| |     latinica | english  
Насловна
БЕСПЛАТАН упис деце у Допунску школу на српском језику у Швајцарској
Поштовани родитељи,
 
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Вам и ове године нуди могућност да БЕСПЛАТНО упишете своје дете у Допунску школу на српском језику у Швајцарској . Наставу изводе наставници изузетне стручности, високо мотивисани и посебно обучени за рад са децом која расту у двојезич ном или мултијезичном окружењу. Издвајамо само неке од разлога зашто је Допунска школа на српском је зику прави избор за Ваше дете:
 
за више информација погледајте овде


Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 18.05. до 01.06.2020.

Обавештавамо да су донете одлуке број 115-400/30-2020/01 и 116-240/30-2020/01 о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јaвном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године. Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-potpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-potpisana.pdfСАОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ

КОРОНА ВИРУС:

САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ 01.07.202. видети ОВДЕ

КОРОНА ВИРУС: САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ, 01.07.2020.

Савезно веће је на седници 1. јула донело неколико одлука по питању мера у циљу спречавања поновног ширења корона вируса. С обзиром на велики број људи који користи јавни превоз, као и повећан број новозаражених од средине јуна, одлучено је да је обавезно ношење маски у средствима јавног превоза у целој земљи, почевши од понедељка, 6. јула. Такође, сви путници који долазе из одређених региона ће морати у карантин. Планирано је да се од 20. јула укину ограничења уласка путника из одређеног броја трећих земаља.


Откако је Савезно веће укинуло већину мера у борби против епидемије корона вируса, све више људи користи услуге јавног превоза. Као резултат тога, често није могуће поштовати препоручену дистанцу. С обзиром на све већи број људи који путују и све већи број новозаражених од средине јуна, Савезно веће је одлучило да појача заштитне мере и у складу са тим је донешена одлука да ношење маски постане обавезно у свим средствима јавног превоза широм земље. Такође, од понедељка, 6. јула, све особе старије од 12 година мораће да носе заштитне маске у возовима, трамвајима и аутобусима, на планинским железницама и жичарама, као и на бродовима. Измењени правилник биће усвојен и објављен сутра.


Иако већ постоји препорука да се носе маске у средствима јавног превоза, мали број људи поштује овај савет. Данашња одлука Савезног већа такође долази као одговор на препоруке струке и на захтев одређених кантона. Светска здравствена организација (WХО) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) такође препоручују ношење маски у случају када није могуће поштовати неопходну дистанцу.


Карантин за путнике из одређених региона


Од средине јуна, број нових случајева заражених корона вирусом је у порасту у Швајцарској, након што су заражене особе ушле у земљу из земаља чланица шенгенског простора и осталих не-шенгенских земаља. Сходно томе, почевши од понедељка, 6. јула, сви грађани који улазе у Швајцарску из одређених региона мораће да буду у карантину десет дана. Савезна служба за јавно здравље (БАГ) сачиниће списак свих ових региона који ће бити редовно ажуриран. Заражени путници ће још током путовања (авионом, аутобусом, на граничним прелазима) бити обавештени. По уласку у Швајцарску мораће да се пријаве кантоналним властима. Нови правилник биће усвојен и објављен сутра. Такође, свим авиопревозницима као и путничким компанијама ће бити сугерисано да не превозе болесне путнике.


Ограничења уласка остају на снази до 20. јула


На седници 1. јула 2020. године Савезна влада је разматрала препоруке Европског савета о укидању ограничења уласка које ће се од 1. јула применити на 15 земаља. Очекује се да ће Швајцарска следити ове препоруке, али од 20. јула и са изузетком Србије. Савезно министарство правде и полиције планира да од 20. јула обрише са листе ризичних земаља следеће државе: Алжир, Аустралију, Канаду, Јужна Кореју, Грузију, Јапан, Мароко, Црну Гору, Нови Зеланд, Руанду, Тајланд, Тунис, Уругвај и земље које нису потписнице Шенгенског споразума (Бугарску, Кипар, Хрватску, Ирску и Румунију). Применом препорука ЕУ, очекује се и да ће Кина бити уклоњена са ове листе, под условом да се успостави реципроцитет за путнике који долазе из Швајцарске.

 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ

22. мај 2020.

Обавештавамо да је расписан конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Детаљне информације можете пронаћи овде
https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

22. мај 2020.

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ
ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште, или се тренутно налазе у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније до поноћи 30. маја 2020. године (молимо да због времена потребног за обраду, захтеве подносити до 20:00), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.......


Oпширније...
„ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“


Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону“ 26. децембра 2019. године у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду. Конференција je посвећена умрежавању медија у Србији који прате дијаспору са медијима у иностранству који производе садржаје на српском језику, у циљу међусобног повезивања и размене материјала ради подизања видљивости активности дијаспоре, пре свега на плану очувања националног и културног идентитета.


Молимо све представнике медија, организација и удружења који на територији Швајцарске производе садржаје на српском језику, а заинтересовани су за учешће на Конференцији, да пријаве шаљу на e-mail pc@uns.org.rs.
Узимајући у обзир да је Конференција доприноси унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре који раде на порталима удружења и организација, напомињемо да није намењена искључиво професионалцима из медијске сфере.Kandidatura za UNESCOОдлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијапоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfКонкурс за суфинансирање пројеката

Обавештавамо да је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије расписала конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 01. априла 2019. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ, БЕОГРАД, 20-22. ЈУНА 2019.


