи као подршку у борби против КОВИД-19.

Београд,
11. децембар 2020.


САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.„ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“

Обавештавамо да ће, 29. децембра 2020. године, Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организовати Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZOOM апликације. Тема Десете конференције биће рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.
У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом десете јубиларне Конференције са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.
Пријаве за учешће на Конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра 2020. године.Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд,
08. децембар 2020. годинеПИТАЊА И ОДГОВОРИ У ВЕЗИ СА ТРАНЗИТОМ И УЛАСКОМ У Р. СРБИЈУ И ШВАЈЦАРСКУ

КОРОНА ВИРУС:

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ У ВЕЗИ СА ТРАНЗИТОМ И УЛАСКОМ У Р. СРБИЈУ И ШВАЈЦАРСКУ, 04.12.2020.

Цирих, 4. децембар 2020. године
 

ОД 14.12.2020. ОБАВЕЗАН 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Србија се од 14.12.2020. године поново налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље (Bundesamt für Gesundheit), тако да ће од тог дана сви путници који су у периоду од 10 дана пре уласка у Швајцарску боравили у Србији морати у обавезни 10-одневни карантин.  Ближе информације у вези са овом мером могу се наћи на следећем сајту:

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.Изјаве саучешћа поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, a у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, молимо да изјаве саучешћа достављате електронским путем на мејл Генералног конзулата: info@konzulat.ch или поштом на адресу: Generalni konzulat Republike Srbije, Alfred Escher Strasse 4, 8002 Zürich.,,Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде"
 


БЕСПЛАТАН упис деце у Допунску школу на српском језику у Швајцарској
Поштовани родитељи,
 
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Вам и ове године нуди могућност да БЕСПЛАТНО упишете своје дете у Допунску школу на српском језику у Швајцарској . Наставу изводе наставници изузетне стручности, високо мотивисани и посебно обучени за рад са децом која расту у двојезич ном или мултијезичном окружењу. Издвајамо само неке од разлога зашто је Допунска школа на српском је зику прави избор за Ваше дете:
 
за више информација погледајте овде


Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 18.05. до 01.06.2020.

Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/01 и 116-240/30-2020/01 о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јaвном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године. Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-potpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-potpisana.pdfСАОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ

КОРОНА ВИРУС:

САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ 01.07.202. видети ОВДЕ

КОРОНА ВИРУС: САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ, 01.07.2020.

Савезно веће је на седници 1. јула донело неколико одлука по питању мера у циљу спречавања поновног ширења корона вируса. С обзиром на велики број људи који користи јавни превоз, као и повећан број новозаражених од средине јуна, одлучено је да је обавезно ношење маски у средствима јавног превоза у целој земљи, почевши од понедељка, 6. јула. Такође, сви путници који долазе из одређених региона ће морати у карантин. Планирано је да се од 20. јула укину ограничења уласка путника из одређеног броја трећих земаља.


Откако је Савезно веће укинуло већину мера у борби против епидемије корона вируса, све више људи користи услуге јавног превоза. Као резултат тога, често није могуће поштовати препоручену дистанцу. С обзиром на све већи број људи који путују и све већи број новозаражених од средине јуна, Савезно веће је одлучило да појача заштитне мере и у складу са тим је донешена одлука да ношење маски постане обавезно у свим средствима јавног превоза широм земље. Такође, од понедељка, 6. јула, све особе старије од 12 година мораће да носе заштитне маске у возовима, трамвајима и аутобусима, на планинским железницама и жичарама, као и на бродовима. Измењени правилник биће усвојен и објављен сутра.


Иако већ постоји препорука да се носе маске у средствима јавног превоза, мали број људи поштује овај савет. Данашња одлука Савезног већа такође долази као одговор на препоруке струке и на захтев одређених кантона. Светска здравствена организација (WХО) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) такође препоручују ношење маски у случају када није могуће поштовати неопходну дистанцу.


