| |     ћирилица | english  
Naslovna
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE 18.03.2024.

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova gospodin Ivica Dačić, 14. marta 2024. godine doneo Odluku br. 24-596/30-2024/01 o  sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u objavljenu Odluku o sufinansiranju projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.phpODLUKE O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je MSP I. Dačić 19. januara o.g. doneo odluku br. 24/30-2024/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Konkurs će biti otvoren  u periodu od 1. februara 2024. godine od 15.30 časova do 12. februara 2024. godine do 15.30 časova.

Uvid u  raspisane  konkurse  za sufinansiranje  projekata  možete izvršiti na sledećim linkovima:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlKonkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R.Srbije za 2024. godinu

Obaveštavamo Vas da je Ministarstvo kulture - Sektor za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, dana 20. decembra 2023. godine raspisalo sledećih šest (6) konkursa koji se nalaze na sajtu ovog Ministarstva:
 

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/sr/30

 POZIVI ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA 17.12.2023. GODINE

POZIVI ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA 17.12.2023. GODINE:


Obaveštavamo da je Generalni konzulat Republike Srbije Cirih  svim državljanima Republike Srbije koji su blagovremeno poslali propisno ispunjene prijave i za koje je doneto rešenje o glasanju u inostranstvu poslao pozive za glasanje, na adresu navedenu u prijavi, za izbore koje će se dana 17.12.2023. godine u vremenu od 07:00 časova do 20:00 časova održati na biračkom mestu broj 76 – Generalni konzulat Republike Srbije Cirih, Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich.

Obaveštavamo sve građane koji su poslali prijave za glasanje, na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije mogu da provere svoj upis u birački spisak za glasanje u Generalnom konzulatu Cirih, putem linka  https://upit.birackispisak.gov.rs/  unošenjem JMBG i broja lične karte ili pasoša.

Molimo da prilikom dolaska na glasanje ponesete važeći identifikacioni dokument - biometrijski pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije.

S poštovanjem
GK RS CirihPrijavljivanje za glasanje na izborima 17. decembra 2023. godine

Prijavljivanje za glasanje na izborima 17. decembra 2023. godine

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine i da su isti zakazani za 17. decembar 2023. godine.

Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije sa biračkim pravom, mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. novembra 2023. godine.  Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju.

Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - https://upit.birackispisak.gov.rs/. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

a) Ukoliko je lice upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:
- zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

b) ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji, podnesi dva zahteva:
- zahtev za upis u JBS u Republici Srbiji i
- zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu.

Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte) može se dostaviti na sledeći način:
- lično u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, svakog radnog dana od 08:30-13:00 časova, a sredom od 08:30 do 13:00 i od 15:00 do 18:00 časova;
- elektronski putem mejla: sanja.stojanac@mfa.rs
- poštom na adresu: Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich

 Manifestacija “Kao Guca II”

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podržava festival “Kao Guca II” i poziva sve gradjane da se pridruže ovoj manifestaciji.

 

 Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podžao Kros RTS-a

Konzul Sanja Stojanac je dana 14.05.2023.godine prisustvovala održavanju ovogodišnjeg Krosa-a RTS-a, koji se održao u Šlirenu na fudbalskom terenu FC SRBIJE ZH, na kojem su učestvovala deca srpske dopunske škole u Cirihu, trčala i borila se za prvo mesto.

Konzul Sanja Stojanac je dodelila diplome najbolje plasiranim učesnicima, i istakla: Čast je biti deo ove manifestacijе i najbolje plasiranim učesnicima dodelilа diplome.

 

 Otvaranje knjige žalosti

Knjiga žalosti povodom tragičnog događaja koji se 03. maja 2023. godine dogodio u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, biće otvorena u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu u

- petak 05. maja 2023. godine od 10.00 do 16.00 časova,

- subotu 06. maja 2023. godine od 11.00 do 14.00 časova

- nedelju 07. maja 2023. godine od 11.00 do 14.00 časova i

- ponedeljak 08. maja 2023. godine od 10.00 do 16.00 časova.

Izjave saučešća mogu se poslati i elektronskim putem na mejl adresu  srb.cons.zurich@mfa.rsGeneralni konzulat Republike Srbije u Cirihu priredio je prijem povodom Dana državnosti 15.02.2023. godine

Tradicionalna svečanost održana je u restoranu Föhrwäldli u Cirihu, gde su se okupili članovi diplomatskog kora (GK Španije i Brazila, vicekonzuli Kine, Italije, Turske i Hrvatske), sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj Konfederaciji, Zoran Anđelković specijalni savetnik Ministra bez portfelja za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, kao i Milivoje Ćosić šef kabineta, predstvanici srpskih udruženja, istaknuti članovi srpskih zajednica iz finansijskog, privrednog i pravnog sektora, kao i predstavnici privrednih organizacija i kompanija u Švajcarskoj (SEC, SGE, Lindenman Law) i druge zvanice.
          
Početak prijema povodom obeležavanja Dana državnosti počela je intoniranjem himni Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije koje su izveli dečija pevačka gupa Umetničkog centra Soko iz Bazela koju organizuje profesorka Andrijana Adamović, a nakog toga su usledili nastupi Dečijeg i Prvog ansambla srpskih igara i pesama „Abrašević Cirih“. Mlada umetnica Danijela Jovičić je otpevala pesmu Kosovski Božuri.

Generalni konzul Mihajlo Šaulić srdačno je pozdravio goste i istakao značaj obeležavanja Dana državnosti. Prisutne je pozdravio i ambasador R. Srbije u Švajcarskoj, Nj. E. Goran Bradić, kao i Đorđe Milićević, Ministar bez portfelja za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom koji se prisutnima obratio preko video poruke.

Proslava Dana državnosti završena je dodelom zahvalnica zaslužnim građanima za izuzetan doprinos, nesebičnu pomoć i dobru saradnju sa Generalnim konzulatom. Nakon svečanog dela prijema upriličen je koktel, a prisutni su imali prilike da pogledaju video o Republici Srbiji u oblasti turizma, ekonomije i poljoprivrede.

 Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu od 01. do 15. februara 2023. godine raspisuje dva konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpNOVA USLUGA - eGrađanin

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu od 01.02.2023. godine počinje sa izdavanjem parametara za elektronsku identifikaciju lica, odnosno QR koda za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID.

Zainteresovana lica dužna su, u tu srhu, da lično dođu u prostorije konzulata i sa sobom ponesu svoj važeći identifikacioni dokument Republike Srbije (ličnu kartu ili pasoš).

Radi izdavanja parametara, pre dolaska u konzulat potrebno je da se lice registruje na portalu E-uprave, preko sledećeg linka: https://eid.gov.rs/sr-Latn-RS/pocetna

Konzularna usluga izdavanja parametara za elektronsku identifikaciju se ne naplaćuje.

 Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu čestita Božić svim vernicima koji slave po julijanskom kalendaru.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu čestita Božić svim vernicima koji slave po julijanskom kalendaru.

 Generalni Konzul Mihajlo Šaulić i konzul Sanja Stojanac prisustovali su 25 dečijoj smotri srpskog folklora

Generalni Konzul Mihajlo Šaulić i konzul Sanja Stojanac prisustovali su 25 dečijoj smotri srpskog folklora.

Generalni konzul M. Šaulić se obratio prisutnima: Dragi naši sunarodnici, umetnici, čuvari tradicije i identiteta naroda Srbije. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vas danas u ovolikom broju pozdravim na otvaranju ove lepe manifestacije, Dečije smotre srpskog folklora Švajcarske koja se održava već 23. Put. Ova manifestacija ima dva izuzetno bitna segmenta koji je čine posebnom.

Prvi je što pokazujemo da osim očuvanja svoje kulture i nasleđa, umemo da pokrenemo i nove tradicije, na bilo kom meridijanu se nalazili. Ono što ste vi postigli prevazilazi granice zemalja i upoznaje sa našom kulturom druge narode širom sveta. Drugi segment jeste taj što ovakvim događajima pokrećemo, motivišemo i vaspitavamo u duhu narodnog nasleđa ono najlepše i najvrednije što imamo, našu decu. Od samog dolaska na čelo konzulata isticao sam da reči našeg predsednika Aleksandra Vučića da zajedno možemo sve moraju da nam budu pravilo kojim se vodimo, jer samo tako idemo napred. Među prvima koji su mi se u tome pridružili i podržali me bila su upravo kulturno umetnička društva. Najbolji pokazatelj dokle smo u tome došli je ovaj dan, u kom vidimo koliko zajedno možemo postići.

A ponosan sam i srećan što znam, videvši one koji će nas naslediti, da će ova ideja živeti još dugo. Zbog svega toga, čestitam vam i želim da ovakva okupljanja traju još dugo, i da ih ubuduće bude još više. Ministarstvo, konzulat i ja lično ćemo vam u tome pružiti svu moguću podršku.

Živela Srbija!

 JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo odluku broj 361/30-2022/01, dana 16. novembra 2022. godine, kojom se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.
Uvid u raspisani javni poziv može se izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao jubileju povodom 15 godina postojanja ANI Abrašević CH.

Generalni konzul Mihajlo Šaulić i konzul Sanja Stojanac prisustvovali su jubileju povodom 15 godina postojanja ANI Abrašević CH.

Sve pohvale predsedniku Nenadu Milenkoviću, kao i celoj upravi Abrašević CH.Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao je manifestaciji Folklorno veče

Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao je manifestaciji Folklorno veče, koju je organizovao KUD kolo Baden. Tom prilikom je čestitao svim klubovima koji su učestvovali i priredili divno tradicionalno veče.Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio dva kulturno-umetnička društva

Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao je slavi SFD Homolje Gossau.

Ono što naša udruženja rade je ključno za povezivanje građana Srbije koji žive u Švajcarskoj i zbog toga želim da se zahvalim i da istaknem da ćemo konzulat i ja lično uvek biti tu da vas podržimo - istakao je generalni konzul Šaulić.

Srdačno druženje sa KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha, kao i sve čestitke na organizaciji i predivnoj atmosferi. Dokaz ste da ujedinjeni možemo napred i da nam je svaki cilj dostižan istakao je generalni konzul Šaulić.Generalni konzulat na proslavi 40. godišnjeg jubileja FMD „Kolo“ Neuhausen

Konzul Sanja Stojanac je prisustvovala proslavi povodom 40. godišnjeg jubileja FMD „Kolo“ Neuhausen.

Tom prilikom je primila zahvalnicu koju je Generalni konzulat dobio za izuzetan doprinos i saradnju.

 Generalni konzul Mihajlo Šaulić na otvaranju prve poslovnice MTEL

Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao je otvaranju prve poslovnice firme MTEL Švajcarska u tržnom centru u Volenu, Cirih.

Tom prilikom je čestitao generalnom direktoru Telekom Srbije Ljubomiru Lučiću na zvaničnom početku poslovanja u Švajcarskoj Konfederaciji.

 Poseta Njenog Visočanstva Barbare Karađorđević konzulatu

Divna poseta i još prijatniji razgovor generalnog konzula Mihajla Šaulića sa Njenim Visočanstvom Princezom od Lihtenštajna Barbarom Karađorđević.Generalni konzul u poseti KUD Kikac Basel

Kao po običaju nastavljamo da obilazimo naša kulturno umetnička društva po Švajcarskoj.

Veliko hvala na gostoprimstvu Zoranu Markoviću predsedniku društva.

 

 

 Generalni konzul Mihajlo Šaulić primio mlade izviđače

Generalni konzul Mihajlo Šaulić primio mlade izviđače Srbije - dvadeset i dvoje - predstavnike iz Srbije koji učestvuju na švajcarskoj smotri MOVA 2022.

Savezi izviđača Švajcarske i Srbije su bliski partneri u poslednjih 15 godina u organizovaciji godišnjih kampova izviđača. Ove godine učešće mladih izviđača je organizovano u dolini Goms.

Pored redovnih aktivnosti u kampu, mladi izviđači Srbije su posetili Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu, gde ih primio i ugostio Generalni konzul Mihajlo Šaulić.

Generalni konzul Mihajlo Šaulić istakao:

Divno je bilo ugostiti i družiti se sa našim mlađim izviđačima, koji su proveli 3 nedelje u Švajcarskoj i učestovali na smotri sa 35.000 svojih vršnjaka iz celog sveta. Prelep je osećaj videti ih nasmejane, srećne i pune prelepih iskustava.

Deca su naša budućnost!

Živela Srbija

Živela naša deca!

 Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podržao KROS RTS-a

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podržao realizaciju manifestacije KROS RTS-a.

Dana 12.06.2022.godine se u Šlirenu na fudbalskom terenu FC SRBIJE ZH održao ovogodišnji KROS, na kojem je učestvovalo preko 120 dece, trčalo i borilo se za prvo mesto.

Konzul Sanja Stojanac je dodelila diplome najbolje plasiranim učesnicima, i istakla:

Čast nam je bila što smo prisustvovali ovoj manifestaciji i najbolje plasiranim učesnicima dodelili diplome.Svečana dodela svedočanstava malim maturantima srpske dopunske škole

Generalni konzulat je u saradnji sa srpskom dopunskom školom organizovao svečanu dodelu svedočanstava malim maturantima.

Tom prilikom Generalni konzul Mihajlo Šaulić se obratio:

Poštovani nastavnici, cenjeni roditelji, najdraži mali maturanti…
Čast mi je da vas sve danas pozdravim ovako lepim povodom kao što je završetak osnovnog školovanja. Osam godina koje ste proveli ovde ostaće vam u sećanju kao jedan od najlepših, a svakako najbezbrižniji period života. Siguran sam da ćete ih se sećati sa velikom radošću.

Sa druge strane, činjenica da ste odabrali da učite u srpskoj dopunskoj školi treba da vas danas i svakoga dana ubuduće ispuni i ponosom. Jer, niste zaboravili ko ste, i odakle su vam koreni. Upravo ta zajednička otadžbina, i drugarstvo koje sada negujete, treba da vas u životu stalno više povezuje i čini da jedni druge volite, podržavate i pomažete. Jer, samo ujedinjeni možemo napred. A dok gledam vaša mlada nasmejana lica, siguran sam da će tako i biti!

Uživajte u današnjem danu, i želim vam da ovo bude tek početak svega lepog što vam život nosi.

Živela naša deca!

Živela Srbija!

 

 Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore

Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore

Četvrti Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore („Samit srpske dijaspore“) uspešno je održan 13. i 14. maja 2022. godine u Gradskoj hali Ditikon u Cirihu. Događaj je organizovalo Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Bernu. Cilj održavanja Samita je podrška srpskim kompanijama u Švajcarskoj, kao i podsticanje i dalje unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između dijaspore i Matice.

Samitu su prisustvovali, premijer R. Srpske R. Višković sa svojim saradnicima, Pomoćnik ministra spoljnih poslova R. Srbije M. Knežević, ambasador R. Srbije u Švajcarskoj G. Bradić, ambasador BiH u Švajcarskoj B. Bronza, Generalni konzul R. Srbije u Cirihu M. Šaulić, O. Berčinger, predsednik Privredne komore Švajcarske za Centralnu Evropu, B. Simanić, direktor sektora za preduzetništvo u PKS sa saradnicima, kao i brojni predstavnici gradskih uprava iz R. Srbije i R. Srpske.

Na sajmu se predstavilo oko 30 kompanija iz Švajcarske, Srbije, R. Srpske, kao i po jedna iz Crne Gore i Hrvatske.

U okviru ekonomskog foruma održana su predavanja na temu informacionih tehnologija, energetike, nekretnina i medicine. Predavači su bili ugledni predstavnici švajcarskih i srpskih kompanija i univerziteta koji su sa posetiocima sajma, studentima, poslovnim udruženjima i pojedincima koji posluju u Švajcarskoj, imali priliku da razmene iskustva u navedenim oblastima i uspostave značajne kontakte u cilju dalje zajedničke saradnje.