Обавештавамо да ће се, под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Карађорђевић, од 20. до 22. јуна 2019. године у Београду, одржати Десета конференција српске медицинске дијаспоре.
Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему.Одлуке о укидању виза

Одлука о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Р.Србије“ број 3/2019 од 18.01.2019. и ступа на снагу 25.01.2019. године.

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго
Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој оним могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 81/2018 од 26. октобра 2018, а ступила је на снагу 03. новембра 2018. године.
Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р.Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р.Србије.

Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС“, број 75/18 од 09.10.2018. и ступила на снагу 17.10.2018. Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р.Србије, виза је потребна.Србија ствара

У оквиру промоције платформе Србија ствара, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Цириху, 5. децембра 2018. године, одржана је прва у низу презентација креативних амбасадора и амбасадорки овог пројекта, која ће се наставити и у другим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије. Постере са фотографијама поставили су хирург и научник професор доктор Мирослав Ђорђевић и глумац Милош Биковић.

 
Србија ствара је нов начин представљања Србије који афирмише вредности савремене Србије - креативност, иновативност и оригиналност. Овај нови концепт има за циљ да препозна, афирмише и истакне уметничко и свако креативно стваралаштво и успех у областима обухваћеним економијом заснованом на знању.


Платформа промовише највише вредности - аутентичност, културну разноликост, изврсност, поверење и отвореност - ослањајући се првенствено на креативне хероје и "иконе", изузетне особе које инспиришу својим достигнућима, деле ентузијазам и посвећеност свом стваралаштву и истраживању.


Промоцијом кредибилних партнера из низа сектора од науке до уметности, моде, сектора догађаја и информационих технологија шаље се конзистентна порука о Србији бројним јавностима - уметницима, туристима, дигиталним номадима, страним студентима, пословним људима или инвеститорима.


Кроз концепт Србија ствара истиче се важност креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, пружа се подршка уметницима и ствараоцима да излазе на међународну сцену, а Србија се приказује као земља људи који су креативни, иновативни, упорни, поуздани и истрајни.


Платформа је део шире иницијативе председнице Владе РС Ане Брнабић да у непосредној сарадњи са уметницима и иноваторима, као и креативним сектором уопште, иницира мере за измену правно-пословног и друштвеног окружења у Србији у циљу подршке развоју постојећих и настајању нових иницијатива областима иновација, креативних индустрија и уметничког стваралаштва.


Промоција креативних амбасадора и амбасадорки Србије је прва активност у оквиру платформе Србија ствара – Serbia Creates коју је Савет за креативне индустрије иницирао.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ РОЂЕНЕ У НЕКОЈ ОД БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ

Држављани Републике Србије, рођени у некој од других република бивше Југославије (Хрватска, БиХ, Словенија, Македонија, Црна Гора), неће моћи да поднесу захтев за нови биометријски пасош Републике Србије уколико пре тога нису извршили упис у матичне књиге рођених које се воде у Републици Србији. Уколико спадате у ову категорију лица, молимо вас да што хитније, а пре подношења захтева за нови биометријски пасош Републике Србије, покренете одговарајући управни поступак из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишете обавезу уписа у матичну књигу рођених Републике Србије. За више информација можете се обратити Генералном конзулату Републике Србије у Цириху.Obavestenje

У понедељак 12.11.2018. године Генерални конзулат Р.Србије неће радити због празника

 

Am Montag, den 12. November 2018. bleibt das Generalkonsulat wegen des Feiertages geschlossenОдлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Амбасада ИР Иран у Београду информисала, нотом од 17. октобра 2018. године, да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављани Р.Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti

Kонкурс Министарства културе и информисања Р.Србије за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметностиКонкурс за избор наставника 2018/2019

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је расписало Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, као и Конкурс за избор координатора образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Пријаве са потребном документацијом кандидати могу послати до 30. априла 2018. године, на следећу адресу: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА, Немањина 22-26, 11 000 Београд, са назнаком: Пријава на конкурс - избор наставника за рад у иностранству.

Конкурс за избор координатора образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству расписан је за ангажовање координатора образовно-васпитног рада на српском језику у СР Немачкој. Пријаве са потребном документацијом кандидати могу послати до 30. априла 2018. године, на следећу адресу: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА, Немањина 22-26, 11 000 Београд, са назнаком: Пријава на конкурс - избор наставника за рад у иностранству.

Преузмите текст конкурса у PDF форматуКонкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

од 12. марта до 30. марта 2018. године.

Одлука о расписивању конкурса – дијаспора (.pdf)
Текст конкурса – дијаспора (.doc)
Смернице за подносиоце пројеката – дијаспора (.doc)
Образац 1. – за пријаву и писање предлога пројекта (са Изјавом о непостојању сукоба интереса и веродостојности података) (.docx)
Образац 2. – предлог буџета пројекта (.xls)
Образац 3. – за извештавање (.doc)Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.

Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.Дан сећања на прогнане и страдале Србе '90.их

Обавештавамо Вас да ће уз благослов епископа Епархије аустријско-швајцарске, господина Андреја, и уз присуство највиших дипломатских представника Р. Србије у Швајцарској, бити одржан парастос и вечерње богослужење поводом Дана сећања на прогнане и страдале Србе '90.их.

Позивамо Вас да заједно обележимо овај датум у суботу, 5. августа 2017. године у 17:30 часова у Храму Успенија Пресвете Богородице у Цириху, Glattstegweg 91.

Молимо да из организационих разлога потврдите свој долазак.