Карантин за путнике из одређених региона


Од средине јуна, број нових случајева заражених корона вирусом је у порасту у Швајцарској, након што су заражене особе ушле у земљу из земаља чланица шенгенског простора и осталих не-шенгенских земаља. Сходно томе, почевши од понедељка, 6. јула, сви грађани који улазе у Швајцарску из одређених региона мораће да буду у карантину десет дана. Савезна служба за јавно здравље (БАГ) сачиниће списак свих ових региона који ће бити редовно ажуриран. Заражени путници ће још током путовања (авионом, аутобусом, на граничним прелазима) бити обавештени. По уласку у Швајцарску мораће да се пријаве кантоналним властима. Нови правилник биће усвојен и објављен сутра. Такође, свим авиопревозницима као и путничким компанијама ће бити сугерисано да не превозе болесне путнике.


Ограничења уласка остају на снази до 20. јула


На седници 1. јула 2020. године Савезна влада је разматрала препоруке Европског савета о укидању ограничења уласка које ће се од 1. јула применити на 15 земаља. Очекује се да ће Швајцарска следити ове препоруке, али од 20. јула и са изузетком Србије. Савезно министарство правде и полиције планира да од 20. јула обрише са листе ризичних земаља следеће државе: Алжир, Аустралију, Канаду, Јужна Кореју, Грузију, Јапан, Мароко, Црну Гору, Нови Зеланд, Руанду, Тајланд, Тунис, Уругвај и земље које нису потписнице Шенгенског споразума (Бугарску, Кипар, Хрватску, Ирску и Румунију). Применом препорука ЕУ, очекује се и да ће Кина бити уклоњена са ове листе, под условом да се успостави реципроцитет за путнике који долазе из Швајцарске.

 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ

22. мај 2020.

Обавештавамо да је расписан конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Детаљне информације можете пронаћи овде
https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

22. мај 2020.

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ
ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште, или се тренутно налазе у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније до поноћи 30. маја 2020. године (молимо да због времена потребног за обраду, захтеве подносити до 20:00), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.......


Oпширније...
„ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“


Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону“ 26. децембра 2019. године у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду. Конференција je посвећена умрежавању медија у Србији који прате дијаспору са медијима у иностранству који производе садржаје на српском језику, у циљу међусобног повезивања и размене материјала ради подизања видљивости активности дијаспоре, пре свега на плану очувања националног и културног идентитета.


Молимо све представнике медија, организација и удружења који на територији Швајцарске производе садржаје на српском језику, а заинтересовани су за учешће на Конференцији, да пријаве шаљу на e-mail pc@uns.org.rs.
Узимајући у обзир да је Конференција доприноси унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре који раде на порталима удружења и организација, напомињемо да није намењена искључиво професионалцима из медијске сфере.Kandidatura za UNESCOОдлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијапоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfКонкурс за суфинансирање пројеката

Обавештавамо да је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије расписала конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 01. априла 2019. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ, БЕОГРАД, 20-22. ЈУНА 2019.


Обавештавамо да ће се, под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Карађорђевић, од 20. до 22. јуна 2019. године у Београду, одржати Десета конференција српске медицинске дијаспоре.
Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему.Одлуке о укидању виза

Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Р.Србије“ број 3/2019 од 18.01.2019. и ступа на снагу 25.01.2019. године.

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго
Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој оним могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 81/2018 од 26. октобра 2018, а ступила је на снагу 03. новембра 2018. године.
Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р.Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р.Србије.

Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС“, број 75/18 од 09.10.2018. и ступила на снагу 17.10.2018. Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р.Србије, виза је потребна.Србија ствара

У оквиру промоције платформе Србија ствара, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Цириху, 5. децембра 2018. године, одржана је прва у низу презентација креативних амбасадора и амбасадорки овог пројекта, која ће се наставити и у другим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије. Постере са фотографијама поставили су хирург и научник професор доктор Мирослав Ђорђевић и глумац Милош Биковић.

 
Србија ствара је нов начин представљања Србије који афирмише вредности савремене Србије - креативност, иновативност и оригиналност. Овај нови концепт има за циљ да препозна, афирмише и истакне уметничко и свако креативно стваралаштво и успех у областима обухваћеним економијом заснованом на знању.