Televizija „TSD“ uživo je prenosila događaj.Manifestacija ''Kao Guča

Manifestacija ''Kao Guča''

Obaveštavamo sve građane da će se u Cirihu, po prvi put, od 27. maja do 29. maja 2022. godine održati festival ''Kao Guča'' po ugledu na tradicionalni ''Dragačevski sabor trubača'', koji je već prepoznatljiv kao Srpski brend.

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podržava festival ''Kao Guča'' i poziva sve građane da se pridruže ovoj manifestaciji, kao i da posete štand Generalnog konzulata u cilju upoznavanja sa turističkim i investicionim potencijalima Republike Srbije.

 Generalni konzul u poseti FMD „Kolo“: „Moramo sačuvati korene“

Generalni konzul u poseti FMD „Kolo“: „Moramo sačuvati korene“

Kao jedan od glavnih ciljeva tokom svog mandata generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić postavio je veće povezivanje naših ljudi koji žive u rasejanju. Ostvarivanje ovog plana nastavljeno je posetom Folklorno muzičkom društvu „Kolo“ u Nojhauzenu (Neuhausen).

Nakon srdačnog prijema od strane uprave i članstva, usledilo je druženje tokom koga su članovi udruženja preneli svoja dosadašnja iskustva generalnom konzulu koji je istakao značaj njihovog rada za očuvanje kulture i identiteta.

-      Gde god se nalazili, svoje korene moramo čuvati jer je to spona koja nas sve povezuje. Stoga vam se zahvaljujem na svemu što ste dosad uradili za očuvanje tradicije, i vrata konzulata i moja lično su vam uvek otvorena za sve što možemo pomoći – istakao je generalni konzul Šaulić.

 Generalni konzul Mihajlo Šaulić posetio kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Ciriha

Generalni konzul Šaulić: Sloga je uslov bez koga ne možemo napredovati

Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Ciriha već više od pola veka okuplja ljude poreklom iz Srbije i čuva od zaborava našu kulturu i običaje. Ovu činjenicu istakao je i generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić prilikom posete udruženju.

-      Samo ime vašeg KUD-a nosi posebnu poruku jer sloga i jeste uslov bez koga nikako ne možemo napredovati i utkana je i u tradicionalnu izreku „Samo sloga Srbiju spašava“. Drago mi je što vidim da kod vas to nije sadržano samo u imenu već i u svemu što radite. Ja vam na tome čestitam, i moram vam reći da ćemo konzulat i ja učiniti sve da vam samo pomognemo u godinama koje su pred nama – podvukao je generalni konzul Šaulić koji je u prijatnom druženju sa članstvom proveo nekoliko sati.
 KUD „Kikac“ iz Bazela ugostio generalnog konzula RS u Cirihu

KUD „Kikac“ iz Bazela ugostio generalnog konzula RS u Cirihu 

Da naši ljudi, gde god se nalazili, ne zaboravljaju odakle su potekli, svedok je i KUD „Dobrosav Radovanović Kikac“ iz Bazela koje još od 1968. neguje tradiciju i kulturu Srbije. Svoju želju da i ubuduće nastave sa još većim žarom i entuzijazmom potvrdili su tokom posete generalnog konzula Republike Srbije u Cirihu Mihajla Šaulića. Tokom razgovora, članovi i rukovodstvo udruženja izneli su svoja iskustva ali i planove generalnom konzulu Šauliću koji im je obećao podršku.

-      Oduvek tvrdim da samo ujedinjeni možemo napred, i cilj mi je da se naši ljudi koji žive u Švajcarskoj kao i udruženja što više povežu u vremenu koje je pred nama. Vi ste dosad uradili sjajan posao po tom pitanju i imaćete ubuduće svu moguću podršku konzulata – istakao je on.
 EKONOMSKI FORUM I PRIVREDNI SAJAM SRPSKE DIJASPORE 13. i 14. maj 2022. godine - Stadthalle Dietikon

EKONOMSKI FORUM I PRIVREDNI SAJAM SRPSKE DIJASPORE
13. i 14. maj 2022. godine - Stadthalle Dietikon

Obaveštavamo Vas da Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Bernu, organizuje četvrti Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore koji će se održati 13. i 14. maja 2022. godine u Gradskoj hali Dietikon.
Pozivaju se privrednici u Švajcarskoj da uzmu učešće na sajmu kao izlagači, a predstavnici dijaspore da prisustvuju događaju i po želji se uključe u diskusije na panelima i obiđu izlagače na štandovima.
Održavanje ekonomskog foruma i privrednog sajma srpske dijaspore je dobra prilika da se švajcarski i srpski preduzetnici sretnu u Švajcarskoj i razmene mišljenja sa predavačima iz oblasti informacionih tehnologija, energetike, nekretnina i medicine, kao i izlagačima iz Švajcarske i matice.
Ulaznice za forum i sajam se mogu pribaviti preko sledećeg sajta:       https://tipo.ch/hrcbggl8bz

Predavači na forumu:

• Nj. E. Goran Bradić, Ambasador Republike Srbije u Bernu
• Oliver Bertschinger, SEC Handelskammer Schweiz-Mitteleuropa
• Milica Schoch, Sales Manager, Serbia Prime Site One AG
• Sascha Djurdjevic, CEO Klimagie AG, dipl. Techniker HF Klima, Experte Gebäudetechnikplaner/in Lüftung EFZ
• Nebojsa Bogdanović, (Ph.D. Physics & MBA), Senior Transaction Manager Renewable Energy bei EKZ
• Jakob Schaad, (Dr. oec. Publ) Partner bei LINDEMANNLAW
• Slobodan Luković, (Ph.D. Computer Science), CT Expert and Scientist, Project Leader & Blockchain Enthusiast, Vice President Strategic Partnerships Ethernal, COO BizTravelz
• Jovana Micic, (Ph.D. in Cryptology and Data Security), Blockchain expert & SwissNFTs Co-founder
• Maja Mišić, (BA Communication Journalism, and Related Programs), Head of Sales bei Limos4
• Dr Vladimir Cmiljanović, CEO &Founder von Swissrocekts & Rocketvax
• Albert Muntane Casanova, CFO Rocketvax
• Rada Vujinović, PR
• Blagoje Antić, DHG Holding AG, CEO DHG Holding AG
• Ekspert i gostujući predavač kompanije Wemedoo AG

 

Sponzori i izlagači:
• Serbia Prime Site On AG
• Klimagie AG
• Vereinigung serbischer Unternehmer in der Schweiz
• Swiss Rockets AG
• RocketVax AG
• DHG Holding AG
• Serbia Prime Site One AG
• Limos4 - Premium-Limousinenservice
• LINDEMANNLAW
• BizTravelz
• Ethernal
• trookut gmbh
• trookut d.o.о.
• SwissNFTs
• Wemedoo AG
• Unity Systems (Schweiz AG)
• swisss serbian business network (SSBN)
• Istria Nuova Villas
• DUGO GmbH
• Serbinfo.ch
• Express Consulting AG
• Gastro Progress GmbH
• TEHNO-INDE D.O.O.
• Optima Medic d.o.o. Modrica
• Gradska Uprava Banja Luka
• SPI Solutions
• Rema Maschinen AG
• MTEL Schweiz AG
• MTEL
• Adria Telekom / Kao Guča
• Opstina Modrica
• Swiss Spine Solution
• Ambasada Republike Srbije u Bernu
• Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu


Za prijavljivanje za izlagačko mesto možete posetiti sledeći link:
Aussteller USPS Summit 2022 - Vereinigung serbischer Unternehmer in der Schweiz

Za ostale informacije možete se obratiti Udruženju srpskih privredika u Švajcarskoj:
USPS Samit 2022 

Udruženje srpskih privrednika Švajcarske
Seemattliweg 9
6423 Schwyz
Telefon 044 578 50 50
info@usps.ch

 Generalni konzul Mihajlo Šaulić na smotri folklora u Stadhalle Dietikon

Generalni konzul Mihajlo Šaulić na smotri folklora istakao: Ujedinjeni možemo sve

Čvrsto povezivanje svih građana Srbije koji žive u Švajcarskoj jedan je od ključnih ciljeva politike generalnog konzula RS u Cirihu Mihajla Šaulića od prvog dana mandata. Rešenost da ovu ideju sprovede još jednom je ponovio tokom prisustva na veličanstvenoj smotri srpskih kulturno-umetničkih društava na kojoj je u ciriškoj “Stadhalle Dietikon” 38 ansambala iz svih delova zemlje izvelo program za pamćenje.

- Ponosan sam što smo danas ovde još jednom pokazali da nas tradicija sve povezuje, i da smo odlučni da je negujemo jer to nije samo spona sa našom rodnom zemljom već i sa precima. Ovo je najbolji pokazatelj da ujedinjeni možemo sve i da samo tako idemo napred. Cilj generalnog konzulata i moj lično je da budemo spona i podržimo ovaj i slične događaje - istakao je generalni konzul Mihajlo Šaulić i zahvalio se svim učesnicima i organizatorima na sjajnoj manifestaciji.

 IZBORI 2022

POZIVI ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA 03.04.2022. GODINE:

Obaveštavamo da je Generalni konzulat Republike Srbije Cirih  svim državljanima Republike Srbije koji su blagovremeno poslali propisno ispunjene prijave i za koje je doneto rešenje o glasanju u inostranstvu poslao pozive za glasanje, na adresu navedenu u prijavi, za izbore koje će se 03.04.2022. godine u vremenu od 07:00 do 20:00 časova održati na biračkom mestu br. 73. – Generalni konzulat Republike Srbije Cirih, Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich.

Obaveštavamo sve građane koji su poslali prijave za glasanje, na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije mogu da provere svoj upis u birački spisak za glasanje u Generalnom konzulatu Cirih, putem linka  https://upit.birackispisak.gov.rs/  unošenjem JMBG i broja lične karte ili pasoša.


Molimo da prilikom dolaska na glasanje ponesete važeći identifikacioni dokument - biometrijski pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije.

S poštovanjem
GK RS CirihGeneralni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio dva kulturno-umetnička društva i fudbalski klub

Još jače povezivanje naših ljudi - primarni cilj konzulata

Glavni prioritet konzulata RS u Cirihu u narednom periodu biće još čvršće uvezivanje svih stanovnika naše zemlje koji žive u rasejanju kao i strateško povezivanje njihovih udruženja. Na ovome se svakodnevno intenzivno radi pa je tako generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić tokom prethodne nedelje obišao dva kulturno-umetnička društva i fudbalski klub.

Srdačno druženje sa KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha otpočelo je toplim prijemom gde su konzula dočekali najmlađi članovi, a sjajna atmosfera bila je i tokom susreta sa KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šonenverda. Tokom susreta sa čuvarima tradicije generalni konzul Šaulić istakao je značaj udruženja koja okupljaju naše ljude i neguju i promovišu kulturnu baštinu.

- Ono što naša udruženja rade je ključno za povezivanje građana Srbije koji žive u Švajcarskoj i zbog toga želim da se zahvalim i da istaknem da ćemo konzulat i ja lično uvek biti tu da vas podržimo - istakao je generalni konzul.

Poseta FK Srbija iz Bazela poklopila se sa utakmicom koju su igrali a koju je konzul ispratio sa tribina. Po završetku usledio je srdačni sastanak na kome je generalni konzul Šaulić izneo svoju viziju za pokretanje saveza koji će se na najvišem nivou brinuti o našim sportskim društvima.

- Čvrsto verujem da samo ujedinjeni možemo napred i moja snaga i energija u toku mandata biće usmerena ka još jačem povezivanju naših ljudi preko konzulata - istakao je generalni konzul Šaulić.

 

 

 ODLUKE O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
 
Obaveštavamo da je MSP N. Selaković 14. Februara  2022. godine doneo odluke br. 51/30-2022/01 i br. 52/30-2022/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.
 
Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:
 
 
 
ODLUKA
 
o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore br: 52-229/30-2022/01 od 11. aprila 2022.godine  -  otvoriti OVDE
 
ODLUKA
 
o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu br: 51-366/30-2022/01 od 11. aprila 2022.godine  -  otvoriti OVDE
 


Dan državnosti Srbije proslavljen u Cirihu

 

Generalni konzul gospodin Mihajlo Šaulić: Samo ujedinjeni možemo napred!

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu organizovao je skup povodom Dana državnosti Republike Srbije na kome je kao domaćin goste dočekao generalni konzul gospodin Mihajlo Šaulić, poželevši dobrodošlicu brojnim uvaženim zvanicama, građanima Srbije ali i prijateljima naše zemlje iz celog sveta.

Praznik su čestitali predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili i generalni konzuli NR Kine gospodin Zhao Qinghua, Turske gospodin Hasan Emre Uygun, Dominikanske Republike gospodin Delano Freddy Marte Ramirez, Brazila gospodin Jose Estanislau Do Amaral Souza Neto, brojni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, najuspešniji građani Srbije iz svih sfera koji žive u Švajcarskoj, kao i mnogi prijatelji naše zemlje među kojima je bio i bivši političar a sada novinar Kristof Mergeli, čije pisanje je mnogo pomoglo podizanju ugleda Srbije. Više stotina gostiju prisustvovali su svečanom programu u kome su im se obratili zvanični govornici među kojima je bio i Njegova ekselencija, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, gospodin Goran Bradić, a imali su prilike da vide i splet narodnih igara kojim je obeležen jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije.

- Sretenje kao Dan državnosti ne nosi samo simboliku, već i duboku poruku da samo ujedinjeni možemo napred.

Upravo ovaj ujedinjujući faktor, koji Srbiju i čini majkom svih svojih stanovnika i prijateljem svih dobronamernih ljudi, inspiriše nas i obavezuje da još više, u vremenu koje je pred nama, ojačamo zemlju iznutra i učinimo je još većim faktorom stabilnosti u regionu i svetu - rekao je u svom govoru generalni konzul gospodin Mihajlo Šaulić.

 PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE NA IZBORIMA 3. APRILA 2022. GODINE
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine i da su isti zakazani za 3. april 2022. godine.
 
Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.
 
Državljani R. Srbije sa biračkim pravom, mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu diplomatsko-konzularnom predstavništvu najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine.  Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju.
 
       Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak.
 
     To možete učiniti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  UPIT

a) Ukoliko je lice upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu:

- zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

b) ukoliko lice nije upisano u jedinstveni birački spisak (JBS) u Republici Srbiji, podnesi dva zahteva:

zahtev za upis u JBS u Republici Srbiji i

zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

 

     Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li su građani - birači ranije glasali u inostranstvu.

     Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

    Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (prve strane pasoša ili obe strane lične karte) može se dostaviti na sledeći način:

- lično u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, svakog radnog dana od 08:30-13:00 časova, a sredom od 08:30 do 13:00 i od 15:00 do 18:00 časova;

- elektronski putem mejla: sanja.stojanac@mfa.rs

- poštom na adresu: Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich

 

PRIJAVLЈIVANjE ZA GLASANЈE U INOSTRANSTVU DO 12. MARTAPredsednik Republike Aleksandar Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju 15.02.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu da je Srbija država slobodnih seljaka, čije je pravo na imovinu potvrđeno najvišim pravnim aktom Kneževine.

„Nemamo pravo da se pred senima predaka ne prisetimo da su u to vreme najveće sile sveta baštinile viševekovnu tradiciju robovlasništva, kmetstva, te surovog kolonijalizma. I nismo mi slučajno danas jedna od najbrže i najviše rastućih ekonomija Evrope, kao što nismo slučajno zemlja gradilišta i novih investicija. Ni najmanje slučajno nije ni to što smo uspeli da se izborimo sa svim krizama, od poplava, do pandemije. Na kraju, nismo tek pukom slučajnošću nezavisna zemlja, koja sama odlučuje o svojoj sudbini. To je bila obaveza koju smo dobili tog 15. februara 1835. godine od okupljenih na poljani naše slobode i naše budućnosti“, poručio je predsednik.