С поштовањем,

Црквена општина у Цириху, Епархија за Аустрију и Швајцарску, отац Симеон и
Генерални конзулат Републике Србије у Цириху, Радивоје Радојевић, конзул.Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Прочитајте вишеОбавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике 02. априла о.г. 
 
Видео запис можете погледати овде


Конкурс за финансирање или суфинансирање

Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017.г.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује

КОНКУРС

 Јавни позив за предлоге за национална признања

Допис Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону у вези са објављивањем јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Јавни позив за предлоге за национална признања - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуИнформација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре

Допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у вези са расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању везе матичне државе и Срба у региону, као и матичне државе и дијаспоре.

Конкурс за суфинансирање - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у РегионуПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана полоажене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ

ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕO Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Напомена: Захтеве за упис у ЈБС у РС односно за упис у ЈБС у иностранству можете преузети овде. Попуњене обрасце са пратећом документацијом  (фотокопија личне карте односно путне исправе) можете нам доставити поштом или на е-маил конзулата info@konzulat.ch

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


Седма конференција посвећена је јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.


Пројекат Јачање онлајн капацитета организација м удружења Срба у дијаспори ирегиону Удружења новинаоа Собије ie поојектно финансиоан Одлуком о суфинансиоању поснеката ксни догшиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, и матичне државе и Срба у региону број: 23/2016-01/161 од 17. октобра 2016. године.


На конференцији ће бити представљено истраживање о интернет наступу и заступљености на мрежама удружења и организација Срба у дијаспори и региону, као и предлози за унапређење. У оквиру конференције биће организована и радионица на тему креирања садржаја, промоције на друштвеним мрежама и видљивости сајта. Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.


Пријаве за учешће се могу послати до уторка, 20. децембра 2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs, Координатор Конференције у Удружењу новинара Србије је Весна Масаловић vesna.masalovic@uns.rs, Координатор Конференције у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је Николина Милатовић Поповић nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs.
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:

- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

 

 

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

___________________________________________

1 Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.

2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ

Грађани Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 24. април 2016. године  - Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве за гласање у иностранству (до 2. априла 2016. године).

Проверите да ли сте уписани у бирачки списак у Србији ЛИНК

Захтев да се упишете у бирачки списак ако нисте уписани ЛИНК

Пријава за гласање у иностранству ЛИНК

Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна

ПРИЈАВЕ ПРИМАМО ПУТЕМ ПОШТЕ ИЛИ НА Е-МАИЛИзбори 2016.


ОБАВЕШТЕЊЕ
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

- Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Carter of the UN whose Article 25 says that "The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

- Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

- Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

- Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest auhority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

- Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities of follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

- Because, this issue is polarizaing the membership of UNESCO.

- Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21ˢͭ century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

- Becasuse four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

- Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197 ͭ ͪ  session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document of the unacceptablity of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

- Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and metohia which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.

 Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
 
 

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

на основу члана 92. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС" бр. 72/09, 52/11, 55/13 и 35/15 – аутентично тумачење) и
Правилника о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству („Службени гласник РС" број 30/09)

расписује

КОНКУРС
за избор наставника
за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

I - Кандидат, који жели да конкурише, мора да испуњава посебне услове за наставнике, предвиђене одредбама Правилника о остваривању васпитно-образовног рада у иностранству, и то:
1. да поседује дозволу за рад – лиценцу
2. да има најмање пет година радног искуства у области основног образовања и васпитања
3. да поседује уверења и потврде којима доказује стално стручно усавршавање у области образовања, у трајању од 50 до 100 сати, у складу са правилником којим се прописује стручно усавршавање
4. да поседује основно знање за рад на рачунару
5. да зна један страни језик или језик стране државе у коју се упућује, на нивоу Б1 Заједничког европског језичког оквира
6. да испуњава услове прописане законом и правилником којим се прописује степен и врста образовања наставника и стручног сарадника у основној школи за извођење наставе, и то за:
• наставника разредне наставе;
• наставника српског језика и књижевности;
• наставника страног језика и књижевности.
7. да је у радном односу на неодређено време у васпитно-образовној установи у Републици Србији.

II – Конкурс се расписује за ангажовање наставника у следећим државама:
- Швајцарска
- Немачка
- Француска
- Италија
- Грчка
III - Сви заинтересовани кандидати обавезни су да попуне Пријавни формулар за редовне наставнике који је објављен на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.mpn.gov.rs), те да заједно са одштампаним формуларом доставе следеће:

1. мотивационо писмо
2. радну биографију
3. документацију којом се доказује испуњеност услова Конкурса из тачке 1, 2, 3, 6 и 7. (копије докумената морају бити оверене)
4. контакт податке (адреса и место боравка, адресу електронске поште, лични контакт телефон и телефон установе у којој су запослени)

Кандидати, који су већ ангажовани на остваривању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, обавезни су да доставе и следеће:
1. доказ о периоду ангажовања у допунској настави у иностранству

Пријаве са потребном документацијом кандидати могу послати на следећу адресу:

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
11000 Београд, Немањина 22-26
СА НАЗНАКОМ:
Пријава на конкурс: избор наставника за рад у иностранству

IV - Рок за доставу пријава и потребне документације је 20. јун 2015. године.

V - Напомињемо да се пријаве и приложена документација не враћају.

VI - Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у разматрање.

VII – По истеку рока за доставу пријава, кандидати који су доставили уредну документацију и испуњавају услове прописане Конкурсом, биће благовремено обавештени о месту, времену и начину провере знања из страног језика и информатичке писмености.

VIII - Коначну одлуку о избору наставника који ће остваривати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству доноси министар просвете, науке и технолошког развоја.