Платформа промовише највише вредности - аутентичност, културну разноликост, изврсност, поверење и отвореност - ослањајући се првенствено на креативне хероје и "иконе", изузетне особе које инспиришу својим достигнућима, деле ентузијазам и посвећеност свом стваралаштву и истраживању.


Промоцијом кредибилних партнера из низа сектора од науке до уметности, моде, сектора догађаја и информационих технологија шаље се конзистентна порука о Србији бројним јавностима - уметницима, туристима, дигиталним номадима, страним студентима, пословним људима или инвеститорима.


Кроз концепт Србија ствара истиче се важност креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, пружа се подршка уметницима и ствараоцима да излазе на међународну сцену, а Србија се приказује као земља људи који су креативни, иновативни, упорни, поуздани и истрајни.


Платформа је део шире иницијативе председнице Владе РС Ане Брнабић да у непосредној сарадњи са уметницима и иноваторима, као и креативним сектором уопште, иницира мере за измену правно-пословног и друштвеног окружења у Србији у циљу подршке развоју постојећих и настајању нових иницијатива областима иновација, креативних индустрија и уметничког стваралаштва.


Промоција креативних амбасадора и амбасадорки Србије је прва активност у оквиру платформе Србија ствара – Serbia Creates коју је Савет за креативне индустрије иницирао.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ РОЂЕНЕ У НЕКОЈ ОД БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ

Држављани Републике Србије, рођени у некој од других република бивше Југославије (Хрватска, БиХ, Словенија, Македонија, Црна Гора), неће моћи да поднесу захтев за нови биометријски пасош Републике Србије уколико пре тога нису извршили упис у матичне књиге рођених које се воде у Републици Србији. Уколико спадате у ову категорију лица, молимо вас да што хитније, а пре подношења захтева за нови биометријски пасош Републике Србије, покренете одговарајући управни поступак из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишете обавезу уписа у матичну књигу рођених Републике Србије. За више информација можете се обратити Генералном конзулату Републике Србије у Цириху.Obavestenje

У понедељак 12.11.2018. године Генерални конзулат Р.Србије неће радити због празника

 

Am Montag, den 12. November 2018. bleibt das Generalkonsulat wegen des Feiertages geschlossenОдлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Амбасада ИР Иран у Београду информисала, нотом од 17. октобра 2018. године, да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављани Р.Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti

Kонкурс Министарства културе и информисања Р.Србије за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметностиКонкурс за избор наставника 2018/2019

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је расписало Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, као и Конкурс за избор координатора образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Пријаве са потребном документацијом кандидати могу послати до 30. априла 2018. године, на следећу адресу: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА, Немањина 22-26, 11 000 Београд, са назнаком: Пријава на конкурс - избор наставника за рад у иностранству.

Конкурс за избор координатора образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству расписан је за ангажовање координатора образовно-васпитног рада на српском језику у СР Немачкој. Пријаве са потребном документацијом кандидати могу послати до 30. априла 2018. године, на следећу адресу: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА, Немањина 22-26, 11 000 Београд, са назнаком: Пријава на конкурс - избор наставника за рад у иностранству.

Преузмите текст конкурса у PDF форматуКонкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

од 12. марта до 30. марта 2018. године.

Одлука о расписивању конкурса – дијаспора (.pdf)
Текст конкурса – дијаспора (.doc)
Смернице за подносиоце пројеката – дијаспора (.doc)
Образац 1. – за пријаву и писање предлога пројекта (са Изјавом о непостојању сукоба интереса и веродостојности података) (.docx)
Образац 2. – предлог буџета пројекта (.xls)
Образац 3. – за извештавање (.doc)Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.

Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.Дан сећања на прогнане и страдале Србе '90.их

Обавештавамо Вас да ће уз благослов епископа Епархије аустријско-швајцарске, господина Андреја, и уз присуство највиших дипломатских представника Р. Србије у Швајцарској, бити одржан парастос и вечерње богослужење поводом Дана сећања на прогнане и страдале Србе '90.их.