Predsednik Republike podsetio je da se današnja Srbija temelji na dva događaja, koja su se odigrala na isti dan, u različitim vremenskim intervalima, te da svakodnevnim naporima, koje ulažemo u boljitak i jačanje naše zemlje, otplaćujemo dug, koji su nam ostavili Karađorđe, Čarapić, Veljko, Glavaš, Sinđelić i svi drugi ustanici.

„Prvi događaj je, po istoričarima, najznačajniji u našoj modernoj istoriji, jer su njime otpočeli ratovi za slobodu, nezavisnost i ujedinjenje. I tog 15. februara 1804. godine, u Marićevića jaruzi, u Orašcu, narodne vođe su podigle prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, i koji će, na ovim prostorima, ustoličiti tu svetu reč sloboda, kao najvažniji izraz, kao obavezu i zavet. Zahvaljujući njima, Srbija je uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju, ali i tuđu slobodu i nezavisnost. Srbija danas predstavlja bastion slobode i nezavisnosti i garant mira na ovim prostorima“, rekao je predsednik Vučić.

„Svaki naš novi put, svaka bolnica, pruga, fabrika koju podižemo, svojevrsna je otplata na snove i žrtvu ustanika, koji su, ne traživši ništa ni od koga, krenuli na taj strašni i lepi put slobode. Uprkos slomu kao krajnjem rezultatu, Prvi srpski ustanak dokazao je da Srbija, oslonjena sama na sebe, može biti slobodna i potpuno funkcionalna kao država.  Želja ustanika da osvoje pravo na "Srpsko Pravlenije", metaforički je začetak buduće srpske države“, poručio je predsednik.

Predsednik Republike potom je istakao da Srbija pre tačno 187 godina, na verski praznik Sretenje, nije dobila samo prvi Ustav, već da je zahvaljujući njemu postala država.

„Tako je odlučeno na najvećoj Skupštini ikada održanoj, u Kragujevcu, u porti Pridvorske crkve. Na toj poljani pod otvorenim nebom, Srbija je dobila svoju zastavu, svoj grb, svoje institucije i ozvaničila svoju slobodu. Jedan narod, ponosan, seljački i istrajan je odlučio da, posle vekova ropstva, zakonski zbaci razne okove, i da od te poljane napravi modernu državu, državu bez robova, u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, svi imati prava i slobode, a svaka vlast biti ograničena“, naglasio je predsednik dodajući da je tog dana Srbija, po svom uređenju, stala rame uz rame sa Francuskom i Belgijom i postala jedna od najmodernijih evropskih država.

Tokom obraćanja, predsednik je rekao da zahvaljujući junačkim precima Srbija danas živi kao slobodna, nezavisna, stabilna, dostojanstvena država, koja je u miru sa svima. Zatim je poručio da uručuje ordenja, kao znak zahvalnosti svima onima, koji su svojim radom i zalaganjem doprineli upravo takvoj Srbiji.

„Ostaće večno upamćeni, zabeleženi na stranicama te velike i divne knjige, koju su naši preci počeli da pišu, bez reči, ali sa jasnom mišlju, koju mi danas nastavljamo, vredno i pažljivo, znajući da ona nema kraj“,  zaključio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.15.02.2022. - Video prezentacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Dana državnosti 2022

   

Republika Srbija danas obeležava svoj nacionalni praznik, Sretenje. Video prezentaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije možete pogledati na sledećem linku: https://drive.google.com/file/d/1-IZNdQw5-IatJWLh_XUBZr-9N-xrsOgT/view?usp=sharingGeneralni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić prisustvovao svečanom prijemu povodom dana Republike Srpske

Čast mi je što sam imao priliku da govorim na svečanom prijemu povodom dana Republike Srpske i da uz čestitke i poruku mira i bratske ljubavi prenesem želju da veze sa Srbijom u godinama koje predstoje budu još jače. Na to nas obavezuje ne samo osećaj pripadnosti istom narodu, zajednička istorija, vrednosti i moralne norme koje delimo, kultura i tradicija, već i Dejtonski sporazum, za čije je sprovođenje Srbija garant. Ljubav i podrška prema svom narodu i državi, uz poštovanje i saradnju sa svima ostalima, bili su i ostaće principi koje Srbija neće menjati.

Živela Srbija!

Živela Srpska!

 

 

 Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić proveo je praznik Sveti Sava sa članovima istoimenog KUD iz Alstatena

Sveti Sava, koga vernici SPC slave 27. januara jedan je od najvećih praznika među Srbima, a generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić ovaj praznik proveo je sa članovima istoimenog KUD iz Alstatena.

Sa članovima udruženja “Sveti Sava” generalni konzul je proslavio sveca ali i iskoristio priliku da razgovara o izazovima sa kojima se ovi čuvari tradicije susreću.

- Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo što sam zajedno sa vama proslavio dan u kome obeležavamo našeg prosvetitelja, vizionara, prvog Arhiepiskopa SPC i zaštitnika svih đaka Svetog Savu. Hvala vam svima na otvorenom razgovoru i hvala vašem predsedniku Peru Kovljeniću, koji me je upoznao sa svim sa čim se suočavate. U konzulatu i u meni lično imate podršku u svakom trenutku - rekao je generalni konzul Šaulić.

 Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio je Srpsko folklorno društvo Homolje u gradu Gossau

Očuvanje tradicije i negovanje običaja jedna je od najjačih spona sa maticom svih naših ljudi koji žive u rasejanju. Svestan ove činjenice, generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio je Srpsko folklorno društvo Homolje u gradu Gossau.

Ovo udruženje koje već više od dve i po decenije kroz tradicionalnu pesmu i igru upoznaje mlade naraštaje ali i građane Švajcarske sa našom bogatom kulturnom baštinom toplo je dočekalo generalnog konzula i u iskrenom i srdačnom razgovoru prenelo svoje iskustvo ali i izazove sa kojima se suočavaju.

- Udruženja poput vašeg su od izuzetnog značaja, jer sa jedne strane šire našu kulturu i umetnost po svetu, dok sa druge čvrsto povezuju sve naše ljude koji žive ovde i jačaju njihovu vezu sa Srbijom. Hvala vam na toplom prijemu, a posebnu radost mi čini to što vidim ovoliki broj najmlađih koji žele da čuvaju našu tradiciju. U tom smislu, želim da u godinama koje slede vaše veze sa maticom budu još jače, i konzulat kao i ja lično ćemo se potruditi da vam u tome pomognemo na sve raspoložive načine - istakao je generalni konzul Šaulić, koji je pozdravio i zahvalio se na prisustvu ovom okupljanju gradskom sekretaru grada Beograda i istaknutom članu SNS Nemanji Stajiću.

 Generalni konzul Šaulić otpočeo razgovore o poboljšanju saradnje sa “Еr Srbiјa”

Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić nastavio je seriju sastanaka koji za cilj imaju osnaživanje povezanosti konzulata sa zajednicom. U tom cilju sastao se sa predstavnikom kompanije “Еr Srbiјa” Srđanom Pavićevićem. U iscrpnom i otvorenom razgovoru razmatrali su mogućnosti da se u narednom periodu pronađe način da se naprave olakšice i povoljnosti za naše građane.

- Želja nam je da poboljšamo saradnju sa nacionalnim avio prevoznikom i u tom smislu sastanak koji smo imali bio je tek prvi korak u ostvarivanju tog plana, a sve sa ciljem da olakšamo život građanima Srbije koji žive u Švajcarskoj - istakao je konzul Šaulić i dodao da će ovakvih razgovora biti još u budućnosti.

Razgovoru su kao istaknuti predstavnici zajednice prisustvovali i gospodin Stojanović i gospodin Lubenović koji su izneli ideju za manifestaciju “Kao Guča” koja bi predstavila srpsko muzičko nasleđe našim ljudima ali i svim ostalim narodima koji žive u Švajcarskoj, te u godinama koje slede postala bitan kulturni ali i društveni događaj. Generalni konzul Šaulić izjavio je da su vrata srpskog diplomatskog predstavništva otvorena za sve, te rekao da će konzulat biti partner svakome ko želi da poboljša život ljudi iz Srbije.

 

 Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić božićne praznike proveo je sa građanima Srbije

Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić božićne praznike proveo je sa građanima Srbije, vernicima SPC koji su najradosniji hrišćanski praznik svetkovali u hramovima. Za Badnje veče bio je u Svetouspenskom hramu u Cirihu, gde je prisustvovao liturgiji.

- Puno mi je srce što je večeras Svetouspenski hram u Cirihu bio pun vernika i što se njime, na ovaj praznik, širila atmosfera mira i ljubavi među ljudima. Veliko hvala hvala ocu Miroslavu i predsedniku Crkvene opštine gospodinu Tejiću na gostoprimstvu i ukazanoj časti da se obratim našim građanima.

Želim svima srećan i blagosloven Badnji dan - napisao je Šaulić na zvaničnom profilu.

Na božićno jutro, generalni konzul zaputio se u Sent Galen, gde je u hramu prisustvovao liturgiji koju je vodio otac Brane, a potom i proveo sate u razgovoru sa građanima i predstavnicima crkve.

- Božić je praznik kada se prašta, kada ljubav pobeđuje, kada se upućuju najlepše želje i kada se porodice okupljaju. Moja želja je da se u godinama koje su pred nama što više okupljamo jer nas Srbija kao matica sve povezuje i da upravo naš konzulat postane institucija koja će to uraditi. U to ime želim da vam čestitam praznike i da vam kažem da će naša vrata uvek biti otvorena za sve građane. Mir Božiji, Hristos se rodi - rekao je generalni konzul Šaulić.

 

 

 

 

 Poseta generalnog konzula Mihajla Šaulića Hramu Svete Trojice

Novopostavljeni generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić odmah po preuzimanju funkcije izjavio je da mu je cilj da ojača odnose matice sa dijasporom, a prve korake napravio je odmah, posetivši u drugom danu 2022. Hram Svete Trojice u Cirihu.

Generalni konzul prisustvovao je liturgiji a potom u iscrpnom i otvorenom razgovoru sa ocem Branimirom čuo dosadašnja iskustva SPC i njenih vernika koji žive u rasejanju. Starešina crkve objasnio je da su odnosi crkve i konzulata oduvek bili dobri ali da postoji mesta za napredak, na čemu će se intenzivno raditi već u sledećim mesecima. Kako je podvukao generalni konzul Šaulić, vremena za čekanje nema i jedan od prioriteta tokom njegovg mandata biće učvršćivanje saradnje diplomatskog predstavništva sa svim zajednicama stanovnika Srbije koji žive u Švajcarskoj.

-         Cilj nam je da u već u prvih šest meseci ojačamo sve relacije između konzulata i verskih zajednica kao i civilnih udruženja kojima pripadaju građani Republike Srbije. U tom smislu sastanak sa ocem Branimirom bio je od neprocenjivog značaja ali ću već u narednim danima zakazati i održati sastanke i sa ostalim istaknutim članovima zajednice. Važno je da svi naši ljudi znaju da je konzulat uvek tu za njih – poručio je generalni konzul Šaulić.

 Doneta Odluka o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u saradnji sa dijasporom, 17.11.2021.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović, doneo je 29. oktobra 2021. godine Odluku o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Uvid u donetu Odluku, kao i u spisak svih pristiglih prijava za dodelu nacionalnih priznanja, moguće je ostvariti putem sledećih linkova:

https://mfa.rs/lat
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Festival srpskog folklora Švajcarske u Dietikonu, 13.11.2021. godine

U subotu, 13. novembra 2021. godine, u Gradskoj hali u Dietikonu, kanton Cirih, Savez srpskog folklora Švajcarske je, posle dve godine pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, organizovao folklorni festival. Manifestacija, koja je otvorena intoniranjem himne „Bože pravde“, okupila je trinaest kulturno-umetničkih društava, i čak 638 učesnika, pred preko 1.000 gledalaca. Na događaj nije bilo moguće ući bez 3G sertifikata (vakcinisan, preležao, testiran), tako da je u tu svrhu iza hale bio postavljen punkt za brzo testiranje.
Konzul R. Srbije u Bernu, Predrag Mandić, pozdravio je prisutne u ime Ambasade i njegove ekselencije ambasadora Gorana Bradića istakavši da su slična dešavanja žila kucavica naših ljudi u rasejanju, a da je ovo najnovije dokaz da udruženja polako izlaze iz krize izazvane pandemijom. Podvukao je podršku udruženjima zbog bogatstva kulturnog nasleđa koje ostavljaju u amanet budućim generacijama, i pozvao roditelje da upisuju decu u Dopunsku školu na srpskom jeziku koja je besplatna, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Podsetio je, takođe, da se na sajtu Ambasade mogu pronaći mnoge korisne informacije oko upisa učenika u Dopunske škole, ali i uvek ažurne informacije u vezi sa COVID-19 režimom ulaska u Srbiju i Švajcarsku. Okupljenima su se obratili i domaćin, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, Nenad Milenković, kao i protojerej SPC u Cirihu Branimir Petković, dok je bio prisutan i predstavnik Generalnog konzulata R. Srbije u Cirihu, vicekonzul Živorad Petrović.
Festival je zvanično otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP. Istakao je da Uprava već dugi niz godina podržava folklorne manifestacije i udruženja, ali da je ova godina posebna po tome što je prvi put u prethodnih sedamnaest godina finansirana kupovina narodnih nošnji za decu i to u iznosu od oko 45.000 evra. Nazvao je folklor sportom sa dušom, izrazivši divljenje energiji s kojom mladi naraštaji neguju tradiciju i nastupaju na sceni. Srpsko kolo je, kako navodi, ono što povezuje Srbe preko svih meridijana, i nešto što će obavezno naučiti i svoju decu. Nakon festivala, Arno Gujon je održao sastanak sa predstavnicima kulturno-umetničkih društava i organizatorom.12.11.2021. - Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, naglasila da su četiri dragulјa srpske srednjovekovne kulturne baštine na Kosmetu – Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvalјujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerlјive važnosti ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine, podvukla je ona.

Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu i konsenzusu, utemelјenim u Povelјi UN i Ustavu Uneska, zbog čega se mi kontinuirano zalažemo za depolitizaciju ove organizacije.


Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs


 12.11.2021. - Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li možemo da računamo na podršku te zemlјe za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku, poručila je premijerka.

Ona je istakla da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i čitavoj Srbiji, kao i da se sa radošću seća posete Beogradu.

Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i predsednikom Slovenije, sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o podršci te zemlјe, koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalјi napredak Srbije ka punopravnom članstvu u EU, regionalnim odnosima i regionalnoj saradnji, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je u Parizu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Borelјom.

Bilo je zanimlјivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlјu i očekujem da se tako nastavi i danas, istakla je premijerka.


Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs
 Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu, 02.11.2021


"Vaše Ekselencije,
uvaženi delegati,
draga Sara,

Na samom početku, osećam obavezu da se zahvalim premijeru Borisu Džonsonu i Vladi Njenog Veličanstva na izuzetnom gostoprimstvu.

Imam privilegiju da predstavljam Republiku Srbiju na ovom važnom mestu i na najvišem svetskom forumu koji se bavi najvažnijom temom današnjice – unapređenjem klimatske svesti.

Svi smo saglasni da moramo da ulažemo u klimu i životnu sredinu.

Isto tako, svi se slažemo da buduće generacije moraju da se obrazuju kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, uništavajući jedinu planetu koja život čini mogućim.