Напомена: Конкурс је објављен у дневном листу „Политика" (издање за целу Србију) од 5. јуна 2015. године.

   
Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
на основу члана 92. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС" бр. 72/09, 52/11, 55/13 и 35/15 – аутентично тумачење) и Упутства о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству
број 610-00-00077/2/2014-06
расписује
КОНКУРС
за избор хонорарних наставника
за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

 


I - Кандидат, који жели да конкурише за рад на месту хонорарног наставника у образовно-васпитном раду на српском језику у иностранству, мора да испуњава следеће услове:
1. да има место боравка у земљи у којој се изводи образовно-васпитни рад;
2. да поседује основно знање за рад на рачунару;
3. да зна један страни језик или језик стране државе у којој се ангажује, на нивоу Б1 Заједничког европског језичког оквира;
4. да испуњава услове прописане законом и правилником којим се прописује степен и врста образовања наставника и стручног сарадника у основној школи за извођење наставе, и то за:
• наставника разредне наставе;
• наставника српског језика и књижевности;
• наставника страног језика и књижевности.
II - Конкурс се расписује за ангажовање наставника у следећим државама:
- Швајцарска
- Немачка
- Француска
- Италија
- Грчка
- Белгија
- Кина
- Јужноафричка Република
- Албанија
- Финска
- (_____________ друге земље у складу са исказаним интересовањима)
III - Кандидати који конкуришу обавезни су да уз своје пријаве доставе:
1. мотивационо писмо
2. радну биографију
3. документацију којом се доказује испуњеност услова Конкурса из тачке I (копије докумената морају бити оверене)
4. контакт податке (адреса и место боравка, контакт телефон и електронску адресу)
IV – Заинтересовани кандидати обавезни су да попуне Пријавни формулар за хонорарне наставнике који је објављен на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.mpn.gov.rs), те да одштампани формулар заједно са потребном документацијом доставе надлежном дипломатско-конзуларном представништву.
V - Рок за доставу пријава и потребне документације је 20. јун 2015. године.
VI - Напомињемо да се пријаве и приложена документација не враћају.
VII - Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у разматрање.
VIII - По истеку рока за доставу пријава, на основу пристигле конкурсне документације, биће сачињен ужи избор кандидата.
IX - На основу предлога Стручне комисије, коначну одлуку о избору хонорарних наставника који ће остваривати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2015/2016. години, доноси министар просвете, науке и технолошког развоја.

 Велики рат на филму

Радио-телевизија Србије je у копродукцији са Министарством одбране, Министарством културе и Министарством спољних послова снимила документарно-игране филмове „Милунка Савић - хероина Великог рата" и „Србија у Великом рату", поводом обележавања стогодишњице Првог сввтског рата. Оба филма су изузетно добро прихваћени и код стручног аудиторијума и код гледалаца.

Филмови су урађени по најсавремнијим продукцијским стандардима и у том смислу би могли да буду интересантни и иностраној јавности. Кроз причу о Милунки Савић, али и кроз хронологију дешавања у Великом рату, иностраној јавности може да се прикаже једна лепа, трагична али и поносита слика Србије.

Неки појединци и удружења из дијаспоре су већ показали интересовање за филм о страдању и победи српске војске, државе и народа као и филм о најодликованијој жени Првог светског рата и историјски важним догађајима и делима о којима се недовољно зна. Документарни филм „Милунка Савић - хероина Великог" рата преведен je на енглески, руски, француски и немачки језик. На те језике у наредних месец дана биће преведен и документарно-играни филм „Србија у Великом рату".

Радио-телевизија Србије позива заинтересоване појединце и удружења из дијаспоре који желе и имају могућности да организују пројекције ова два филма, да се јаве дипломатско-конзуларним представништвима ради договора око техничких детаља и евентуалних гостовања аутора или редитеља пројеката.Политикин додатак "Срби у свету"

Дневни лист Политика покреће пилот пројекат "Срби у свету" - додатак посвећен нашим људима у дијаспори и региону. У питању је посебан месечни додатак листа Политика, који би представљао активности наших сународника ван граница земље. Ради се о пројекту за 2015. годину.

Додатак би се објављивао на две стране Политикиног A3 формата. Поред штампаног издања, додатак би био доступан и у ПДФ формату (који би био двојезичан: српски и енглески језик).

Имајући у виду да више од пет милиона Срба живи широм света и да je евидентирано 1.100 српских удружења ван земље, од националног и јавног интереса je њихо чвршће повезивање са матицом. Кроз Политикин додатак "Срби у свету" биће промовисани српски језик, култура и традиција. Такође, наши сународници би били у прилици да и сами предлажу теме али и шаљу текстове о најзначајнијим и најважнијим догађајима у иностранству. На тај начин би били део Политикине дописне мреже из целог света на добровољној и непрофитној основи.

Циљ пројекта је размена информација и контаката између Срба у иностранству са домовином, представљање активносги наше дијаспоре, јачање културне сарадње, очување културе, традиције и језика, подстицање повратничког предузетништва и представљање наших успешних појединаца (инжењера, студената на престижним универзитетима, уметника, ктитора, предузетника...).

Лист Политика ће обезбедити новинара који ће ступити у контакт са саговорником, написати текст и припремити га за објављивање, уредника који ће редиговати текст и опремити гa за објављивање, графичког дизајнера, графичког уредника и уредника фотографије, који ће одобрити припремљен ликовно-графички и текстуални материјал и преломити га, као и систем дистрибуције у земљи и свету.