Позивамо Вас да заједно обележимо овај датум у суботу, 5. августа 2017. године у 17:30 часова у Храму Успенија Пресвете Богородице у Цириху, Glattstegweg 91.

Молимо да из организационих разлога потврдите свој долазак.

С поштовањем,

Црквена општина у Цириху, Епархија за Аустрију и Швајцарску, отац Симеон и
Генерални конзулат Републике Србије у Цириху, Радивоје Радојевић, конзул.Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Прочитајте вишеОбавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике 02. априла о.г. 
 
Видео запис можете погледати овде


Конкурс за финансирање или суфинансирање

Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017.г.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује

КОНКУРС

 Јавни позив за предлоге за национална признања

Допис Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону у вези са објављивањем јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Јавни позив за предлоге за национална признања - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуИнформација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре

Допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у вези са расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању везе матичне државе и Срба у региону, као и матичне државе и дијаспоре.

Конкурс за суфинансирање - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у РегионуПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана полоажене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ

ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕO Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Напомена: Захтеве за упис у ЈБС у РС односно за упис у ЈБС у иностранству можете преузети овде. Попуњене обрасце са пратећом документацијом  (фотокопија личне карте односно путне исправе) можете нам доставити поштом или на е-маил конзулата info@konzulat.ch

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


Седма конференција посвећена је јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.


Пројекат Јачање онлајн капацитета организација м удружења Срба у дијаспори ирегиону Удружења новинаоа Собије ie поојектно финансиоан Одлуком о суфинансиоању поснеката ксни догшиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, и матичне државе и Срба у региону број: 23/2016-01/161 од 17. октобра 2016. године.


На конференцији ће бити представљено истраживање о интернет наступу и заступљености на мрежама удружења и организација Срба у дијаспори и региону, као и предлози за унапређење. У оквиру конференције биће организована и радионица на тему креирања садржаја, промоције на друштвеним мрежама и видљивости сајта. Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.


Пријаве за учешће се могу послати до уторка, 20. децембра 2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs, Координатор Конференције у Удружењу новинара Србије је Весна Масаловић vesna.masalovic@uns.rs, Координатор Конференције у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је Николина Милатовић Поповић nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs.
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:

- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

 

 

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

___________________________________________

1 Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ

Грађани Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 24. април 2016. године  - Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве за гласање у иностранству (до 2. априла 2016. године).

Проверите да ли сте уписани у бирачки списак у Србији ЛИНК

Захтев да се упишете у бирачки списак ако нисте уписани ЛИНК

Пријава за гласање у иностранству ЛИНК

Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна

ПРИЈАВЕ ПРИМАМО ПУТЕМ ПОШТЕ ИЛИ НА Е-МАИЛИзбори 2016.


ОБАВЕШТЕЊЕ
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

- Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Carter of the UN whose Article 25 says that "The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

- Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

- Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

- Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest auhority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

- Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities of follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

- Because, this issue is polarizaing the membership of UNESCO.

- Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21ˢͭ century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

- Becasuse four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

- Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197 ͭ ͪ  session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document of the unacceptablity of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

- Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and metohia which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.

 Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
 
 

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

на основу члана 92. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС" бр. 72/09, 52/11, 55/13 и 35/15 – аутентично тумачење) и
Правилника о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству („Службени гласник РС" број 30/09)

расписује

КОНКУРС
за избор наставника
за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

I - Кандидат, који жели да конкурише, мора да испуњава посебне услове за наставнике, предвиђене одредбама Правилника о остваривању васпитно-образовног рада у иностранству, и то:
1. да поседује дозволу за рад – лиценцу
2. да има најмање пет година радног искуства у области основног образовања и васпитања
3. да поседује уверења и потврде којима доказује стално стручно усавршавање у области образовања, у трајању од 50 до 100 сати, у складу са правилником којим се прописује стручно усавршавање
4. да поседује основно знање за рад на рачунару
5. да зна један страни језик или језик стране државе у коју се упућује, на нивоу Б1 Заједничког европског језичког оквира
6. да испуњава услове прописане законом и правилником којим се прописује степен и врста образовања наставника и стручног сарадника у основној школи за извођење наставе, и то за:
• наставника разредне наставе;
• наставника српског језика и књижевности;
• наставника страног језика и књижевности.
7. да је у радном односу на неодређено време у васпитно-образовној установи у Републици Србији.