Izuzetno sam počastvovan time što Republika Srbija kopredsedava ovogodišnjom Konferencijom kao predstavnik Istočnoevropske Grupe zemalja koje nisu članice Evropske unije.

U konkretnom smislu, poseban doprinos našeg ekspertskog tima vidimo u završetku pregovora na operacionalizaciji člana 6. Sporazuma iz Pariza, koji se odnosi na uspostavljanje globalnih tržišnih i netržišnih mehanizama smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i na preostale odredbe koje se tiču unapređenog okvira transparentnosti i zajedničke vremenske rokove za Nacionalno utvrđene doprinose, što su ključne odredbe Sporazuma za koje još nije postignuta odluka koju treba da usvoji Konferencija, odnosno sve države članice.

Stoga smatramo da je ovo izuzetna prilika da Srbija da svoj puni doprinos finalizaciji pregovora, koji će, nadamo se, obezbediti punu primenu Pariskog sporazuma.

Kao rezultat snažnog ekonomskog razvoja modelovanog za Srbiju do 2050. godine, uticaj sprovođenja ekoloških mera na zaposlenost će biti optimalan, kroz stvaranje novih radnih mesta i stvaranje novih, do sada nepostojećih industrija.

Na prvoj aukciji zelenih obveznica u Srbiji prikupljeno je milijardu evra, što jasno potvrđuje poverenje međunarodnih investitora u našu zelenu agendu, ali i ekonomsku i političku stabilnost naše države.

Prihode ostvarene izdavanjem zelenih obveznica koristićemo za finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, održivog upravljanja vodama, sprečavanja zagađenja i razvoja cirkularne ekonomije i očuvanje biodiverziteta.

I kao što vidite, dragi prijatelji, moji ljudi su mi pripremili sjajan govor, ali ja ću dodati još nekoliko reči i postaviti još nekoliko pitanja za one koji dolaze iz velikih sila i koji još nisu odgovorili na nekoliko pitanja:

Broj jedan je: kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti?

Čuli smo priču o trilionima dolara koji su nam na raspolaganju. Moje pitanje bi bilo: kolika bi bila kamatna stopa, koji bi bili uslovi za dobijanje tog novca i kako ćemo se, zapravo, pozabaviti tim pitanjem?

Broj dva: kako ćemo tretirati nuklearne elektrane? Hoćemo li ih sve zatvoriti ili ćemo ih dodatno graditi?

Takođe, kako ćemo da gradimo više obnovljivih izvora ako smo već počeli da podržavamo populističke pokrete protiv vetroparkova, novih hidroelektrana, i da li ćemo ugroziti nivo našeg javnog duga u odnosu na BDP ako uzmemo ogromne količine novca?

Kako ćemo se odnositi prema prirodnom gasu i kako ćemo da obezbedimo pristojne cene prirodnog gasa i električne energije?

Takođe, ovde sam došao električnim automobilom od Edinburga do Glazgova. Ali, kako ćemo vršiti iskopavanje i preradu litijuma, nikla, kobalta i mnogih drugih veoma važnih minerala?

I na kraju, svi znamo šta je naš krajnji, konačni cilj. Ali, to nije bajka – moraćemo mnogo da radimo, moraćemo da budemo 100 odsto posvećeni i moraćemo da budemo iskreniji jedni prema drugima.

Zdravlje ljudi koji žive u Srbiji direktno zavisi od sprovođenja ove agende, kao što zdravlje i život svakog živog bića na Zemlji zavisi od dogovora koji će se ovde postići i od sprovođenja tih dogovora na nacionalnom nivou.

Možda je pravo vreme da oslušnemo i čujemo vapaj Majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, naša deca će naslediti bespovratno zagađenu planetu.

Hvala vam što ste me saslušali."

Izvor: www.predsednik.rsSelaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, 15.10.2021

Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a:

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovani specijalni predstavniče,

Želim da zahvalim generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Guterešu i specijalnom predstavniku generalnog sekretara i šefu UNMIK Taninu na podnetom izveštaju i naporima koji se ulažu u sprovođenje mandata UNMIK. Zahvaljujem i članovima Saveta bezbednosti na kontinuiranoj pažnji koju posvećuju pitanju Kosova i Metohije. Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji i zalaže se za njen što delotvorniji rad u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 u nesmanjenom obimu, s ciljem izgradnje i očuvanja trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini.

 


Opširnije...
Doneta Odluka o sufinansiranju projekata za dijasporu 04.10.2021. godine

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 04.10.2021. godine, donelo Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Uvid u donete Odluke moguće je izvršiti putem sledeći linkova.

https://mfa.rs/lat

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 COVID-19

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Sva ograničenja ulaska u Švajcarsku u vezi sa Kovid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se od 02. maja 2022. godine. Od ovog datuma će važiti uobičajena pravila za ulazak u Švajcarsku.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša R. Srbije koje je izdao MUP RS - Koordinaciona uprava. Vize se pribavljaju u Ambasadi Švajcarske u Beogradu koja izdaje vize i za Lihtenštajn. Vizu nije moguće pribaviti na graničnim prelazima. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Švajcarske, dok pasoš mora biti izdat u poslednjih 10 godina. Pasoš mora biti važeći u trenutku regulisanja boravka.

Nosioci pasoša koji poseduju dozvolu boravka u jednoj od država članica Šengen zone ili važeću vizu za duži boravak kategorije „D“ države članice Šengen zone, nisu u obavezi da poseduju pasoš sa rokom važenja od 3 meseca nakon datuma napuštanja teritorije Švajcarske. Takođe, lica koja poseduju pasoš R. Srbije koji važi manje od 3 meseca, mogu da napuste Švajcarsku i opet da uđu na njenu teritoriju, ako poseduju dozvolu boravka „B“ ili „C“ kategorije izdatu od strane nadležnih švajcarskih organa (rezidenti). Međutim, ovim licima se skreće pažnja da pogranični organi Hrvatske, Slovenije i drugih država na putu između Švajcarske i Srbije, zahtevaju da pasoš važi više od 90 dana od dana ulaska u te zemlje, uprkos činjenici da njihovi nosioci imaju regulisan boravak u Švajcarskoj. Stoga se licima kojima pasoš važi manje od 90 dana savetuje da koriste avio prevoz od Švajcarske do Srbije (i nazad)“.

Švajcarski organi preporučuju da se za maloletna lica koja putuju preko švajcarske granice u pratnji jednog roditelja, treće osobe ili samostalno, poseduje izjava o saglasnosti roditelja ili staratelja. U toj izjavi moraju biti navedene lične informacije i broj telefona, kao i podaci o datumu putovanja, destinaciji, trajanju boravka i razlogu putovanja. Preporuka je da ovaj dokument bude sačinjen na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Švajcarskoj Konfederaciji (nemački, francuski, italijanski) ili na engleskom jeziku. Ne postoji posebna forma u kojoj ovaj dokument mora biti sačinjen; može biti napisan u slobodnoj formi.

Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na veoma skupe lekarske usluge, a može se desiti i da potvrdu o osiguranju zatraže na uvid pogranični organi. U pogledu unošenja i iznošenja novca u gotovini, nema ograničenja, niti obaveze prijavljivanja, ali je moguće da se na graničnom prelasku vrši kontrola porekla novca u slučaju da lice ima više od 10.000 franaka. Potrebno je imati dovoljno sredstava za boravak u Švajcarskoj, najmanje 150 franaka dnevno. U pogledu unošenja akciznih roba, lica starija od 17 godina mogu uneti 1 boks cigareta, ili 50 cigara ili 250 grama duvana, najviše 2 litra pića sa sadržajem alkohola do 15% i jedan litar pića sa sadržajem alkohola preko 15%. Za unošenje kućnih ljubimaca potrebna je veterinarska knjižica, odnosno „pasoš“ sa upisanim svim vakcinama. Za više informacija potrebno je pogledati sajt švajcarske carine: www.ezv.admin.ch

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Sporazum između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 01.01.2019. godine, uređuje pitanja invalidskog, starosnog i porodičnog osiguranja (rehabilitacije, bolesti, materinstva, otpremnine, vanredne penzije, načina obračuna penzije i isplate davanja), osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Opšta sanitarna situacija je odlična, nema potrebe za posebnim vakcinama. Telefon hitne pomoći 144, a za slučajeve trovanja 145. Aktuelnu informaciju o zdravstvenoj situaciji u Švajcarskoj možete pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (www.who.int).

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Švajcarskoj je dobra. Kriminala ima relativno malo. Kontakti sa policijom su na kantonalnom nivou. Pozivni brojevi za policiju su 112 i 117, pomoć na putu 140, za požar 118. Dozvoljena količina alkohola pri vožnji je 0,5 promila.

TRANSPORT – Dva najveća aerodroma su Cirih (+ 41 43 816 22 11) i Ženeva (+ 41 0848 192 020). Na ulasku u zemlju može se kupiti vinjeta za prevoz putevima po čitavoj teritoriji Švajcarske u iznosu od 40 CHF i nema dodatnih taksi, niti rampi na autoputevima. Švajcarska ima najrazvijeniju železničku mrežu u Evropi, vozovi su brzi, tačni, komforni, ali i skupi. Povratna karta na relaciji Bern-Cirih, drugom klasom, iznosi 110 CHF. Putna infrastruktura je veoma razvijena. Dozvoljeno je koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, nakon čega se ona mora zameniti za švajcarsku vozačku dozvolu polaganjem kontrolne vožnje. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna, kao ni Zeleni karton.

Dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima je 120 kilometara na čas. Saobraćajni prekršaji se strogo sankcionišu (sve se snima kamerama) i za prekoračenje dozvoljene brzine kazna je od 40-260 CHF, u zavisnosti od visine prekoračene brzine i da li je prekoračenje načinjeno u naseljenom mestu ili na auto-putu. Licima koja ne izmire kaznu za gore navedene prekršaje, može se dogoditi da im, prilikom sledećeg dolaska u Švajcarsku, vozilo bude privremeno oduzeto dok ne izmire iznos kazne uvećan za opomene i sudske troškove. Za razgovor mobilnim telefonom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje kazna je 150 CHF, a za pogrešno parkiranje 40-120 CHF, u zavisnosti od vremena prekoračenja, mesta parkiranja i slično. Kazne se, počiniocima koji u Švajcarskoj borave kao turisti, dostavljaju na kućnu adresu u Republici Srbiji.

OSTALO – Zvanična moneta je švajcarski franak (CHF). Moguće je koristiti samo međunarodne kreditne kartice „viza“, „dajners“, „masterkard“ itd. Cena prevoza tramvajem ili trolejbusom je od 2-4 CHF po vožnji. Cena taksijem za kraću vožnju u gradu je 25 CHF. U restoranima se ručak servira od 12,00-14,00 (prosečni meni je 40 CHF sa jednom čašom vina). Večera je od 18,00-23,00 časova, a prosečna cena sa pićem, za dvoje je oko 100 CHF. Prenoćište u hotelu zavisi od lokacije i kategorije. Soba za dvoje, sa doručkom, u hotelu sa 3 zvezdice je od 160 CHF.

 

Kontakti                                                                                                                                                   

Prilikom boravka u Švajcarskoj Konfederaciji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bernu (kontakt telefoni: +41 31 352 6353, +41 31 352 4996, elektronske adrese: konzul@ambasadasrbije.ch i info@ambasadasrbije.ch internet sajt: www.berne.mfa.gov.rs) i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu (kontakt telefon: +41 43 344 5630, +41 44 20 20273, elektronska adresa: srb.cons.zurich@mfa.rs internet sajt: www.zurich.mfa.gov.rs).Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM

25. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u Njujorku šefove diplomatije 28 država upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije, ali i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o čemu je razgovarao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je rekao da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije kada je reč o interesima Srbije na KiM.

 


Opširnije...
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO

26. septembar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju fabrike „Regent Lighting“

20. septembar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju fabrike za proizvodnju električne rasvete švajcarske kompanije „Regent Lighting“ u Svilajncu i najavio ulaganja u infrastrukturu tog kraja, što je, kako je poručio, važno za njegove stanovnike, ali i za investitore.


Opširnije...
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori

Obaveštavamo da je doneta Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori, broj 326-16/30-2021/01 od 15. septembra 2021. godine, a po konkursu koji je bio otvoren od 22. jula do 06. avgusta o.g. Uvid u donetu odluku možete izvršiti na zvaničnom internet sajtu Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu: www.mfa.rs i www.dijaspora.gov.rsObeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15.09.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu.

"Vaša Svetosti,poštovani člane predsedništva Bosne i Hercegovine gospodine Dodik,uvažena predsednice Republike Srpske gospođo Cvijanović, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade Republike Srbije gospođo Brnabić, Vaše ekselencije, časni oci, dragi prijatelji,
 


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“

05. avgust 2021. godine

Predsednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!


Opširnije...
Javni poziv za nacionalna priznanja 2021 - 4. avgust 2021. godine

Ministar spoljnih poslova R. Srbije Nikola Selaković raspisao je Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Javni poziv otvoren je od 3. avgusta do 12. avgusta 2021. godine.


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je Konkurs za sufinansiranje projekata, koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore. Konkurs traje od 22. jula do 06. avgusta 2021. godine.


Opširnije...
Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner

22. jul 2021. godine

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU. Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU


Opširnije...
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije

20. jul 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je da je, kada je u avgustu 2016. godine izabrana za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, želela da učini sve da promeni javnu administraciju i ono što joj je kao građaninu smetalo.


Opširnije...
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 09.06.2021.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo, članovi delegacija,

U svom izlaganju ukazaću na nekoliko aktuelnih pitanja koja se tiču nadležnosti Mehanizma – naime, mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Republici Srbiji, aktuelnom praksom onemogućavanja prevremenog puštanja na slobodu osuđenih, kao i obaveze Mehanizma u pogledu zaštite osuđenih lica.

Drugi deo izlaganja biće posvećen pitanjima koja se pokreću šestomesečnim Izveštajem o radu Mehanizma – predsednika Mehanizma g. Ađijusa i Izveštaja glavnog tužioca g. Serža Bramerca, posebno po pitanju aktuelne saradnje Republike Srbije sa Mehanizmom.


Opširnije...
ONLAJN GRUPNA NASTAVA SRPSKOG KAO ZAVIČAJNOG JEZIKA

Obaveštavamo Vas da Akademska srpska asocijacija, u okviru projekta "Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika", poziva pripadnike srpske dijaspore starosti od 14 do 20 godina da se prijave za besplatni grupni kurs srpskog kao zavičajnog jezika preko Skajpa.

Ovaj kurs se realizuje već petu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a po prvi put kroz grupni oblik nastave.
Svi zainteresovani pripadnici dijaspore starosti od 14 do 20 godina mogu se prijaviti do 13.6.2021. godine, dok će se onlajn kurs realizovati od 20. 6. do 31.7.2021. godine.
Više informacija o kursu možete naći na sajtu http://skr.rs/zar8

 Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“

20. maj 2021. godine

U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.

Tom prilikom, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da je ta usluga jedan od pokazatelja dobrog razvoja naše države, koja, kako je istakao, postaje magnet za ozbiljne strane kompanije, koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.

„Da ne budem pretenciozan, nego potpuno realan, ova usluga predstavlja prekretnicu u funkcionisanju našeg sistema. E- Konzulat i digitalizacija postupka izdavanja radnih viza za strane državljane koji žele da rade u Srbiji, jeste prva elektronska usluga MSP-a, a mogu da vam obećam da to jeste prva, ali nikako i poslednja e-usluga”, naglasio je Selaković.


Opširnije...
Vakcinacija državljana Srbije iz dijaspore 15. maja u Beogradu

Cirih, 29. april 2021.

Program za povezivanje za srpskom dijasporom "Tačka povratka", uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, obezbedio je poseban termin za vakcinaciju srpskih državljana iz dijaspore.