Садржај додатка биће доступан и у електронској форми путем претплате на ПДФ издање.

Заинтересована удружења и појединци могу да доставе своје податке дипломатско-конзуларним представништвима Р. Србије.

 Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
Сектор за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте

расписало је
К О Н К У Р С

за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015. години.   Предмет конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културне делатности Срба у иностранству.

Општи циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностранству, јачање капацитета, умрежавање и професионализација рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, укљученост деце и младих и мултукултуралност. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научна истраживачка и едукативна делатност у култури.

Учесник на конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству мора доставити следећа документа:

  • Попуњен Формулар за за приjаву на конкурс за финансирање или суфинансирање  пројеката у области међународне сарадње у 2015. години - културне делатности Срба у иностранству.
  • Детаљно разрађен опис пројекта.
  • Детаљна спецификација трошкова.
  • Писмене препоруке две особе које су меродавне у области за коју се подноси пријава.
  • Подаци о правном лицу /институцији, удружењу које подноси пријаву.


Документ о правном статусу у коме је потребно посебно навести, ако је подносилац са територије Републике Србије:

  • Пореско идентификациони број
  • Матични број
  • Овлашћено лице

Ако је подносилац регистрован ван територије Републике Србије, потребно је доставити оригинални документ о регистрацији са преводом изворног документа.

Ако је подносилац са територије Републике Србије потребно је да достави број рачуна отвореног код Управе за трезор. Ако је подносилац пријаве регистрован ван територије Републике Србије потребно је да достави упутство о уплати на девизни рачун отворен ког пословне банке са јасно назначеним SWIFT и IBAN кодом.

О избору пројеката по расписаном Конкурсу одлучује стручна комисије које образује Министарство културе и информисања.

Мерила за избор пројеката који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије одређена су у члану 6. Правилника о начину, критеријумима и мерилима за избор пројеката у култури  који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије. ( видети на www.kultura.gov.rs/propisi/propisiukulturi).

Пројекти који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије морају да испуњавају најмање три од следећих критеријума:

1) квалитет, значај и садржајна иновативност понуђеног пројекта;

2) подстицање разноликости културних израза;

3) одрживост пројекта;

4) обезбеђивање услова за доступност културних вредности грађанима и омогућавање њиховог масовног коришћења;

5) промовисање културе Републике Србије у свету и њихова укљученост у међународне мреже и пројекте;

6) подстицање дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу и младе у култури;

7) подстицање културног и уметничког стваралаштва особа са инвалидитетом и доступност културних садржаја особама са инвалидитетом;

8) обезбеђивање услова за остваривање и заштиту културног идентитета националних мањина у Републици Србији и Срба у иностранству;

9) омогућавање услова за равномеран културни развој у Републици Србији и децентрализацију културе;

10) примена нових технологија и умрежавање;

11) да су у функцији обележавања најзначајнијих јубилеја у култури;

12) дугорочност пројекта;

13) реалан финансијски план и различити облици финансирања (копродукција, партнерство и слично);

14) да је аутор, односно организатор пројекта извршио своје обавезе према учесницима у досадашњим пројектима и Министарству.

Право учешћа на овом конкурсу имаjу: установе, уметничка и друга удружења и организациjе/правна лица, а која су регистрована у Републици Србији и изван териториjе Републике Србиjе.

Право учешћа на овом конкурсу немаjу установе културе чији је оснивач Република Србија, који се финансирају сходно члану 74. Закона о култури.

У обзир ће се узимати приjаве достављене:

искључиво поштом (адреса: Министарство културе и информисања, Влаjковићева 3, Београд, са назнаком „К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање  пројеката у области међународне сарадње за 2015. годину - културне делатности Срба у иностранству“.
у 5 примерака на Формулару за приjаву на  К О Н К У Р С
за финансирање или суфинансирање  пројеката у области културне делатности Срба у иностранству за 2015. годину.

Конкурс за наведену област отворен je од  2.2.2015. године до 31.3.2015. године.

Конкурсни материjал се не враћа.

Резултати овог конкурса ће бити обjављени на званичној интернет страници  Министарства културе и информисања, најкасније 45 дана од датума закључења конкурса. На тај начин ће Министарство културе и информисања обавестити све подносиоце пријава и ширу јавност о резултатима конкурса.

Додатне информациjе се могу добити у Министарству културе и информисања сваког радног дана од 12.00 до 15.30 часова:

- на телефон +381 11 3398-026, или мејл: mladen.veskovic@kultura.gov.rs .

Комисија неће разматрати непотпуне пријаве (документација мора бити комплетна, а  формулар у потпуности попуњен).       

Пријаве које стигну ван прописаног рока, биће одбачене.

FORMULAR za kulturne delatnosti Srba u inostranstvu.docСастанак представника цркве и дијаспоре

У просторијама ГК Р. Србије у Цириху синоћ је одржан састанак педесетак представника удружења и клубова из дијаспоре, Српског културног савеза Швајцарске, удружења писаца, ликовних уметника, привредника, студената и црквених општина из Берна и Цириха са епископом Аустријско-швајцарске епархије, њ.п. Андрејом Ћилерџићем. Своју прву званичну посету Швајцарској, током које је имао одвојене разговоре са представницима локалних органа власти на кантоналном и градском нивоу, епископ А. Ћилерџић је искористио за упознавање са организацијом и активностима дијаспоре, као и да представи планове у свом будућем раду.