II – Конкурс се расписује за ангажовање наставника у следећим државама:
- Швајцарска
- Немачка
- Француска
- Италија
- Грчка
III - Сви заинтересовани кандидати обавезни су да попуне Пријавни формулар за редовне наставнике који је објављен на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.mpn.gov.rs), те да заједно са одштампаним формуларом доставе следеће:

1. мотивационо писмо
2. радну биографију
3. документацију којом се доказује испуњеност услова Конкурса из тачке 1, 2, 3, 6 и 7. (копије докумената морају бити оверене)
4. контакт податке (адреса и место боравка, адресу електронске поште, лични контакт телефон и телефон установе у којој су запослени)

Кандидати, који су већ ангажовани на остваривању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, обавезни су да доставе и следеће:
1. доказ о периоду ангажовања у допунској настави у иностранству

Пријаве са потребном документацијом кандидати могу послати на следећу адресу:

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
11000 Београд, Немањина 22-26
СА НАЗНАКОМ:
Пријава на конкурс: избор наставника за рад у иностранству

IV - Рок за доставу пријава и потребне документације је 20. јун 2015. године.

V - Напомињемо да се пријаве и приложена документација не враћају.

VI - Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у разматрање.

VII – По истеку рока за доставу пријава, кандидати који су доставили уредну документацију и испуњавају услове прописане Конкурсом, биће благовремено обавештени о месту, времену и начину провере знања из страног језика и информатичке писмености.

VIII - Коначну одлуку о избору наставника који ће остваривати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству доноси министар просвете, науке и технолошког развоја.

Напомена: Конкурс је објављен у дневном листу „Политика" (издање за целу Србију) од 5. јуна 2015. године.

   
Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
на основу члана 92. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС" бр. 72/09, 52/11, 55/13 и 35/15 – аутентично тумачење) и Упутства о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству
број 610-00-00077/2/2014-06
расписује
КОНКУРС
за избор хонорарних наставника
за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

 


I - Кандидат, који жели да конкурише за рад на месту хонорарног наставника у образовно-васпитном раду на српском језику у иностранству, мора да испуњава следеће услове:
1. да има место боравка у земљи у којој се изводи образовно-васпитни рад;
2. да поседује основно знање за рад на рачунару;
3. да зна један страни језик или језик стране државе у којој се ангажује, на нивоу Б1 Заједничког европског језичког оквира;
4. да испуњава услове прописане законом и правилником којим се прописује степен и врста образовања наставника и стручног сарадника у основној школи за извођење наставе, и то за:
• наставника разредне наставе;
• наставника српског језика и књижевности;
• наставника страног језика и књижевности.
II - Конкурс се расписује за ангажовање наставника у следећим државама:
- Швајцарска
- Немачка
- Француска
- Италија
- Грчка
- Белгија
- Кина
- Јужноафричка Република
- Албанија
- Финска
- (_____________ друге земље у складу са исказаним интересовањима)
III - Кандидати који конкуришу обавезни су да уз своје пријаве доставе:
1. мотивационо писмо
2. радну биографију
3. документацију којом се доказује испуњеност услова Конкурса из тачке I (копије докумената морају бити оверене)
4. контакт податке (адреса и место боравка, контакт телефон и електронску адресу)
IV – Заинтересовани кандидати обавезни су да попуне Пријавни формулар за хонорарне наставнике који је објављен на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.mpn.gov.rs), те да одштампани формулар заједно са потребном документацијом доставе надлежном дипломатско-конзуларном представништву.
V - Рок за доставу пријава и потребне документације је 20. јун 2015. године.
VI - Напомињемо да се пријаве и приложена документација не враћају.
VII - Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у разматрање.
VIII - По истеку рока за доставу пријава, на основу пристигле конкурсне документације, биће сачињен ужи избор кандидата.
IX - На основу предлога Стручне комисије, коначну одлуку о избору хонорарних наставника који ће остваривати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2015/2016. години, доноси министар просвете, науке и технолошког развоја.