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu moći će da se vakcinišu 15. maja u Beogradu, a prijave za imunizaciju dostupne su na sajtu udruženja Tačka povratka https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore.

Prijave su otvorene do petka, 30. aprila u 23.59 časova i svako ko se prijavi dobiće potvrdu o terminu vakcinacije kao i o tačnom vremenu kada treba da se pojavi na Beogradskom sajmu.

Državljani Srbije iz dijaspore moći će da biraju između vakcina „Fajzer”, „Sinofarm” i „Sputnjik Ve”, dok će drugu dozu primiti na Beogradskom sajmu 5. juna.

Poziv se odnosi isključivo na državljane Srbije koji žive u inostranstvu.Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF

21. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti. Martejn je pozdravio odgovornu ekonomsku politiku Srbije i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije.


Opširnije...
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu

20. april 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

Predsednik Vučić je zahvalio dr Klugeu na ličnom angažovanju i podršci tokom aktuelne pandemije, posebno na tehničkoj pomoći i ekspertizi. Ovom prilikom upoznao je zvaničnika SZO sa rezultatima imunizacije u Srbiji i planovima kako da se vakcina obezbedi svim građanima koji budu želeli da je prime.


Opširnije...
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji

19. april 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.


Opširnije...
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid. 

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.


Opširnije...
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

13. april 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.


Opširnije...
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ - WICHTIGE MITTEILUNG

Због појаве коронавируса међу запосленима, Амбасада Републике Србије у Берну, у складу са превентивним мерама Швајцарске Конфедерације за сузбијање и превенцију COVID-19, ОБУСТАВЉА свој рад у периоду 01-09.04.2021. године.
Отказују се сви заказани термини за конзуларне услуге, због чега се најискреније извињавамо. За издавање спроводнице и путног листа, потребно је да се обратите Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (www.konzulat.ch).
Лицима којима су термини отказани биће дата предност у пријему захтева, одмах по отварању Конзуларног одељења Амбасаде, 12.04.2021.
Захваљујемо на разумевању.

WICHTIGE MITTEILUNG
Aufgrund des Auftretens von Coronavirus bei Mitarbeitern, hat die Botschaft der Republik Serbien in Bern, gemäss den vorbeugenden Massnahmen des Bundes beschlossen, die Botschaft im Zeitraum vom 01. – 09.04.2021 zu schliessen.
Alle Termine für konsularische Dienste werden abgesagt, wofür wir uns aufrichtig entschuldigen. Um eine Reisebestätigung oder die Ausstellung eines Leichenpasses zu beantragen, müssen Sie sich an das Generalkonsulat der Republik Serbien in Zürich (www.konzulat.ch) wenden.
Personen, deren Termin abgesagt wurde, erhalten unmittelbar nach der Eröffnung der Konsularabteilung am 12. April 2021 Vorrang bei der Annahme des Antrags.
Danke für Ihr Verständnis.Srbija opredeljena za intenzivniju saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa Grupom frankofonih ambasadora (GAF) u Srbiji, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje Srbije i Međunarodne organizacije Frankofonije.

Selaković je ukazao da je Srbija posvećena vrednostima Frankofonije - unapređenju mira, demokratije, ljudskih prava, međukulturne saradnje, dijaloga i solidarnosti, i izrazio očekivanje da će saradnja biti suštinski unapređena konkretnim predlozima za promociju francuskog jezika i frankofone kulture.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

24. mart 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.


Opširnije...
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

08. mart 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw


Opširnije...
Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o nastavku bilateralne saradnje i jačanju ekonomskih i trgovinskih veza između dve zemlje.


Opširnije...
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

18. februar 2021. godine

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.


Opširnije...
Dan državnosti Republike Srbije

Cirih, 15. februar 2021.

Svim našim građankama i građanima čestitamo Dan državnosti. Video materijal, koji je naše Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo povodom Dana državnosti Republike Srbije, možete pogledati ovdeOD 22.02.2021. OBAVEZAN PCR-TEST I 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE

Cirih, 10. februar 2021. godine

Srbija se od 22.02.2021. godine ponovo nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije korona virusom koju objavljuje Savezna služba za javno zdravlje (Bundesamt für Gesundheit), tako da će od tog dana svi putnici, koji su u bilo kom trenutku 10 dana pre ulaska u Švajcarsku boravili u Srbiji morati:


Opširnije...
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.


Opširnije...
Ulazak u Švajcarsku od 8. februara 2021. godine
 

Lica koja imaju pravo da uđu iz Srbije u Švajcarsku moraju od 08.02.2021. godine da najave svoj dolazak popunjavanjem prijave na sajtu https://swissplf.admin.ch/home, ali samo ako dolaze avionom, autobusom, vozom ili brodom. Putnici koji dolaze iz Srbije avionom, moraće od navedenog datuma da poseduju i negativan PCR-test.

Od 08.02.2021. godine, sva lica koja su 10 dana pre dolaska u Švajcarsku boravila u zemljama ili regionima sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom (lista se nalazi na sajtu Savezne službe zdravlja Švajcarske: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916) svoj dolazak moraju unapred da najave na sajtu https://swissplf.admin.ch/home. Ova lica moraće da poseduju negativan PCR-test ne stariji od 72 sata pri ulasku u Švajcarsku i da nakon toga budu u desetodnevnom karantinu, koji će moći da se prekine negativnim PCR-testom tek sedmog dana od ulaska u Švajcarsku. Srbija se, trenutno, ne nalazi na listi zemalja ili regiona sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom.

 Selaković i Gujon čestitali Savindan

26.1.2021.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

Video čestitku možete pronaći na Tviter nalogu i jutjub kanalu MSP RS:

https://twitter.com/MFASerbia/status/1354114539248300032?s=09
https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

26.1.2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

 


Opširnije...
Olakšan ulazak poslovnih ljudi u Srbiju

Od 20.01.2021. godine, domaćim i stranim državljanima, koji dolaze u Republiku Srbiju iz poslovnih razloga, ulazak je moguć pod posebnim, olakšanim uslovima, uz prethodno obaveštavanje Privredne komore Republike Srbije. Više informacija, kao i način prijave, možete pronaći ovde

Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 21.01.2021. god.

Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 21.01.2021. godine


Na osnovu člana 2. stav 1. tačka 11a) i člana 53. stav 1. tačka 5) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS”, br. 15/16, 68/20 i 136/20), člana 15. stav 4. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS”, br. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – dr. zakon i 47/18) i člana 4. stav 4. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti („Službeni glasnik RS”, broj 151/20), na predlog Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”,
 


Opširnije...
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021, koji je otvoren od 19. januara do 9. marta 2021. godine. Tekst konkursa i prateći prijavni obrasci mogu se naći na sledećem linku:
https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala minus od 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.

 


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

3.1.2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.


Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

2.1.2021.

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.


Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29.12.2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

„Srbija ostaje na kursu pobedničke politike – politike stabilnosti“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da naša zemlja ostaje na putu evropskih integracija i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, kao i da će graditi prijateljstvo sa SAD.


Opširnije...
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

 

 


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.


Opširnije...
Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 20.12.2020. god.


Na osnovu člana 2. stav 1. tačka 11a) i člana 53. stav 1. tačka 5) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS”, br. 15/16, 68/20 i 136/20), člana 15. stav 4. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS”, br. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – dr. zakon i 47/18) i člana 4. stav 4. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti („Službeni glasnik RS”, broj 151/20), na predlog Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, Ministar zdravlja donosi

UPUTSTVO
o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom zarazne bolesti COVID-19
"Službeni glasnik RS", broj 151 od 15. decembra 2020.
 


Opširnije...
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije Ursa Šmida, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu.

Predsednik Vučić i ambasador Šmid su se saglasili da su politički dijalog i ekonomska saradnja dveju zemalja u usponu. Predsednik Vučić je izrazio nadu da će ambasador Šmid, kao njegovi prethodnici, značajan deo svojih aktivnosti posvetiti privlačenju švajcarskih investicija na srpsko tržište, s obzirom na povoljne uslove za ulaganje.

Ambasador Šmid je rekao da je došao u Srbiju sa velikim entuzijazmom za rad na jačanju sveobuhvatne saradnje, posebno ekonomske, i potvrdio da je švajcarski Parlament produžio program saradnje sa našom zemljom.

Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći koju Švajcarska, kao zemlja sa jednim od najboljih obrazovnih sistema, pruža Srbiji u uspostavljanju dualnog obrazovanja. On je, s tim u vezi, izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta. Takođe je istakao i značaj švajcarske pomoći u osnivanju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.

Predsednik Vučić je zahvalio Švajcarskoj na podršci evropskom putu Srbije, koju je i ovom prilikom ambasador Šmid izrazio.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o situaciji u regionu, kao i o globalnim izazovima koje je nametnula pandemija korona virusa, posebno za ekonomiju. Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći koju je Švajcarska uputila našoj zemlji kao podršku u borbi protiv KOVID-19.

Beograd,
11. decembar 2020.SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.„DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“

Obaveštavamo da će, 29. decembra 2020. godine, Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, organizovati Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije. Tema Desete konferencije biće rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijаspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, te da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.
U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom desete jubilarne Konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.
Prijave za učešće na Konferenciji zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu da pošalju na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra 2020. godine.Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Kovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EK predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Kovida 19. Kada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Kovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Kovid 19.

Beograd,
08. decembar 2020. godinePITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU

KORONA VIRUS:

PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU, 04.12.2020.

 

Цирих, 4. децембар 2020. године
 

ОД 14.12.2020. ОБАВЕЗАН 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Србија се од 14.12.2020. године поново налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље (Бундесамт фüр Гесундхеит), тако да ће од тог дана сви путници који су у периоду од 10 дана пре уласка у Швајцарску боравили у Србији морати у обавезни 10-одневни карантин.  Ближе информације у вези са овом мером могу се наћи на следећем сајту:
https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.Izjave saučešća povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja

Povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja, a u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, molimo da izjave saučešća dostavljate elektronskim putem na e-mail Generalnog konzulata: info@konzulat.ch ili poštom na adresu: Generalni konzulat Republike Srbije, Alfred Escher Strasse 4, 8002 Zürich.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 18.05. do 01.06.2020.

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-potpisana.pdf


https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-potpisana.pdfKORONA VIRUS: SAOPŠTENJE SAVEZNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE, 01.07.2020.

Savezno veće je na sednici 1. jula donelo nekoliko odluka po pitanju mera u cilju sprečavanja ponovnog širenja korona virusa. S obzirom na veliki broj ljudi koji koristi javni prevoz, kao i povećan broj novozaraženih od sredine juna, odlučeno je da je obavezno nošenje maski u sredstvima javnog prevoza u celoj zemlji, počevši od ponedeljka, 6.jula. Takođe, svi putnici koji dolaze iz određenih regiona će morati u karantin. Planirano je da se od 20. jula ukinu ograničenja ulaska putnika iz određenog broja trećih zemalja.

Otkako je Savezno veće ukinulo većinu mera u borbi protiv epidemije korona virusa, sve više ljudi koristi usluge javnog prevoza. Kao rezultat toga, često nije moguće poštovati preporučenu distancu. S obzirom na sve veći broj ljudi koji putuju i sve veći broj novozaraženih od sredine juna, Savezno veće je odlučilo da pojača zaštitne mere i u skladu sa tim je donešena odluka da nošenje maski postane obavezno u svim sredstvima javnog prevoza širom zemlje. Takođe, od ponedeljka, 6. jula, sve osobe starije od 12 godina moraće da nose zaštitne maske u vozovima, tramvajima i autobusima, na planinskim železnicama i žičarama, kao i na brodovima. Izmenjeni pravilnik biće usvojen i objavljen sutra.

Iako već postoji preporuka da se nose maske u sredstvima javnog prevoza, mali broj ljudi poštuje ovaj savet. Današnja odluka Saveznog veća takođe dolazi kao odgovor na preporuke struke i na zahtev određenih kantona. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) takođe preporučuju nošenje maski u slučaju kada nije moguće poštovati neophodnu distancu.
Karantin za putnike iz određenih regiona

Od sredine juna, broj novih slučajeva zaraženih korona virusom je u porastu u Švajcarskoj, nakon što su zaražene osobe ušle u zemlju iz zemalja članica šengenskog prostora i ostalih ne-šengenskih zemalja. Shodno tome, počevši od ponedeljka, 6. jula, svi građani koji ulaze u Švajcarsku iz određenih regiona moraće da budu u karantinu deset dana. Savezna služba za javno zdravlje (BAG) sačiniće spisak svih ovih regiona koji će biti redovno ažuriran. Zaraženi putnici će još tokom putovanja (avionom, autobusom, na graničnim prelazima) biti obavešteni. Po ulasku u Švajcarsku moraće da se prijave kantonalnim vlastima. Novi pravilnik biće usvojen i objavljen sutra. Takođe, svim avioprevoznicima kao i putničkim kompanijama će biti sugerisano da ne prevoze bolesne putnike.

Ograničenja ulaska ostaju na snazi do 20. jula


Na sednici 1. jula 2020. godine Savezna vlada je razmatrala preporuke Evropskog saveta o ukidanju ograničenja ulaska koje će se od 1. jula primeniti na 15 zemalja. Očekuje se da će Švajcarska slediti ove preporuke, ali od 20. jula i sa izuzetkom Srbije. Savezno ministarstvo pravde i policije planira da od 20. jula obriše sa liste rizičnih zemalja sledeće države: Alžir, Australiju, Kanadu, Južna Koreju, Gruziju, Japan, Maroko, Crnu Goru, Novi Zeland, Ruandu, Tajland, Tunis, Urugvaj i zemlje koje nisu potpisnice Šengenskog sporazuma (Bugarsku, Kipar, Hrvatsku, Irsku i Rumuniju). Primenom preporuka EU, očekuje se i da će Kina biti uklonjena sa ove liste, pod uslovom da se uspostavi reciprocitet za putnike koji dolaze iz Švajcarske.

 KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI
22. maj 2020.

Obaveštavamo da je raspisan konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore. Detaljne informacije možete pronaći ovde
https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 

 VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

22. maj 2020.

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.


Opširnije...
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE

OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE
 
Obaveštavaju  se  birači  koji  imaju  boravište,  ili  se  trenutno  nalaze  u  inostranstvu,  da  preko diplomatsko-konzularnog  predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za  obradu, zahtev podnositi do 20:00), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu......

 


Opširnije...
„DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“


Obaveštavamo da Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, organizuje „Devetu konferenciju novinara i medija dijaspore i Srba u regionu“ 26. decembra 2019. godine u Pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu. Konferencija je posvećena umrežavanju medija u Srbiji koji prate dijasporu sa medijima u inostranstvu koji proizvode sadržaje na srpskom jeziku, u cilju međusobnog povezivanja i razmene materijala radi podizanja vidljivosti aktivnosti dijaspore, pre svega na planu očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.


Molimo sve predstavnike medija, organizacija i udruženja koji na teritoriji Švajcarske proizvode sadržaje na srpskom jeziku, a zainteresovani su za učešće na Konferenciji, da prijave šalju na e-mail pc@uns.org.rs.