Након узајамног представљања су уследила питања међу којима се А. Ћилерџић посебно осврнуо на проблем раскола две СПЦО у Цириху и тим поводом саопштио да је у циљу опште слоге и помирења постигнут договор да се формира једна СПЦО која ће у свом саставу имати три парохије: једну при храму Св. Тројице и две при храму Успења Пресвете Богородице. Свештеник Драшко Тодоровић, досадашњи протојереј храма Св. Тројице је прихватио да се повуче са те функције и преузме саветодавну улогу, док ће на његово место доћи јереј из храма Успења Пресвете Богородице др Бранимир Петковић.

А. Ћилерџић, иначе дугогодишњи шеф кабинета њ.с. патријарха српског, у више наврата је истакао добре односе цркве и државе и њених представника у земљи и иностранству.Захвалница

 

 Играмо за Србију (дечија манифестација)

У недељу 6. јула 2014. године, од 11 до 15 часова, на централном фудбалском терену спортског комплекса ,,Јухоф 2” (Bernerstrasse 331, 8048 Zürich) одржаће се Спортски дан који организују наставници допунске школе на српском језику.

На спортским теренима биће организовано низ активности за ученике и родитеље - од класичних спортских такмичења (фудбал, између две ватре, полигон, надвлачење конопца, игра новођења), преко традиционалних српских дечјих игара (ледени чика, ћораве баке, улице, тапша-лапша-ко је мој друг, крокодилчић, јелечкиње-барјачкиње, нека буде, нека буде, крајцарице), до играоница и ликовних радионица за најмлађе.

Обележје читаве манифестације биће мајица с натписом ,,Играмо за Србију”, чијом куповином донирате средства за обнову Основне школе "Боривоје Ж. Милојевић" у Крупњу. Прикупљени новац се уплаћује директно на рачун школе, а по обнављању школе биће издата брошура о резултатима хуманитарне акције. Цена једне мајице је 20 франака, а моћи ће да је купе и родитељи и деца.

Манифестација је отворена за децу свих узраста, без обзира на националност, држављанство или чињеницу да похађају допунску наставу на спрском језику. Поведите своје пријатеље и дођите да се играмо.
 Важна саопштења

Поплаве у Србији

Све информације, извештаје и упутства на ову тему можете пратити у  НАСТАВКУ

Уплате на рачун за хуманитарну помоћ: актуелно стање

У међувремену је на рачун Републике Србије, на име финансијске донације за санирање последица поплава, трансферисан износ од 100.000 CHF.


Oпширније...
Донације за санирање последица елементарних непогода

У циљу избегавања високих банкарских провизија и ради прикупљања финансијске помоћи у локалнојвалути, дипломатско-конзуларна представништва Р. Србије у Швајцарској ће у понедељак објавити број рачуна на који ће се примати донације за санирање последица елементарних непогода у Републици Србији у швајцарским францима. Амбасада у Берну, ГК у Цириху и Мисија при ОУН у Женеви имаће један заједнички рачун.

Поводом великог интересовања наших грађана и удружења о процедури донирања хуманитарне помоћи у роби (вода, ћебад, лекови и др.), обавештавамо да је увоз ослобођен плаћања царине и осталих дажбина, али се роба може увозити само уколико испуњава услове за стављање у промет, односно за употребу на домаћем тржишту.

Роба за коју je потребна здравствена, ветеринарска, еколошка или фитопатолошка котрола или контрола квалитета може се увозити само уколико испуњава услове.

С обзиром да се потребе за одређеним врстама роба мењају, као и да je помоћ потребна хитно, а да царинска процедура подразумева одређени временски период, као и да je сама дистрибуција примљеног материјала у поплавама погођеним подручјима отежана,  апелујемо да се помоћ шаље у новцу.
 Хуманитарна помоћ за Србију

Поштовани грађани


Поводом поплава незапамћених размера које су погодиле широке области у Србији обавештавамо вас да чинимо све да организујемо прикупљање и слање хуманитарне помоћи из Швајцарске.


Очекујемо у наредним сатима да се омогуће технички услови за уплате на рачун Генералног конзулата код Zuricher Kantonalbank у Швајцарској, како би се избегле банкарске провизије (за уплате преко међународних рачуна отворених у те намене) и конверзију ЦХФ у доларе и евре.


У међувремену, можете користити девизне рачуне Владе Србије за помоћ угроженима: упутство на сајту Владе Србије: ЛИНК


Такође, молимо вас да сачекате са прикупљањем помоћи у стварима док не добијемо списак онога што је најнеопходније, зато што ће део бити прикупљен посредством Међународног црвеног крста.
У Генералном конзулату у Цириху радимо непрекидно, и током викенда, и све информације ћемо објављивати на нашем сајту.


Хвала на великом интересовању и жељи да помогнете!ПОГРОМ - Десет година касније / 17. март 2004. - 17. март 2014.


Гласање на изборима заказаним за 16. март 2014.

Републичка изборна комисија, на седници одржаној 28. фебруара 2014. године, донела је Одлуку o одређивању времена почетка и завршетка гласања на бирачким местима у иностранству, којом се одређује време почетка и завршетка гласања на изборима за народне посланике Народне скупштине расписаним за 16. март 2014. године. Одлука је објављена у Службеном гласнику Р. Србије.

На основу наведене Одлуке, гласање у Швајцарској ће се обавити у недељу 16. марта 2014. године у времену од 7 до 20 часова. Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати нити истицати на бирачком месту пре завршетка гласања у Републици Србији.