 Велики рат на филму

Радио-телевизија Србије je у копродукцији са Министарством одбране, Министарством културе и Министарством спољних послова снимила документарно-игране филмове „Милунка Савић - хероина Великог рата" и „Србија у Великом рату", поводом обележавања стогодишњице Првог сввтског рата. Оба филма су изузетно добро прихваћени и код стручног аудиторијума и код гледалаца.

Филмови су урађени по најсавремнијим продукцијским стандардима и у том смислу би могли да буду интересантни и иностраној јавности. Кроз причу о Милунки Савић, али и кроз хронологију дешавања у Великом рату, иностраној јавности може да се прикаже једна лепа, трагична али и поносита слика Србије.

Неки појединци и удружења из дијаспоре су већ показали интересовање за филм о страдању и победи српске војске, државе и народа као и филм о најодликованијој жени Првог светског рата и историјски важним догађајима и делима о којима се недовољно зна. Документарни филм „Милунка Савић - хероина Великог" рата преведен je на енглески, руски, француски и немачки језик. На те језике у наредних месец дана биће преведен и документарно-играни филм „Србија у Великом рату".

Радио-телевизија Србије позива заинтересоване појединце и удружења из дијаспоре који желе и имају могућности да организују пројекције ова два филма, да се јаве дипломатско-конзуларним представништвима ради договора око техничких детаља и евентуалних гостовања аутора или редитеља пројеката.Политикин додатак "Срби у свету"

Дневни лист Политика покреће пилот пројекат "Срби у свету" - додатак посвећен нашим људима у дијаспори и региону. У питању је посебан месечни додатак листа Политика, који би представљао активности наших сународника ван граница земље. Ради се о пројекту за 2015. годину.

Додатак би се објављивао на две стране Политикиног A3 формата. Поред штампаног издања, додатак би био доступан и у ПДФ формату (који би био двојезичан: српски и енглески језик).

Имајући у виду да више од пет милиона Срба живи широм света и да je евидентирано 1.100 српских удружења ван земље, од националног и јавног интереса je њихо чвршће повезивање са матицом. Кроз Политикин додатак "Срби у свету" биће промовисани српски језик, култура и традиција. Такође, наши сународници би били у прилици да и сами предлажу теме али и шаљу текстове о најзначајнијим и најважнијим догађајима у иностранству. На тај начин би били део Политикине дописне мреже из целог света на добровољној и непрофитној основи.

Циљ пројекта је размена информација и контаката између Срба у иностранству са домовином, представљање активносги наше дијаспоре, јачање културне сарадње, очување културе, традиције и језика, подстицање повратничког предузетништва и представљање наших успешних појединаца (инжењера, студената на престижним универзитетима, уметника, ктитора, предузетника...).

Лист Политика ће обезбедити новинара који ће ступити у контакт са саговорником, написати текст и припремити га за објављивање, уредника који ће редиговати текст и опремити гa за објављивање, графичког дизајнера, графичког уредника и уредника фотографије, који ће одобрити припремљен ликовно-графички и текстуални материјал и преломити га, као и систем дистрибуције у земљи и свету.

Садржај додатка биће доступан и у електронској форми путем претплате на ПДФ издање.

Заинтересована удружења и појединци могу да доставе своје податке дипломатско-конзуларним представништвима Р. Србије.

 Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
Сектор за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте

расписало је
К О Н К У Р С

за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015. години.   Предмет конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству.

Општи циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностранству, јачање капацитета, умрежавање и професионализација рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, укљученост деце и младих и мултукултуралност. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научна истраживачка и едукативна делатност у култури.

Учесник на конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству мора доставити следећа документа:

  • Попуњен Формулар за за приjаву на конкурс за финансирање или суфинансирање  пројеката у области међународне сарадње у 2015. години - културне делатности Срба у иностранству.
  • Детаљно разрађен опис пројекта.
  • Детаљна спецификација трошкова.
  • Писмене препоруке две особе које су меродавне у области за коју се подноси пријава.
  • Подаци о правном лицу /институцији, удружењу које подноси пријаву.