Uzimajući u obzir da je Konferencija doprinosi unapređenju medijske i digitalne pismenosti pripadnika dijaspore koji rade na portalima udruženja i organizacija, napominjemo da nije namenjena isključivo profesionalcima iz medijske sfere.Kandidatura za UNESCOOdluke o sufinansiranju projekata

Obaveštavamo da su 19. juna 2019. godine donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijapore i matične države i Srba u regionu. Odluke možete preuzeti na sledećim linkovima:
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfProtokol o izmenama i dopunama Sporazuma o ukidanju viza

Obaveštavamo da je Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša koji je potpisan u Njujorku, 26. septembra 2018. godine, stupio na snagu 06. maja 2019. godine.
Na osnovu ovog Protokola državljani obe države, nosioci diplomatskih, službenih, specijalnih, običnih i uslužnih pasoša, kao i službenici diplomatskih i konzularnih misija, osim onih na teritoriji države druge strane, imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge strane bez vize i besplatno, u trajanju najduže do devedeset (90) dana, preko graničnih prelaza za međunarodni putnički saobraćaj.Konkurs za sufinansiranje projekata

Obaveštavamo da je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta do 01. aprila 2019. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku:
http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Протокол о изменама и допунама Споразума о укидању виза

Обавештавамо да је Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша који је потписан у Њујорку, 26. септембра 2018. године, ступио на снагу 06. маја 2019. године.
На основу овог Протокола држављани обе државе, носиоци дипломатских, службених, специјалних, обичних и услужних пасоша, као и службеници дипломатских и конзуларних мисија, осим оних на територији државе друге стране, имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране без визе и бесплатно, у трајању најдуже до деведесет (90) дана, преко граничних прелаза за међународни путнички саобраћај.DESETA KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE, BEOGRAD, 20-22. JUNA 2019.


Obaveštavamo da će se, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princa Aleksandra i Katarine Karađorđević, od 20. do 22. juna 2019. godine u Beogradu, održati Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore.
Cilj Konferencije je da se srpski lekari iz inostranstva i međunarodni stručnjaci okupe u misiji podrške srpskom zdravstvenom sistemu.Srbija stvara

U okviru promocije platforme Srbija stvara, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, 5. decembra 2018. godine, održana je prva u nizu prezentacija kreativnih ambasadora i ambasadorki ovog projekta, koja će se nastaviti i u drugim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije. Postere sa fotografijama postavili su hirurg i naučnik profesor doktor Miroslav Đorđević i glumac Miloš Biković.


Srbija stvara je nov način predstavljanja Srbije koji afirmiše vrednosti savremene Srbije - kreativnost, inovativnost i originalnost. Ovaj novi koncept ima za cilj da prepozna, afirmiše i istakne umetničko i svako kreativno stvaralaštvo i uspeh u oblastima obuhvaćenim ekonomijom zasnovanom na znanju.


Platforma promoviše najviše vrednosti - autentičnost, kulturnu raznolikost, izvrsnost, poverenje i otvorenost - oslanjajući se prvenstveno na kreativne heroje i "ikone", izuzetne osobe koje inspirišu svojim dostignućima, dele entuzijazam i posvećenost svom stvaralaštvu i istraživanju.


Promocijom kredibilnih partnera iz niza sektora od nauke do umetnosti, mode, sektora događaja i informacionih tehnologija šalje se konzistentna poruka o Srbiji brojnim javnostima - umetnicima, turistima, digitalnim nomadima, stranim studentima, poslovnim ljudima ili investitorima.


Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu, a Srbija se prikazuje kao zemlja ljudi koji su kreativni, inovativni, uporni, pouzdani i istrajni.


Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade RS Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa umetnicima i inovatorima, kao i kreativnim sektorom uopšte, inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju podrške razvoju postojećih i nastajanju novih inicijativa oblastima inovacija, kreativnih industrija i umetničkog stvaralaštva.


Promocija kreativnih ambasadora i ambasadorki Srbije je prva aktivnost u okviru platforme Srbija stvara – Serbia Creates koju je Savet za kreativne industrije inicirao.VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE ROĐENE U NEKOJ OD BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ

 

Državljani Republike Srbije, rođeni u nekoj od drugih republika bivše Jugoslavije (Hrvatska, BiH, Slovenija, Makedonija, Crna Gora), neće moći da podnesu zahtev za novi biometrijski pasoš Republike Srbije ukoliko pre toga nisu izvršili upis u matične knjige rođenih koje se vode u Republici Srbiji. Ukoliko spadate u ovu kategoriju lica, molimo vas da što hitnije, a pre podnošenja zahteva za novi biometrijski pasoš Republike Srbije, pokrenete odgovarajući upravni postupak iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišete obavezu upisa u matičnu knjigu rođenih Republike Srbije. Za više informacija možete se obratiti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu.Obavestenje

У понедељак 12.11.2018. године Генерални конзулат Р.Србије неће радити због празника

 

Am Montag, den 12. November 2018. bleibt das Generalkonsulat wegen des Feiertages geschlossenOdluka Vlade IR Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Ambasada IR Iran u Beogradu informisala, notom od 17. oktobra 2018. godine, da je Vlada IR Iran, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluku o bezviznom režimu za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od tog datuma, državljani R.Srbije za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, viza je potrebna.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti

Kонкурс Министарства културе и информисања Р.Србије за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметностиKonkurs za izbor nastavnika 2018/2019

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je raspisalo Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, kao i Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom kandidati mogu poslati do 30. aprila 2018. godine, na sledeću adresu: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, Nemanjina 22-26, 11 000 Beograd, sa naznakom: Prijava na konkurs - izbor nastavnika za rad u inostranstvu.

Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu raspisan je za angažovanje koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u SR Nemačkoj. Prijave sa potrebnom dokumentacijom kandidati mogu poslati do 30. aprila 2018. godine, na sledeću adresu: MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, Nemanjina 22-26, 11 000 Beograd, sa naznakom: Prijava na konkurs - izbor nastavnika za rad u inostranstvu.

 

Preuzmite tekst konkursa u PDF formatuKonkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

od 12. marta do 30. marta 2018. godine.

Odluka o raspisivanju konkursa – dijaspora (.pdf)
Tekst konkursa – dijaspora (.doc)
Smernice za podnosioce projekata – dijaspora (.doc)
Obrazac 1. – za prijavu i pisanje predloga projekta (sa Izjavom o nepostojanju sukoba interesa i verodostojnosti podataka) (.docx)
Obrazac 2. – predlog budzeta projekta (.xls)
Obrazac 3. – za izveštavanje (.doc)Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.

Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.Dana sećanja na prognane i stradale Srbe '90.ih

Obaveštavamo Vas da će uz blagoslov episkopa Eparhije austrijsko-švajcarske, gospodina Andreja, i uz prisustvo najviših diplomatskih predstavnika R. Srbije u Švajcarskoj, biti održan parastos i večernje bogosluženje povodom Dana sećanja na prognane i stradale Srbe '90.ih.

Pozivamo Vas da zajedno obeležimo ovaj datum u subotu, 5. avgusta 2017. godine u 17:30 časova u Hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu, Glattstegweg 91.

Molimo da iz organizacionih razloga potvrdite svoj dolazak.

S poštovanjem,

Crkvena opština u Cirihu, Eparhija za Austriju i Švajcarsku, otac Simeon i
Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu, Radivoje Radojević, konzul.Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Прочитајте вишеОбавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике 02. априла о.г. 
 
Видео запис можете погледати овде


Конкурс за финансирање или суфинансирање

Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017.г.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује

КОНКУРС

 Јавни позив за предлоге за национална признања

Допис Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону у вези са објављивањем јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Јавни позив за предлоге за национална признања - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуИнформација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре

Допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у вези са расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању везе матичне државе и Срба у региону, као и матичне државе и дијаспоре.

Конкурс за суфинансирање - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у РегионуПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана полоажене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ

ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕO Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Напомена: Захтеве за упис у ЈБС у РС односно за упис у ЈБС у иностранству можете преузети овде. Попуњене обрасце са пратећом документацијом  (фотокопија личне карте односно путне исправе) можете нам доставити поштом или на е-маил конзулата info@konzulat.ch

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
 

                                                                                                                                  
-          Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ") – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti1:

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.

Države sukcesori naglašavaju sledeće:

-          Usluga posredovanja u cilju otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodeljena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaključiti ugovor;

-          Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavljene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavljanje ponuda.

-          Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavljanje posredovanja u cilju otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavljenu ponudu uključiti sledeće:

a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;

b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemljama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Njujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);

v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD2;

g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju),

d) Garancija za valjano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valjano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju),

đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti.

e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavljanje posredničkih usluga;

ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i  odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlje u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

-          Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavljanja;

-          Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;-          Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

-          Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavljaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj") preporučenom poštom sledećem primaocu:

Stanislav Vidovič, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljubljana, Prešernova cesta 25,

-          Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlja minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

-          Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

-          Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

-          Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolje ponude/potencijalnim kupcem pre zaključenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

-          Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.    

Dokumentaciju neophodnu za prijavljivanje možete naći na sledećim linkovima:

Formular za prijavu
Garancija  formular B1
Garancija  formular B2


1 Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni. Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalja u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavljenoj proceduri za izbor ponuđača
2 Ili ekvivalentnu sumu u €, CHF ili ¥

 PRIJAVA ZA IZBORE

Građani Srbiјe mogu da glasaјu u inostranstvu na izborima zakazanim za 24. april 2016. godine  - Uslov јe da su upisani u јedinstveni birački spisak i da se na vreme priјave za glasanje u inostranstvu (do 2. aprila 2016. godine).

Proverite da li ste upisani u birački spisak u Srbiјi LINK

Zahtev da se upišete u birački spisak ako niste upisani LINK

Priјava za glasanje u inostranstvu LINK

Fotokopiјa pasoša ili lične karte R. Srbiјe јe obavezna

PRIЈAVE PRIMAMO PUTEM POŠTE ILI NA E-MAIL
 Izbori 2016.

OBAVEŠTENjE
ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU


Obaveštavaјu se birači koјi imaјu boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbiјe mogu, naјkasniјe pet dana pre dana zaključenja јedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), mogu podneti zahtev da se u јedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstoјećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u јedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime јednog roditelja birača; јedinstveni matični broј birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema koјoј će birač glasati na predstoјećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbiјe kome јe podnet zahtev za upis u јedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoј opštinskoј, odnosno gradskoј upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstoјećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u јedinstveni birački spisak, birač se ne upisuјe u izvod iz јedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuјe se u izvod iz јedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuјe se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u јedinstveni birački spisak samo za lice koјe јe već upisano u јedinstveni birački spisak. U slučaјu da lice koјe ima biračko pravo niјe upisano u јedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno јe prethodno sprovesti postupak upisa u јedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u јedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbiјe koјe oba zahteva dostavlja nadležnoј opštinskoј, odnosno gradskoј upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu јednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaјu se birači koјi imaјu boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbiјe podneti opštinskoј, odnosno gradskoј upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koјi su o njima upisani u јedinstveni birački spisak.

Uvid u јedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoј internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o јedinstvenom matičnom broјu građana.

 Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

- Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Carter of the UN whose Article 25 says that "The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

- Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

- Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

- Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest auhority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

- Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities of follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

- Because, this issue is polarizaing the membership of UNESCO.

- Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21ˢͭ century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

- Becasuse four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

- Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197 ͭ ͪ  session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document of the unacceptablity of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

- Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and metohia which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.

 Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
 
 

Republika Srbija
MINISTARSTVO PROSVETE,
NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

na osnovu člana 92. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS" br. 72/09, 52/11, 55/13 i 35/15 – autentično tumačenje) i
Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu („Službeni glasnik RS" broj 30/09)
raspisuje
KONKURS
za izbor nastavnika
za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu


I - Kandidat, koji želi da konkuriše, mora da ispunjava posebne uslove za nastavnike, predviđene odredbama Pravilnika o ostvarivanju vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu, i to:
1. da poseduje dozvolu za rad – licencu
2. da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja
3. da poseduje uverenja i potvrde kojima dokazuje stalno stručno usavršavanje u oblasti obrazovanja, u trajanju od 50 do 100 sati, u skladu sa pravilnikom kojim se propisuje stručno usavršavanje
4. da poseduje osnovno znanje za rad na računaru
5. da zna jedan strani jezik ili jezik strane države u koju se upućuje, na nivou B1 Zajedničkog evropskog jezičkog okvira
6. da ispunjava uslove propisane zakonom i pravilnikom kojim se propisuje stepen i vrsta obrazovanja nastavnika i stručnog saradnika u osnovnoj školi za izvođenje nastave, i to za:
• nastavnika razredne nastave;
• nastavnika srpskog jezika i književnosti;
• nastavnika stranog jezika i književnosti.
7. da je u radnom odnosu na neodređeno vreme u vaspitno-obrazovnoj ustanovi u Republici Srbiji.
II – Konkurs se raspisuje za angažovanje nastavnika u sledećim državama:
- Švajcarska
- Nemačka
- Francuska
- Italija
- Grčka
III - Svi zainteresovani kandidati obavezni su da popune Prijavni formular za redovne nastavnikekoji je objavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (www.mpn.gov.rs), te da zajedno sa odštampanim formularom dostave sledeće:
1. motivaciono pismo
2. radnu biografiju
3. dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost uslova Konkursa iz tačke 1, 2, 3, 6 i 7. (kopije dokumenata moraju biti overene)
4. kontakt podatke (adresa i mesto boravka, adresu elektronske pošte, lični kontakt telefon i telefon ustanove u kojoj su zaposleni)
Kandidati, koji su već angažovani na ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, obavezni su da dostave i sledeće:
1. dokaz o periodu angažovanja u dopunskoj nastavi u inostranstvu
Prijave sa potrebnom dokumentacijom kandidati mogu poslati na sledeću adresu:
MINISTARSTVO PROSVETE,
NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
11000 Beograd, Nemanjina 22-26
SA NAZNAKOM:
Prijava na konkurs: izbor nastavnika za rad u inostranstvu
IV - Rok za dostavu prijava i potrebne dokumentacije je 20. jun 2015. godine.
V - Napominjemo da se prijave i priložena dokumentacija ne vraćaju.
VI - Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.
VII – Po isteku roka za dostavu prijava, kandidati koji su dostavili urednu dokumentaciju i ispunjavaju uslove propisane Konkursom, biće blagovremeno obavešteni o mestu, vremenu i načinu provere znanja iz stranog jezika i informatičke pismenosti.
VIII - Konačnu odluku o izboru nastavnika koji će ostvarivati obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu donosi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Napomena: Konkurs je objavljen u dnevnom listu „Politika" (izdanje za celu Srbiju) od 5. juna 2015. godine.

   
Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu


Republika Srbija
MINISTARSTVO PROSVETE,
NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
na osnovu člana 92. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS" br. 72/09, 52/11, 55/13 i 35/15 – autentično tumačenje) i Uputstva o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu
broj 610-00-00077/2/2014-06
raspisuje
KONKURS
za izbor honorarnih nastavnika
za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

I - Kandidat, koji želi da konkuriše za rad na mestu honorarnog nastavnika u obrazovno-vaspitnom radu na srpskom jeziku u inostranstvu, mora da ispunjava sledeće uslove:
1. da ima mesto boravka u zemlji u kojoj se izvodi obrazovno-vaspitni rad;
2. da poseduje osnovno znanje za rad na računaru;
3. da zna jedan strani jezik ili jezik strane države u kojoj se angažuje, na nivou B1 Zajedničkog evropskog jezičkog okvira;
4. da ispunjava uslove propisane zakonom i pravilnikom kojim se propisuje stepen i vrsta obrazovanja nastavnika i stručnog saradnika u osnovnoj školi za izvođenje nastave, i to za:
• nastavnika razredne nastave;
• nastavnika srpskog jezika i književnosti;
• nastavnika stranog jezika i književnosti.
II - Konkurs se raspisuje za angažovanje nastavnika u sledećim državama:
- Švajcarska
- Nemačka
- Francuska
- Italija
- Grčka
- Belgija
- Kina
- Južnoafrička Republika
- Albanija
- Finska
- (_____________ druge zemlje u skladu sa iskazanim interesovanjima)
III - Kandidati koji konkurišu obavezni su da uz svoje prijave dostave:
1. motivaciono pismo
2. radnu biografiju
3. dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost uslova Konkursa iz tačke I (kopije dokumenata moraju biti overene)
4. kontakt podatke (adresa i mesto boravka, kontakt telefon i elektronsku adresu)
IV – Zainteresovani kandidati obavezni su da popune Prijavni formular za honorarne nastavnikekoji je objavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (www.mpn.gov.rs), te da odštampani formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom dostave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.
V - Rok za dostavu prijava i potrebne dokumentacije je 20. jun 2015. godine.
VI - Napominjemo da se prijave i priložena dokumentacija ne vraćaju.
VII - Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.
VIII - Po isteku roka za dostavu prijava, na osnovu pristigle konkursne dokumentacije, biće sačinjen uži izbor kandidata.
IX - Na osnovu predloga Stručne komisije, konačnu odluku o izboru honorarnih nastavnika koji će ostvarivati obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2015/2016. godini, donosi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 Veliki rat na filmu

Radio-televizija Srbije je u koprodukciji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom kulture i Ministarstvom spoljnih poslova snimila dokumentarno-igrane filmove „Milunka Savić - heroina Velikog rata" i „Srbija u Velikom ratu", povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svvtskog rata. Oba filma su izuzetno dobro prihvaćeni i kod stručnog auditorijuma i kod gledalaca.