На изборима могу да гласају искључиво грађани који су поднели пријаву за упис у бирачки списак у иностранству (рок је истекао 22. фебруара у поноћ) и које смо појединачно, путем поште, обавестили да су уписани у бирачки списак. Накнадне пријаве нису могуће. О регуларности избора на бирачким местима ће водити рачуна Бирачки одбор који решењем формира Републичка изборна комисија.Донаторска вечера за помоћ школама у Србији

Фондација Ана и Владе Дивац вас позива на донаторску вечеру у петак 14. марта 2014. године и сали Храма успенија пресвете богородице у Цириху, Glattstegweg  91, са почетком у 19:30 часова.

Пре вечере, у 18:30, биће одржана литургија.

Цена вечере: 100 CHF

Новац од донација је намењен обнови школа широм Србије и пројекту "Милион Срба".

Информације и резервације: Даниел Перић, тел. 078/719 10 93, daniel@ruetibasket.ch, и и Томислав Перић, тел 079/ 242 47 51,  tomislav_peric@hotmail.com.Обавештење о року за пријаву за гласање у иностранству

Обавештавамо да је крајњи рок за подношење захтева за упис у бирачки
списак податка да ће бирач гласати у иностранству 22.02.2014. године, до 24 часа.

Детаљније информације о начину пријаве можете прочитати на овој страници.Гласање у иностранству

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка (до 22. фебруара 2014. у иностранству), поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

ВАЖНО: Захтев да  се упишу у бирачки списак у иностранству подносе сви, без обзира да ли су на претходним изборима били уписани и гласали (зато што се овај податак, на основу Закона о јединственом бирачком списку, брисао из бирачког списка 30 дана по завршетку претходних избора).

Захтев можете поднети лично или електронским путем: факсом или емаилом. Важно је да захтев буде потписан (када шаљете маилом морате скенирати потписану страницу захтева).
Преузмите образац захтева за гласање у иностранству: ЛИНК

У иностранству могу гласати бирачи који су у Републици Србији већ уписани у јединствени бирачки списак! Проверите на интернету да ли сте и где уписани: ЛИНК

Уколико нисте уписани у јединствени бирачки списак, осим захтева да гласате у иностранству, морате поднети и захтев да се упишете.
Преузмите образац захтева за упис у јединствени бирачки списак: ЛИНК
И овај захтев можете поднети лично или електронским путем: факсом или емаилом. Важно је да буде потписан (када шаљете маилом морате скенирати потписану страницу захтева).

Уз захтеве морате приложити фотокопију пасоша (како би се проверила тачност података).

Факс Генералног конзулата Р. Србије у Цириху: 044 20 20 278
Емаил: info@konzulat.chОбавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе – www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Брзи одговори

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала је Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijapora.gov.rs), путем телефона (број +381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.Премијера Филма Одумирање

Позивамо вас на премијеру филма спрско-швајцарске копродукције "Одумирање"  у четвртак 23. јануара у 20:00 часова у биоскопу Pahté Dietlikon (Zürich). Следећа пројекција је у Базелу, 24. јануара у 20:00 часова у биоскопу Pathé Küchlin. Пројекцији ће присуствовати и глумци који играју главне улоге.

.Допунска настава на српском језику

Поштовани родитељи и драга децо,

Обавештавамо вас да је у Цириху, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, организована допунска настава на српском језику за децу од 7 до 14 година.

Циљ образовно-васпитног рада у допунској школи је учење и неговање српског језика као матерњег језика ученика, развијање и јачање свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза с отаџбином.

Реализација допунске наставе је осмишљена у форми едукативних, истраживачких и креативних радионица. Дођите да кроз игру, песму и забаву научимо српски језик, упознамо отаџбину, културу и традицију српског народа!


Oпширније...
Србија у четвртфиналу!

Наша женска одбојкашка репрезентација игра у Цириху утакмицу четвртфинала да би се пласирала у даљи ток такмичења.

Ово ће бити једина прилика да нашим девојкама пружимо подршку у Швајцарској (утакмице полуфинала и финала се играју у Немачкој)!

Дођите да заједно навијамо - придружиће нам се и министар омладине и спорта Републике Србије, Вања Удовичић.

Среда, 11.9.2013. у 20:30 - Hallenstadion Zürich, Wallisellenstrasse 45.
 Навијамо за Србију

 

У времену од 6. до 14. септембра 2013, у Швајцарској и Немачкој се одржава Европско првенство у одбојци за жене.

Наша репрезентација игра у групи Д против селекција Бугарске (6. септембра), Чешке (7. септембра) и Пољске (8. септембра) – квалификациони мечеви се играју у месту Schwerin у Немачкој.

Помозимо навијањем да се пласирају у осмину- и четвртфинале, како би их дочекали у Цириху. Више информација на www.eurovolley2013.org

 Ускоро измене Закона о спољним пословима

Нови Закон о спољним пословима, чији ће се предлог наћи пред Владом Р. Србије у наредним данима, предвиђа измене у организацији рада дипломатске службе, са циљем да се унапреди рад Министарства спољних послова и мреже дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у свету.

Стручност, искуство и познавање страних језика представљаће, по речима министра спољних послова Ивана Мркића, основне критеријуме при избору дипломата. Исти принципи важиће и за њихово ангажовање у иностранству као и именовање амбасадора.