Документ о правном статусу у коме је потребно посебно навести, ако је подносилац са територије Републике Србије:

  • Пореско идентификациони број
  • Матични број
  • Овлашћено лице

Ако је подносилац регистрован ван територије Републике Србије, потребно је доставити оригинални документ о регистрацији са преводом изворног документа.

Ако је подносилац са територије Републике Србије потребно је да достави број рачуна отвореног код Управе за трезор. Ако је подносилац пријаве регистрован ван територије Републике Србије потребно је да достави упутство о уплати на девизни рачун отворен ког пословне банке са јасно назначеним SWIFT и IBAN кодом.

О избору пројеката по расписаном Конкурсу одлучује стручна комисије које образује Министарство културе и информисања.

Мерила за избор пројеката који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије одређена су у члану 6. Правилника о начину, критеријумима и мерилима за избор пројеката у култури  који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије. ( видети на www.kultura.gov.rs/propisi/propisiukulturi).

Пројекти који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије морају да испуњавају најмање три од следећих критеријума:

1) квалитет, значај и садржајна иновативност понуђеног пројекта;

2) подстицање разноликости културних израза;

3) одрживост пројекта;

4) обезбеђивање услова за доступност културних вредности грађанима и омогућавање њиховог масовног коришћења;

5) промовисање културе Републике Србије у свету и њихова укљученост у међународне мреже и пројекте;

6) подстицање дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу и младе у култури;

7) подстицање културног и уметничког стваралаштва особа са инвалидитетом и доступност културних садржаја особама са инвалидитетом;

8) обезбеђивање услова за остваривање и заштиту културног идентитета националних мањина у Републици Србији и Срба у иностранству;

9) омогућавање услова за равномеран културни развој у Републици Србији и децентрализацију културе;

10) примена нових технологија и умрежавање;

11) да су у функцији обележавања најзначајнијих јубилеја у култури;

12) дугорочност пројекта;

13) реалан финансијски план и различити облици финансирања (копродукција, партнерство и слично);

14) да је аутор, односно организатор пројекта извршио своје обавезе према учесницима у досадашњим пројектима и Министарству.

Право учешћа на овом конкурсу имаjу: установе, уметничка и друга удружења и организациjе/правна лица, а која су регистрована у Републици Србији и изван териториjе Републике Србиjе.

Право учешћа на овом конкурсу немаjу установе културе чији је оснивач Република Србија, који се финансирају сходно члану 74. Закона о култури.

У обзир ће се узимати приjаве достављене:

искључиво поштом (адреса: Министарство културе и информисања, Влаjковићева 3, Београд, са назнаком „К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање  пројеката у области међународне сарадње за 2015. годину - културне делатности Срба у иностранству“.
у 5 примерака на Формулару за приjаву на  К О Н К У Р С
за финансирање или суфинансирање  пројеката у области културне делатности Срба у иностранству за 2015. годину.

Конкурс за наведену област отворен je од  2.2.2015. године до 31.3.2015. године.

Конкурсни материjал се не враћа.

Резултати овог конкурса ће бити обjављени на званичној интернет страници  Министарства културе и информисања, најкасније 45 дана од датума закључења конкурса. На тај начин ће Министарство културе и информисања обавестити све подносиоце пријава и ширу јавност о резултатима конкурса.

Додатне информациjе се могу добити у Министарству културе и информисања сваког радног дана од 12.00 до 15.30 часова:

- на телефон +381 11 3398-026, или мејл: mladen.veskovic@kultura.gov.rs .

Комисија неће разматрати непотпуне пријаве (документација мора бити комплетна, а  формулар у потпуности попуњен).       

Пријаве које стигну ван прописаног рока, биће одбачене.