Filmovi su urađeni po najsavremnijim produkcijskim standardima i u tom smislu bi mogli da budu interesantni i inostranoj javnosti. Kroz priču o Milunki Savić, ali i kroz hronologiju dešavanja u Velikom ratu, inostranoj javnosti može da se prikaže jedna lepa, tragična ali i ponosita slika Srbije.

Neki pojedinci i udruženja iz dijaspore su već pokazali interesovanje za film o stradanju i pobedi srpske vojske, države i naroda kao i film o najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata i istorijski važnim događajima i delima o kojima se nedovoljno zna. Dokumentarni film „Milunka Savić - heroina Velikog" rata preveden je na engleski, ruski, francuski i nemački jezik. Na te jezike u narednih mesec dana biće preveden i dokumentarno-igrani film „Srbija u Velikom ratu".

Radio-televizija Srbije poziva zainteresovane pojedince i udruženja iz dijaspore koji žele i imaju mogućnosti da organizuju projekcije ova dva filma, da se jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima radi dogovora oko tehničkih detalja i eventualnih gostovanja autora ili reditelja projekata.Politikin dodatak "Srbi u svetu"

Dnevni list Politika pokreće pilot projekat "Srbi u svetu" - dodatak posvećen našim ljudima u dijaspori i regionu. U pitanju je poseban mesečni dodatak lista Politika, koji bi predstavljao aktivnosti naših sunarodnika van granica zemlje. Radi se o projektu za 2015. godinu.

Dodatak bi se objavljivao na dve strane Politikinog A3 formata. Pored štampanog izdanja, dodatak bi bio dostupan i u PDF formatu (koji bi bio dvojezičan: srpski i engleski jezik).

Imajući u vidu da više od pet miliona Srba živi širom sveta i da je evidentirano 1.100 srpskih udruženja van zemlje, od nacionalnog i javnog interesa je njihovo čvršće povezivanje sa maticom. Kroz Politikin dodatak "Srbi u svetu" biće promovisani srpski jezik, kultura i tradicija. Takođe, naši sunarodnici bi bili u prilici da i sami predlažu teme ali i šalju tekstove o najznačajnijim i najvažnijim događajima u inostranstvu. Na taj način bi bili deo Politikine dopisne mreže iz celog sveta na dobrovoljnoj i neprofitnoj osnovi.

Cilj projekta je razmena informacija i kontakata između Srba u inostranstvu sa domovinom, predstavljanje aktivnosti naše dijaspore, jačanje kulturne saradnje, očuvanje kulture, tradicije i jezika, podsticanje povratničkog preduzetništva i predstavljanje naših uspešnih pojedinaca (inženjera, studenata na prestižnim univerzitetima, umetnika, ktitora, preduzetnika...).

List Politika će obezbediti novinara koji će stupiti u kontakt sa sagovornikom, napisati tekst i pripremiti ga za objavljivanje, urednika koji će redigovati tekst i opremiti ga za objavljivanje, grafičkog dizajnera, grafičkog urednika i urednika fotografije, koji će odobriti pripremljen likovno-grafički i tekstualni materijal i prelomiti ga, kao i sistem distribucije u zemlji i svetu.

Sadržaj dodatka biće dostupan i u elektronskoj formi putem pretplate na PDF izdanje.

Zainteresovana udruženja i pojedinci mogu da dostave svoje podatke diplomatsko-konzularnim predstavništvima R. Srbije.

 Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015.

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA
Sektor za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte

raspisalo je
K O N K U R S

za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015. godini.   Predmet konkursa je finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturne delatnosti Srba u inostranstvu.

Opšti cilj konkursa je podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, jačanje kapaciteta, umrežavanje i profesionalizacija rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, uključenost dece i mladih i multukulturalnost. Biće podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučna istraživačka i edukativna delatnost u kulturi.

Učesnik na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu mora dostaviti sledeća dokumenta:

  • Popunjen Formular za za prijavu na konkurs za finansiranje ili sufinansiranje  projekata u oblasti međunarodne saradnje u 2015. godini - kulturne delatnosti Srba u inostranstvu.
  • Detaljno razrađen opis projekta.
  • Detaljna specifikacija troškova.
  • Pismene preporuke dve osobe koje su merodavne u oblasti za koju se podnosi prijava.
  • Podaci o pravnom licu /instituciji, udruženju koje podnosi prijavu.

Dokument o pravnom statusu u kome je potrebno posebno navesti, ako je podnosilac sa teritorije Republike Srbije:

  • Poresko identifikacioni broj
  • Matični broj
  • Ovlašćeno lice


Ako je podnosilac registrovan van teritorije Republike Srbije, potrebno je dostaviti originalni dokument o registraciji sa prevodom izvornog dokumenta.

Ako je podnosilac sa teritorije Republike Srbije potrebno je da dostavi broj računa otvorenog kod Uprave za trezor. Ako je podnosilac prijave registrovan van teritorije Republike Srbije potrebno je da dostavi uputstvo o uplati na devizni račun otvoren kog poslovne banke sa jasno naznačenim SWIFT i IBAN kodom.

O izboru projekata po raspisanom Konkursu odlučuje stručna komisije koje obrazuje Ministarstvo kulture i informisanja.

Merila za izbor projekata koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije određena su u članu 6. Pravilnika o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi  koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije. ( videti na www.kultura.gov.rs/propisi/propisiukulturi).

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije moraju da ispunjavaju najmanje tri od sledećih kriterijuma:
1) kvalitet, značaj i sadržajna inovativnost ponuđenog projekta;
2) podsticanje raznolikosti kulturnih izraza;
3) održivost projekta;
4) obezbeđivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti građanima i omogućavanje njihovog masovnog korišćenja;
5) promovisanje kulture Republike Srbije u svetu i njihova uključenost u međunarodne mreže i projekte;
6) podsticanje dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i mlade u kulturi;
7) podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom;
8) obezbeđivanje uslova za ostvarivanje i zaštitu kulturnog identiteta nacionalnih manjina u Republici Srbiji i Srba u inostranstvu;
9) omogućavanje uslova za ravnomeran kulturni razvoj u Republici Srbiji i decentralizaciju kulture;
10) primena novih tehnologija i umrežavanje;
11) da su u funkciji obeležavanja najznačajnijih jubileja u kulturi;
12) dugoročnost projekta;
13) realan finansijski plan i različiti oblici finansiranja (koprodukcija, partnerstvo i slično);
14) da je autor, odnosno organizator projekta izvršio svoje obaveze prema učesnicima u dosadašnjim projektima i Ministarstvu.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju: ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije.

Pravo učešća na ovom konkursu nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, koji se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

U obzir će se uzimati prijave dostavljene:
isključivo poštom (adresa: Ministarstvo kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, Beograd, sa naznakom „K O N K U R S za finansiranje ili sufinansiranje  projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2015. godinu - kulturne delatnosti Srba u inostranstvu“ u 5 primeraka na Formularu za prijavu na  K O N K U R S za finansiranje ili sufinansiranje  projekata u oblasti kulturne delatnosti Srba u inostranstvu za 2015. godinu.

Konkurs za navedenu oblast otvoren je od  2.2.2015. godine do 31.3.2015. godine.
Konkursni materijal se ne vraća.

Rezultati ovog konkursa će biti objavljeni na zvaničnoj internet stranici  Ministarstva kulture i informisanja, najkasnije 45 dana od datuma zaključenja konkursa. Na taj način će Ministarstvo kulture i informisanja obavestiti sve podnosioce prijava i širu javnost o rezultatima konkursa.

Dodatne informacije se mogu dobiti u Ministarstvu kulture i informisanja svakog radnog dana od 12.00 do 15.30 časova:
- na telefon +381 11 3398-026, ili mejl: mladen.veskovic@kultura.gov.rs .

Komisija neće razmatrati nepotpune prijave (dokumentacija mora biti kompletna, a  formular u potpunosti popunjen).      

Prijave koje stignu van propisanog roka, biće odbačene.

FORMULAR za kulturne delatnosti Srba u inostranstvu.docSastanak predstavnika crkve i dijaspore

U prostorijama GK R. Srbije u Cirihu sinoć je održan sastanak pedesetak predstavnika udruženja i klubova iz dijaspore, Srpskog kulturnog saveza Švajcarske, udruženja pisaca, likovnih umetnika, privrednika, studenata i crkvenih opština iz Berna i Ciriha sa episkopom Austrijsko-švajcarske eparhije, nj.p. Andrejom Ćilerdžićem. Svoju prvu zvaničnu posetu Švajcarskoj, tokom koje je imao odvojene razgovore sa predstavnicima lokalnih organa vlasti na kantonalnom i gradskom nivou, episkop A. Ćilerdžić je iskoristio za upoznavanje sa organizacijom i aktivnostima dijaspore, kao i da predstavi planove u svom budućem radu.

Nakon uzajamnog predstavljanja su usledila pitanja među kojima se A. Ćilerdžić posebno osvrnuo na problem raskola dve SPCO u Cirihu i tim povodom saopštio da je u cilju opšte sloge i pomirenja postignut dogovor da se formira jedna SPCO koja će u svom sastavu imati tri parohije: jednu pri hramu Sv. Trojice i dve pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Sveštenik Draško Todorović, dosadašnji protojerej hrama Sv. Trojice je prihvatio da se povuče sa te funkcije i preuzme savetodavnu ulogu, dok će na njegovo mesto doći jerej iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice dr Branimir Petković.

A. Ćilerdžić, inače dugogodišnji šef kabineta nj.s. patrijarha srpskog, u više navrata je istakao dobre odnose crkve i države i njenih predstavnika u zemlji i inostranstvu.ZahvalnicaIgramo za Srbiju (dečija manifestacija)

U nedelju 6. jula 2014. godine, od 11 do 15 časova, na centralnom fudbalskom terenu sportskog kompleksa ,,Juhof 2” (Bernerstrasse 331, 8048 Zürich) održaće se Sportski dan koji organizuju nastavnici dopunske škole na srpskom jeziku.

Na sportskim terenima biće organizovano niz aktivnosti za učenike i roditelje - od klasičnih sportskih takmičenja (fudbal, između dve vatre, poligon, nadvlačenje konopca, igra novođenja), preko tradicionalnih srpskih dečjih igara (ledeni čika, ćorave bake, ulice, tapša-lapša-ko je moj drug, krokodilčić, jelečkinje-barjačkinje, neka bude, neka bude, krajcarice), do igraonica i likovnih radionica za najmlađe.

Obeležje čitave manifestacije biće majica s natpisom ,,Igramo za Srbiju”, čijom kupovinom donirate sredstva za obnovu Osnovne škole "Borivoje Ž. Milojević" u Krupnju. Prikupljeni novac se uplaćuje direktno na račun škole, a po obnavljanju škole biće izdata brošura o rezultatima humanitarne akcije. Cena jedne majice je 20 franaka, a moći će da je kupe i roditelji i deca.

Manifestacija je otvorena za decu svih uzrasta, bez obzira na nacionalnost, državljanstvo ili činjenicu da pohađaju dopunsku nastavu na sprskom jeziku. Povedite svoje prijatelje i dođite da se igramo.
 Važna saopštenja

Poplave u Srbiji

Sve informacije, izveštaje i uputstva na ovu temu možete pratiti u  NASTAVKU

Uplate na račun za humanitarnu pomoć: aktuelno stanje

U medjuvremenu je na račun Republike Srbije, na ime finansijske donacije za saniranje posledica poplava, transferisan iznos od 100.000 CHF.


Opširnije...
Donaciјe za saniranje posledica elementarnih nepogoda


U cilju izbegavanja visokih bankarskih proviziјa i radi prikupljanja finansiјske pomoći u lokalnoј valuti, diplomatsko-konzularna predstavništva R. Srbiјe u Švaјcarskoј će u ponedeljak obјaviti broј računa na koјi će se primati donaciјe za saniranje posledica elementarnih nepogoda u Republici Srbiji u švaјcarskim francima. Ambasada u Bernu, GK u Cirihu i Misiјa pri OUN u Ženevi imaće јedan zaјednički račun.


Povodom velikog interesovanja naših građana i udruženja o proceduri doniranja humanitarne pomoći u robi (voda, ćebad, lekovi i dr.), obaveštavamo da јe uvoz oslobođen plaćanja carine i ostalih dažbina, ali se roba može uvoziti samo ukoliko ispunjava uslove za stavljanje u promet, odnosno za upotrebu na domaćem tržištu.

Roba za koјu je potrebna zdravstvena, veterinarska, ekološka ili fitopatološka kotrola ili kontrola kvaliteta može se uvoziti samo ukoliko ispunjava uslove.

S obzirom da se potrebe za određenim vrstama roba menjaјu, kao i da je pomoć potrebna hitno, a da carinska procedura podrazumeva određeni vremenski period, kao i da je sama distribuciјa primljenog materiјala u poplavama pogođenim područјima otežana,  apeluјemo da se pomoć šalje u novcu.


 Humanitarna pomoć za Srbiju

Poštovani gradjani

Povodom poplava nezapamćenih razmera koje su pogodile široke oblasti u Srbiji obaveštavamo vas da činimo sve da organizujemo prikupljanje i slanje humanitarne pomoći iz Švajcarske.

Očekujemo u narednim satima da se omoguće tehnički uslovi za uplate na račun Generalnog konzulata kod Zuricher Kantonalbank u Švajcarskoj, kako bi se izbegle bankarske provizije (za uplate preko medjunarodnih računa otvorenih u te namene) i konverziju CHF u dolare i evre.

U medjuvremenu, možete koristiti devizne račune Vlade Srbije za pomoć ugroženima:uputstvo na sajtu Vlade Srbije: LINK

Takodje, molimo vas da sačekate sa prikupljanjem pomoći u stvarima dok ne dobijemo spisak onoga što je najneophodnije, zato što će deo biti prikupljen posredstvom Medjunarodnog crvenog krsta.

U Generalnom konzulatu u Cirihu radimo neprekidno, i tokom vikenda, i sve informacije ćemo objavljivati na našem sajtu.

Hvala na velikom interesovanju i želji da pomognete.POGROM - Deset godina kasnije / 17. mart 2004. - 17. mart 2014.


Glasanje na izborima zakazanim za 16. mart 2014.

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 28. februara 2014. godine, donela je Odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu, kojom se određuje vreme početka i završetka glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine raspisanim za 16. mart 2014. godine. Odluka je objavljena u Službenom glasniku R. Srbije.