Министар Мркић очекује да ће нови закон представљати добру основу за наставак рада на професионализацији дипломатске службе и подизању угледа Р. Србије у иностранству.Промоција књиге "Писма Јасмини" у Генералном конзулату

 

 

 

 

 

 

 

 Промоција књиге - Писма Јасмини

У просторијама Генералног конзулата у Цириху у суботу 22.06.2013. год. са почетком у 20,00ч одржаће се промоција књиге - Писма Јасмини, о Јасмини Хеглин-Југовић, великом хуманитарном раднику.Празник рада и Православни Ускрс

Генерални конзулат Републике Србије неће радити у среду, 1. маја и у четвртак, 2. маја 2013. године због прославе Међународног празника рада.
Такође Генерални конзулат Републике Србије неће радити у петак, 3. маја и у понедељак, 6. маја 2013. године због Ускршњих празника.
 Изложба радова ученика који похађају допунску наставу на српском језику

Поводом прославе Ускрса у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Цириху 17.04.2013. године отворена је изложба радова ученика који похађају допунску наставу на српском језику код професора мр Мишка Јовановића. Уз помоћ сликарке Данијеле Станковић деца су научила нове технике сликања, а на свечаној приредби краћи наступ је имао студент гитаре у Цириху Војин Коцић. Изложба ће трајати до средине маја ове године.
 120 година од рођења Милоша Црњанског

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског у Literaturhaus-у у Цириху (Limmatquai 62, 8001 Zürich) дана 21. маја 2013. године са почетком у 19.30 ч. одржаће се књижевно вече посвећено овом књижевнику и једном од најзначајнијих стваралаца српске литературе 20. века.Ген. конзулат 15.04.2013. неће радити

Због швајцарског празника Sechseläuten Конзулат у понедељак 15.04.2013. године неће радити са странкама.Бизнис форум Србија-Швајцарска 14./15. мај 2013. године у Београду

У организацији Привредне коморе Швајцарска-Централна Европа (SEC), швајцарског Државног секретаријата за привреду (SECO), Амбасаде Швајцарске у Београду и Привредне коморе Србије, у Београду ће се 14. и 15. маја 2013. године одржати Пословни форум на коме ће учешће узети швајцарске и српске фирме.

Сви заитересовани учесници могу да се јаве овом Конзуалту ради додатних информација и пријаве за учешће на Форуму.Ускршњи празници у Швајцарској

Конзулат Републике Србије неће радити са странкама у петак 29. марта и у понедељак 01. априла 2013. године због Ускршњих празника.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДЕВЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ ПОГРОМА СРПСКОГ И НЕАЛБАНСКОГ СТАНОВНИШТВА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД 17. МАРТА 2004. ГОДИНЕ

Поводом обележавања 9. годишњице погрома Срба и осталог неалбанског становништва са простора Косова и Метохије од 17.03.2004. године Генерални конзулат Републике Србије у Цириху са Црквеном општином у Цириху Епархије за Аустрију и Швајцарску - Храм Успенија Пресвете Богородице и Српски културни савез органзују трибину 23.03.2013. године са почетком између 11.00-11.30 часова (након литургије) у просторијама храма Успенија Пресвете Богородице у Цириху. На трибини ће бити приказан филм "Злочин без казне" о страдањима на Косову и Метохији.

 

Фотографије са одржане трибине 23.03.2013.


Приказивање филма "Злочин без казне"

 


Учесници трибине

 


Генерални конзул Вера Вукићевић

 


Свештеник Мирослав Симијоновић

 


Звонко Јовановић - Делегат у Скупштини дијаспоре

 


Мирел Кисић

 

 Вести
БЕСПЛАТАН упис деце у Допунску школу на српском језику у Швајцарској
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 18.05. до 01.06.2020.
САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ
„ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“
Kandidatura za UNESCO
Одлуке о суфинансирању пројеката
Конкурс за суфинансирање пројеката
ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ, БЕОГРАД, 20-22. ЈУНА 2019.
Одлуке о укидању виза
Србија ствара
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ РОЂЕНЕ У НЕКОЈ ОД БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ
Obavestenje
Одлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti
Конкурс за избор наставника 2018/2019
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.
Дан сећања на прогнане и страдале Србе '90.их
Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Обавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
Конкурс за финансирање или суфинансирање
Јавни позив за предлоге за национална признања
Информација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ
Избори 2016.
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Велики рат на филму
Политикин додатак "Срби у свету"
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015.
Састанак представника цркве и дијаспоре
Захвалница
Играмо за Србију (дечија манифестација)
Важна саопштења
Донације за санирање последица елементарних непогода
Хуманитарна помоћ за Србију
ПОГРОМ - Десет година касније / 17. март 2004. - 17. март 2014.
Гласање на изборима заказаним за 16. март 2014.
Донаторска вечера за помоћ школама у Србији
Обавештење о року за пријаву за гласање у иностранству
Гласање у иностранству
Обавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству
Брзи одговори
Премијера Филма Одумирање
Допунска настава на српском језику
Србија у четвртфиналу!
Навијамо за Србију
Ускоро измене Закона о спољним пословима
Промоција књиге "Писма Јасмини" у Генералном конзулату
Промоција књиге - Писма Јасмини
Празник рада и Православни Ускрс
Изложба радова ученика који похађају допунску наставу на српском језику
120 година од рођења Милоша Црњанског
Ген. конзулат 15.04.2013. неће радити
Бизнис форум Србија-Швајцарска 14./15. мај 2013. године у Београду
Ускршњи празници у Швајцарској
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДЕВЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ ПОГРОМА СРПСКОГ И НЕАЛБАНСКОГ СТАНОВНИШТВА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД 17. МАРТА 2004. ГОДИНЕ
Архива вести