FORMULAR za kulturne delatnosti Srba u inostranstvu.docСастанак представника цркве и дијаспоре

У просторијама ГК Р. Србије у Цириху синоћ је одржан састанак педесетак представника удружења и клубова из дијаспоре, Српског културног савеза Швајцарске, удружења писаца, ликовних уметника, привредника, студената и црквених општина из Берна и Цириха са епископом Аустријско-швајцарске епархије, њ.п. Андрејом Ћилерџићем. Своју прву званичну посету Швајцарској, током које је имао одвојене разговоре са представницима локалних органа власти на кантоналном и градском нивоу, епископ А. Ћилерџић је искористио за упознавање са организацијом и активностима дијаспоре, као и да представи планове у свом будућем раду.

Након узајамног представљања су уследила питања међу којима се А. Ћилерџић посебно осврнуо на проблем раскола две СПЦО у Цириху и тим поводом саопштио да је у циљу опште слоге и помирења постигнут договор да се формира једна СПЦО која ће у свом саставу имати три парохије: једну при храму Св. Тројице и две при храму Успења Пресвете Богородице. Свештеник Драшко Тодоровић, досадашњи протојереј храма Св. Тројице је прихватио да се повуче са те функције и преузме саветодавну улогу, док ће на његово место доћи јереј из храма Успења Пресвете Богородице др Бранимир Петковић.

А. Ћилерџић, иначе дугогодишњи шеф кабинета њ.с. патријарха српског, у више наврата је истакао добре односе цркве и државе и њених представника у земљи и иностранству.Захвалница

 

 Играмо за Србију (дечија манифестација)

У недељу 6. јула 2014. године, од 11 до 15 часова, на централном фудбалском терену спортског комплекса ,,Јухоф 2” (Bernerstrasse 331, 8048 Zürich) одржаће се Спортски дан који организују наставници допунске школе на српском језику.

На спортским теренима биће организовано низ активности за ученике и родитеље - од класичних спортских такмичења (фудбал, између две ватре, полигон, надвлачење конопца, игра новођења), преко традиционалних српских дечјих игара (ледени чика, ћораве баке, улице, тапша-лапша-ко је мој друг, крокодилчић, јелечкиње-барјачкиње, нека буде, нека буде, крајцарице), до играоница и ликовних радионица за најмлађе.

Обележје читаве манифестације биће мајица с натписом ,,Играмо за Србију”, чијом куповином донирате средства за обнову Основне школе "Боривоје Ж. Милојевић" у Крупњу. Прикупљени новац се уплаћује директно на рачун школе, а по обнављању школе биће издата брошура о резултатима хуманитарне акције. Цена једне мајице је 20 франака, а моћи ће да је купе и родитељи и деца.

Манифестација је отворена за децу свих узраста, без обзира на националност, држављанство или чињеницу да похађају допунску наставу на спрском језику. Поведите своје пријатеље и дођите да се играмо.
 Важна саопштења

Поплаве у Србији

Све информације, извештаје и упутства на ову тему можете пратити у  НАСТАВКУ

Уплате на рачун за хуманитарну помоћ: актуелно стање

У међувремену је на рачун Републике Србије, на име финансијске донације за санирање последица поплава, трансферисан износ од 100.000 CHF.


Oпширније...
Донације за санирање последица елементарних непогода

У циљу избегавања високих банкарских провизија и ради прикупљања финансијске помоћи у локалнојвалути, дипломатско-конзуларна представништва Р. Србије у Швајцарској ће у понедељак објавити број рачуна на који ће се примати донације за санирање последица елементарних непогода у Републици Србији у швајцарским францима. Амбасада у Берну, ГК у Цириху и Мисија при ОУН у Женеви имаће један заједнички рачун.

Поводом великог интересовања наших грађана и удружења о процедури донирања хуманитарне помоћи у роби (вода, ћебад, лекови и др.), обавештавамо да је увоз ослобођен плаћања царине и осталих дажбина, али се роба може увозити само уколико испуњава услове за стављање у промет, односно за употребу на домаћем тржишту.

Роба за коју je потребна здравствена, ветеринарска, еколошка или фитопатолошка котрола или контрола квалитета може се увозити само уколико испуњава услове.

С обзиром да се потребе за одређеним врстама роба мењају, као и да je помоћ потребна хитно, а да царинска