Na osnovu navedene Odluke, glasanje u Švajcarskoj će se obaviti u nedelju 16. marta 2014. godine u vremenu od 7 do 20 časova. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Republici Srbiji.

Na izborima mogu da glasaju isključivo građani koji su podneli prijavu za upis u birački spisak u inostranstvu (rok je istekao 22. februara u ponoć) i koje smo pojedinačno, putem pošte, obavestili da su upisani u birački spisak. Naknadne prijave nisu moguće. O regularnosti izbora na biračkim mestima će voditi računa Birački odbor koji rešenjem formira Republička izborna komisija.Donatorska večera za pomoć školama u Srbiji

Fondacija Ana i Vlade Divac vas poziva na donatorsku večeru u petak 14. marta 2014. godine i sali Hrama uspenija presvete bogorodice u Cirihu, Glattstegweg  91, sa početkom u 19:30 časova.

Pre večere, u 18:30, biće održana liturgija.

Cena večere: 100 CHF

Novac od donacija je namenjen obnovi škola širom Srbije i projektu "Milion Srba".

Informacije i rezervacije: Daniel Perić, tel. 078/719 10 93, daniel@ruetibasket.ch, i i Tomislav Perić, tel 079/ 242 47 51,  tomislav_peric@hotmail.com.Obaveštenje o roku za prijavu za glasanje u inostranstvu

Obaveštavamo da je krajnji rok za podnošenje zahteva za upis u birački
spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu 22.02.2014. godine, do 24 časa.

Detaljnije informacije o načinu prijave možete pročitati na ovoj stranici.Glasanje u inostranstvu

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska (do 22. februara 2014. u inostranstvu), podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

VAŽNO: Zahtev da  se upišu u birački spisak u inostranstvu podnose svi, bez obzira da li su na prethodnim izborima bili upisani i glasali (zato što se ovaj podatak, na osnovu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, brisao iz biračkog spiska 30 dana po završetku prethodnih izbora).

Zahtev možete podneti lično ili elektronskim putem: faksom ili emailom. Važno je da zahtev bude potpisan (kada šaljete mailom morate skenirati potpisanu stranicu zahteva).
Preuzmite obrazac zahteva za glasanje u inostranstvu: LINK

U inostranstvu mogu glasati birači koji su u Republici Srbiji već upisani u jedinstveni birački spisak! Proverite na internetu da li ste i gde upisani: LINK

Ukoliko niste upisani u jedinstveni birački spisak, osim zahteva da glasate u inostranstvu, morate podneti i zahtev da se upišete.
Preuzmite obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak: LINK
I ovaj zahtev možete podneti lično ili elektronskim putem: faksom ili emailom. Važno je da bude potpisan (kada šaljete mailom morate skenirati potpisanu stranicu zahteva).

Uz zahteve morate priložiti fotokopiju pasoša (kako bi se proverila tačnost podataka).

Faks Generalnog konzulata R. Srbije u Cirihu: 044 20 20 278
Email: info@konzulat.chObaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.Brzi odgovori

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala je Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja). Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem (sajt Kancelarije: www.dijapora.gov.rs), putem telefona (broj +381 11 3202 937) i ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova.Premijera Filma "Odumiranje"

Pozivamo vas na premijeru filma sprsko-švajcarske koprodukcije "Odumiranje" u četvrtak 23. januara u 20:00 časova u bioskopu Pahté Dietlikon (Zürich). Sledeća projekcija je u Bazelu, 24. januara u 20:00 časova u bioskopu Pathé Küchlin. Projekciji će prisustvovati i glumci koji igraju glavne uloge.Dopunska nastava na srpskom jeziku

Poštovani roditelji i draga deco,

Obaveštavamo vas da je u Cirihu, uz podršku  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, organizovana dopunska nastava na srpskom jeziku za decu od 7 do 14 godina.
Cilj obrazovno-vaspitnog rada u dopunskoj školi je učenje i negovanje srpskog jezika kao maternjeg jezika učenika, razvijanje i jačanje svesti o svom nacionalnom i kulturnom identitetu kroz proučavanje najvrednijih dela srpske kulturne baštine i održavanje trajnih veza s otadžbinom.

Realizacija dopunske nastave je osmišljena u formi edukativnih, istraživačkih i kreativnih radionica. Dođite da  kroz igru, pesmu i zabavu naučimo srpski jezik, upoznamo otadžbinu, kulturu i tradiciju srpskog naroda!


Opširnije...
Srbija u četvrtfinalu!

Naša ženska odbojkaška reprezentacija igra u Cirihu utakmicu četvrtfinala da bi se plasirala u dalji tok takmičenja.

Ovo će biti jedina prilika da našim devojkama pružimo podršku u Švajcarskoj (utakmice polufinala i finala se igraju u Nemačkoj)!

Dodjite da zajedno navijamo - pridružiće nam se i ministar omladine i sporta Republike Srbije, Vanja Udovičić.

Sreda, 11.9.2013. u 20:30 - Hallenstadion Zürich, Wallisellenstrasse 45.
 Navijamo za Srbiju


U vremenu od 6. do 14. septembra 2013, u Švajcarskoj i Nemačkoj se održava Evropsko prvenstvo u odbojci za žene.

Naša reprezentacija igra u grupi D protiv selekcija Bugarske (6. septembra), Češke (7. septembra) i Poljske (8. septembra) – kvalifikacioni mečevi se igraju u mestu Schwerin u Nemačkoj.

Pomozimo navijanjem da se plasiraju u osminu- i četvrtfinale, kako bi ih dočekali u Cirihu. Više informacija na www.eurovolley2013.org

 Uskoro izmene Zakona o spoljnim poslovima

Novi Zakon o spoljnim poslovima, čiji će se predlog naći pred Vladom R. Srbije u narednim danima, predvidja izmene u organizaciji rada diplomatske službe, sa ciljem da se unapredi rad Ministarstva spoljnih poslova i mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u svetu.

Stručnost, iskustvo i poznavanje stranih jezika predstavljaće, po rečima ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, osnovne kriterijume pri izboru diplomata. Isti principi važiće i za njihovo angažovanje u inostranstvu kao i imenovanje ambasadora.

Ministar Mrkić očekuje da će novi zakon predstavljati dobru osnovu za nastavak rada na profesionalizaciji diplomatske službe i podizanju ugleda R. Srbije u inostranstvu.Promocija knjige "Pisma Jasmini" u Generalnom konzulatu

 

 

 

 

 

 

 

 Promocija knjige - Pisma Jasmini

U prostorijama Generalnog konzulata u Cirihu u subotu 22.06.2013. god. sa početkom u 20,00h održaće se promocija knjige - Pisma Jasmini, o Jasmini Heglin-Jugović, velikom humanitarnom radniku.Praznik rada i Pravoslavni Uskrs

Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi u sredu, 1. maja i u četvrtak, 2. maja 2013. godine zbog proslave Međunarodnog praznika rada.
Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi u petak, 3. maja i u ponedeljak, 6. maja 2013. godine zbog Uskršnjih praznika.
 Izložba radova učenika koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku


Povodom proslave Uskrsa u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u Cirihu 17.04.2013. godine otvorena je izložba radova učenika koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku kod profesora mr Miška Jovanovića. Uz pomoć slikarke Danijele Stanković deca su naučila nove tehnike slikanja, a na svečanoj priredbi kraći nastup je imao student gitare u Cirihu Vojin Kocić. Izložba će trajati do sredine maja ove godine.


 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog

Povodom 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog u Literaturhaus-u u Cirihu (Limmatquai 62, 8001 Zürich) dana 21. maja 2013. godine sa početkom u 19.30 h održaće se knnjiževno veče posvećeno ovom književniku i jednom od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka.Biznis forum Srbija - Švajcarska 14./15. maj 2013. godine u Beogradu

U organizaciji Privredne komore Švajcarska-Centralna Evropa (SEC), švajcarskog Državnog sekretarijata za privredu (SECO), Ambasade Švajcarske u Beogradu i Privredne komore Srbije, u Beogradu će se 14. i 15. maja 2013. godine održati Poslovni forum na kome će učešće uzeti švajcarske i srpske firme.

Svi zainteresovani učesnici mogu da se jave ovom Konzulatu radi dodatnih informacija i prijave za učeće na Forumu.Uskršnji praznici u Švajcarskoj

Konzulat Republike Srbije neće raditi sa strankama u petak 29. marta i u ponedeljak 01. aprila 2013. godine zbog Uskršnjih praznika.OBELEŽAVANJE DEVETE GODIŠNJICE POGROMA SRPSKOG I NEALBANSKOG STANOVNIŠTVA NA KOSOVU I METOHIJI OD 17. MARTA 2004. GODINE

Povodom obeležavanje 9. godišnjice pogroma Srba i ostalog nealbanskog stanovništva sa prostora Kosova i Metohije od 17.03.2004. godine Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu sa Crkvenom opštinom u Cirihu Eparhije za Austriju i Švajcarsku - Hram Uspenija Presvete Bogorodice i Srpski kulturni savez organizuju tribinu 23.03.2013. godine sa početkom između 11.00-11.30 časova (nakon liturgije) u prostorijama hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu. Na tribini će biti prikazan film "Zločin bez kazne" o stradanjima na Kosovu i Metohiji.

 

Fotografije sa održane tribine 23.03.2013.


Prikazivanje filma "Zločin bez kazne"

 


Učesnici tribine

 


Generalni konzul Vera Vukićević

 


Sveštenik Miroslav Simijonović

 


Zvonko Jovanović - Delegat u Skupštini dijaspore

 


Mirel Kisić

 Vesti
ODLUKA O SUFINANSIRANjU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE 18.03.2024.
ODLUKE O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Konkursi Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Ministarstva kulture R.Srbije za 2024. godinu
POZIVI ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA 17.12.2023. GODINE
Prijavljivanje za glasanje na izborima 17. decembra 2023. godine
Manifestacija “Kao Guca II”
Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podžao Kros RTS-a
Otvaranje knjige žalosti
Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu priredio je prijem povodom Dana državnosti 15.02.2023. godine
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
NOVA USLUGA - eGrađanin
Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu čestita Božić svim vernicima koji slave po julijanskom kalendaru.
Generalni Konzul Mihajlo Šaulić i konzul Sanja Stojanac prisustovali su 25 dečijoj smotri srpskog folklora
JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao jubileju povodom 15 godina postojanja ANI Abrašević CH.
Generalni konzul Mihajlo Šaulić prisustvovao je manifestaciji Folklorno veče
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio dva kulturno-umetnička društva
Generalni konzulat na proslavi 40. godišnjeg jubileja FMD „Kolo“ Neuhausen
Generalni konzul Mihajlo Šaulić na otvaranju prve poslovnice MTEL
Poseta Njenog Visočanstva Barbare Karađorđević konzulatu
Generalni konzul u poseti KUD Kikac Basel
Generalni konzul Mihajlo Šaulić primio mlade izviđače
Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu podržao KROS RTS-a
Svečana dodela svedočanstava malim maturantima srpske dopunske škole
Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore
Manifestacija ''Kao Guča
Generalni konzul u poseti FMD „Kolo“: „Moramo sačuvati korene“
Generalni konzul Mihajlo Šaulić posetio kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Ciriha
KUD „Kikac“ iz Bazela ugostio generalnog konzula RS u Cirihu
EKONOMSKI FORUM I PRIVREDNI SAJAM SRPSKE DIJASPORE 13. i 14. maj 2022. godine - Stadthalle Dietikon
Generalni konzul Mihajlo Šaulić na smotri folklora u Stadhalle Dietikon
IZBORI 2022
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio dva kulturno-umetnička društva i fudbalski klub
ODLUKE O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Dan državnosti Srbije proslavljen u Cirihu
PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE NA IZBORIMA 3. APRILA 2022. GODINE
Predsednik Republike Aleksandar Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju 15.02.2022.
15.02.2022. - Video prezentacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Dana državnosti 2022
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić prisustvovao svečanom prijemu povodom dana Republike Srpske
Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić proveo je praznik Sveti Sava sa članovima istoimenog KUD iz Alstatena
Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić posetio je Srpsko folklorno društvo Homolje u gradu Gossau
Generalni konzul Šaulić otpočeo razgovore o poboljšanju saradnje sa “Еr Srbiјa”
Generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić božićne praznike proveo je sa građanima Srbije
Poseta generalnog konzula Mihajla Šaulića Hramu Svete Trojice
Doneta Odluka o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u saradnji sa dijasporom, 17.11.2021.
Festival srpskog folklora Švajcarske u Dietikonu, 13.11.2021. godine
12.11.2021. - Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
12.11.2021. - Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine
Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu, 02.11.2021
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, 15.10.2021
Doneta Odluka o sufinansiranju projekata za dijasporu 04.10.2021. godine
COVID-19
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju fabrike „Regent Lighting“
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Javni poziv za nacionalna priznanja 2021 - 4. avgust 2021. godine
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.
Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 09.06.2021.
ONLAJN GRUPNA NASTAVA SRPSKOG KAO ZAVIČAJNOG JEZIKA
Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
Vakcinacija državljana Srbije iz dijaspore 15. maja u Beogradu
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ - WICHTIGE MITTEILUNG
Srbija opredeljena za intenzivniju saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Dan državnosti Republike Srbije
OD 22.02.2021. OBAVEZAN PCR-TEST I 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Ulazak u Švajcarsku od 8. februara 2021. godine
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Olakšan ulazak poslovnih ljudi u Srbiju
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 20.12.2020. god.
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
„DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU
Izjave saučešća povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 18.05. do 01.06.2020.
KORONA VIRUS: SAOPŠTENJE SAVEZNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE, 01.07.2020.
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI
VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE
„DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“
Kandidatura za UNESCO
Odluke o sufinansiranju projekata
Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o ukidanju viza
Konkurs za sufinansiranje projekata
Протокол о изменама и допунама Споразума о укидању виза
DESETA KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE, BEOGRAD, 20-22. JUNA 2019.
Srbija stvara
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE ROĐENE U NEKOJ OD BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ
Obavestenje
Odluka Vlade IR Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti
Konkurs za izbor nastavnika 2018/2019
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018.g.
Dana sećanja na prognane i stradale Srbe '90.ih
Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Обавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
Конкурс за финансирање или суфинансирање
Јавни позив за предлоге за национална признања
Информација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
PRIJAVA ZA IZBORE
Izbori 2016.
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Veliki rat na filmu
Politikin dodatak "Srbi u svetu"
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015.
Sastanak predstavnika crkve i dijaspore
Zahvalnica
Igramo za Srbiju (dečija manifestacija)
Važna saopštenja
Donaciјe za saniranje posledica elementarnih nepogoda
Humanitarna pomoć za Srbiju
POGROM - Deset godina kasnije / 17. mart 2004. - 17. mart 2014.
Glasanje na izborima zakazanim za 16. mart 2014.
Donatorska večera za pomoć školama u Srbiji
Obaveštenje o roku za prijavu za glasanje u inostranstvu
Glasanje u inostranstvu
Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Brzi odgovori
Premijera Filma "Odumiranje"
Dopunska nastava na srpskom jeziku
Srbija u četvrtfinalu!
Navijamo za Srbiju
Uskoro izmene Zakona o spoljnim poslovima
Promocija knjige "Pisma Jasmini" u Generalnom konzulatu
Promocija knjige - Pisma Jasmini
Praznik rada i Pravoslavni Uskrs
Izložba radova učenika koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku
120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog
Biznis forum Srbija - Švajcarska 14./15. maj 2013. godine u Beogradu
Uskršnji praznici u Švajcarskoj
OBELEŽAVANJE DEVETE GODIŠNJICE POGROMA SRPSKOG I NEALBANSKOG STANOVNIŠTVA NA KOSOVU I METOHIJI OD 17. MARTA 2004. GODINE
Arhiva vesti